Jiří Bělohlávek: Dvořák jako by na vás občas mrknul okem

Petr Kadlec, Blahoslav Baťa
Aktualizováno 23. 8. 2014 21:21
Podívejte se na rozhovor s šéfdirigentem České filharmonie o vydání kompletní nahrávky Dvořákových symfonií a instrumentálních koncertů s pozoruhodnými sólisty pro firmu Decca Classics.
Podívejte se na rozhovor s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem. | Video: Aktuálně.cz

Videorozhovor - Neobehraje se Novosvětská? Je v symfoniích Antonína Dvořáka humor? Které ze skladatelových devíti symfonií jsou pro Jiřího Bělohlávka nejmilejší? A co to vlastně je „charakteristický Dvořák“? Na tyto a další otázky odpovídá šéfdirigent České filharmonie v rozhovoru pro Aktuálně.cz při příležitosti vydání kompletní nahrávky Dvořákových symfonií (a instrumentálních koncertů s pozoruhodnými sólisty) pro firmu Decca Classics.

Filharmonici na turné
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Filharmonici na turné

Česká filharmonie odjíždí 21. srpna do Velké Británie. Jde o první ze čtyř evropských zájezdů, které orchestr s Jiřím Bělohlávkem čekají v srpnu a září. Vystoupí na dvanácti koncertech v Rakousku, Velké Británii (Edinburgh, Londýn), Německu, Švýcarsku (Montreux), Itálii a na Slovensku. Čeští filharmonici budou propagovat novou dvořákovskou nahrávku. Nová nahrávka DVOŘÁK Complete Symphonies & Concertos České filharmonie a Jiřího Bělohlávka vyšla v České republice 20. června. Dvořákovský komplet vydala Decca Classics po více než padesáti letech. Jde o živý záznam a první cyklus labelu nahraný v HD 24 bit 96 Hz, navíc masterovaný pro iTunes. K dispozici je také na internetu (download, streaming).

Osmadvacet let dělí Dvořákovu první a poslední (devátou) symfonii. První napsal Antonín Dvořák jako čtyřiadvacetiletý, zcela neznámý skladatel v roce 1865. Za svého života ji nikdy neslyšel. Poslední – Novosvětskou – složil v roce 1893 v New Yorku jako jeden z největších žijících skladatelů a Newyorská filharmonie hrála ve slavné koncertní síni Carnegie Hall její světovou premiéru.

Česká filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem potřebovala na nahrávání všech devíti symfonií víc než rok. První tóny se zaznamenaly 5. listopadu 2012 (První a Šestá symfonie), poslední 6. prosince 2013 (Osmá symfonie a Houslový koncert). Každá symfonie se zaznamenávala v pěti dnech: dva dny zkoušek a tři koncerty v Rudolfinu. Ve Dvořákově síni – jak jinak.

Je to druhá kompletní nahrávka Dvořákových symfonií v podání České filharmonie. První vznikla před třemi desítkami let pod taktovkou tehdejšího šéfa Václava Neumanna.

Snímky vycházejí v roce 110. výročí úmrtí Antonína Dvořáka a jsou součástí rozsáhlého dvořákovského projektu: na podzim uvede Česká televize dokumentární film kanadské režisérky Barbary Willis Sweete Dvořákovské skici a postupně pak také nahrávky všech Dvořákových symfonií s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem.

 

Právě se děje

Další zprávy