VIDEO The Knife vystupují proti "náckům" v Evropské unii

Kultura Kultura
6. 6. 2014 15:07
Elektronické duo vydalo nové video s písní k politickému kabaretu Europa Europa, který se zabývá migrační politikou ve Švédsku i v Evropské unii. Podívejte se.
The Knife.
The Knife. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Před několika měsíci kapela The Knife oznámila, že vytvoří novou hudbu pro uměleckou skupinu Ful pro politický kabaret Europa Europa, jehož režisérem je Nasim Aghili.

The Knife loni vydali album Shaking the Habitual, s nímž přijeli i poprvé do Česka. Jejich vystoupení pódiovou show uvedl festival Colours of Ostrava. Málokterý interpret posledních dvou dekád dokázal obalit svoji hudbu do tak osobité a zároveň rafinované mytologie jako sourozenecké duo Karin a Olaf Drejerovi, které obvykle komunikuje s médii v zakódovaných vzkazech, přebírá hudební ceny v maskách mimozemšťanů a jejich desky ohlašují surreálné klipy a politicko-umělecké manifesty.

Podívejte se na video, kterým The Knife bojují proti nesmyslné migrační politice Evropské unie.
Podívejte se na video, kterým The Knife bojují proti nesmyslné migrační politice Evropské unie.

Představení Europa Europa do uměleckého konceptu The Knife skvěle zapadá. Má se zabývat migrační politikou ve Švédsku i celé Evropské unii. Elektronické duo nyní zveřejnilo video s jednou z písní kabaretu s názvem För Alla Namn Vi Inte Får Använda. Tvůrci žádají diváky, aby se tanec, jehož autorem je známý choreograf Dom Dugliga, naučili ještě před premiérou.

Smyslem videa i celého představení je "podpořit statisíce lidí, kteří se vzpírají kamerám, ostnatým drátům i násilí a vytvářejí hnutí politického odporu navzdory vnitřním i vnějším hranicím Evropy". Diváci se mají tanec naučit ještě před premiérou, která se odehraje 1. července ve Visby, odkud celý ansámbl zamíří na další místa, aby stačil svou kampaní zapůsobit před švédskými volbami, naplánovanými na září.

"Migrační politika Švédska a celého západního světa je největší ostudou naší doby. Tragédie lodí, které se potápějí ve Středomoří, přeplněné lidmi, jsou přímým důsledkem politických rozhodnutí, vlády Evropské unie je vraždí!" říká herečka Bahareh Razekh Ahmadi.

 

Právě se děje

Další zprávy