VIDEO Ohm Square hledají dokonalost mezi duší a atomy

Kultura Kultura
4. 3. 2014 10:49
Kultovní kapela Ohm Square vydala šestou desku A Curious Place Between Souls And Atoms. Poslechněte si ukázky.
Podívejte se na video k písni Sweet Love od Ohm Square. | Video: Jan Čechtický

Video - Kultovní elektronická kapela Ohm Square si připisuje další čárku do své diskografie. A se studiovou šestkou A Curious Place Between Souls And Atoms pokračují v dobrodružství – stále prahnou po zvukové dokonalosti.

A udělali pro to hodně – zalarmovali deset masteringových studií po celém světě. Zodpovědný úkol vybrousit nezaměnitelný avantgardní elektro-pop formace, co za dva roky oslaví kulaté dvacetileté výročí existence na české alternativní hudební scéně, nakonec vložili do rukou Michaela Schoonmakera ze Spojených států.

Podívejte se na video k písni Humanic od Ohm Square
Podívejte se na video k písni Humanic od Ohm Square | Video: Starcastic

Nelze přitom nedodat, že se jejich svébytné spojení popových a r’n’b prvků s trendy elektronického žánru zarylo do uší hned několika odborníků. „Ale třeba velikánský zájem měl jeden zvukař ze Švédska. Z nahrávek byl úplně nadšenej, říkal, že to zní, jako kdyby Kate Bush spolupracovala s Apparatem,“ říká pobaveně Jan Čechtický, polovina aktuální sestavy Ohm Square.

Bez druhého mozku kapely by se rozhodně neobešel a dost možná by neposunul zvuk do současné fascinovaně promyšlené podoby. Zpěvačka Charlotte Fairman aka Charlie One z londýnských Wubble-U se krátce po vzniku Ohm Square v roce 1996 přidala k trojici pohrobků Sebastians, úspěšné nezávislé formace ve složení Jan Čechtický, Dušan Lipert a Jan Kleník, a popostrčila je do nové roviny.

Podívejte se na klip Ohm Square k songu Woodie Boogie.
Podívejte se na klip Ohm Square k songu Woodie Boogie. | Video: Jan Čechtický

A to díky přínosu emocí, které kapele usilující o přijetí do špice tehdy vrcholící drum’n’bassové horečky chyběly. Společně s poutavými vokály zapadajícími do ztěžklé beat-basové základny jako součástky stavebnice, jež posluchače poblouzní právě na nové desce A Curious Place Between Souls And Atoms, potvrzují Ohm Square svůj mimořádný skladatelský potenciál a nadčasový vhled.

Textově nabízí šestá studiová deska témata jako smrt, závislost nebo plagiátorství, přičemž leccos lze vyčíst už z názvů skladeb tracklistu – Originality (Call Plagiarism’s Bluff), Vampires (Fight the Parasite).

 

Právě se děje

Další zprávy