Video: O klip roku soutěží Adele a Perry s Beastie Boys

Kultura Kultura
21. 7. 2011 13:45
V nominacích na MTV Video Awards pohořela Lady Gaga
Grammy 2011 - Katy Perry
Grammy 2011 - Katy Perry | Foto: Reuters

Los Angeles - Zpěvačka Katy Perry vede pole nominovaných na letošní MTV Video Music Award. Zejména díky písni Firework má devět šancí na zisk ceny - včetně videa roku, nejlepšího ženského videa, speciálních efektů nebo nejlepšího popového videa - to už za Last Friday Night (T.G.I.F.).

VMA se budou udělovat 28. srpna v Los Angeles. Nominace vybírá MTV, o vítězích pak rozhodují diváci. Loni předávání cen MTV Video Music Awards přilákalo 11,4 milionu diváků, největší počet od roku 2002.

Na dalších místech jsou se sedmi nominacemi Kanye West a Adele. Rapper si je vysloužil za spolupráci s Perry na písni E.T. a za svá vlastní videa All of the Lights a Power. Britská zpěvačka Adele, která letos kraluje prodejním žebříčkům s deskou 21, má všechny nominace za singl Rolling in the Deep.

2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements)
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements) | Foto: Reuters

Utká se s ním i o nejvyšší cenu, video roku. Do pětice jejích soupeřů patří kromě Perry (která uváděla středeční nominační večer) ještě Bruno Mars s Grenade, The Beastie Boys za Make Some Noise a internetová senzace, devatenáctiletý rapper Tyler, The Creator za klip Yonkers.

Poslední dvě nominovaná díla odrážejí současný trend propojit klasickou klipovou disciplínu s vytvářením internetových virálních senzací. Minimalistický snímek Yonkers s Tylerem pojídajícím švába i popkulturními hvězdami napěchované pokračování dvě dekády starých výtržností Beastie Boys vznikly jako snímky přednostně směřované pro internetovou cirkulaci; v případě Beastie Boys rovnou jako film pro YouTube.

S konceptem vtipného nápadu obvyklého pro internetové "virály" ostatně pracuje i klip Bruna Marse, v němž táhne městem klavír. Mars má celkem čtyři nominace; Beyoncé, Eminem, Thirty Seconds to Mars a Nicki Minaj mají po třech nominacích.

Čtěte také:
Lady Gaga masově triumfovala na předávání cen MTV

Loni získala Lady Gaga rekordních třináct nominací za svoje vizuálně opulentní a nákladné klipy, jež staví na nostalgii po časech, kdy MTV vládla hudebnímu průmyslu, a nakonec si z nich odnesla osm cen. Letos se ale musela spokojit rovněž se třemi nominacemi. S Born This Way se utká s Adele, Perry, Beyonce a Nicki Minaj o ženské video roku. Judas pak soutěží  v kategorii umělecká režie a choreografie.

I prodejní žebříčky prokazují, že místo bombastických provokací Lady Gaga dává svět letos přednost intimnějšímu soulu Adele, jejíž klipy jsou výrazně skromnější. V případě druhého singlu Someone Like You z alba 21 jí dokonce posloužil jen záznam z ceremoniálu Brit Awards, který na YouTube shlédlo 23 milionu diváků.

Rappeři Wiz Khalifa, Tyler the Creator a Big Sean pak budou soutěžit v kategorii nejlepší nový umělec, jejich soupeři jsou americká skupina Foster the People a hiphopová zpěvačka Kreayshawn.

 

Klipy nominované na video roku:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy