VIDEO Morrissey a Pamela Anderson. Spojení za lepší svět!

Kultura Kultura
2. 6. 2014 23:02
Bývalý frontman legendární kapely The Smiths vydává už třetí politickou proklamaci jako upoutávky na připravované album World Peace Is None of Your Business.
Pamela Anderson a Morrissey. Kdysi zcela nepředstavitelné spojení.
Pamela Anderson a Morrissey. Kdysi zcela nepředstavitelné spojení. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Londýn - Bývalý frontman ikonické kapely The Smiths Steven Patrick Morrissey je čím dál víc než hudebníkem aktivistou za práva zvířat a potažmo i práva lidských jedinců v západním globalizovaném světě spějícím k jisté záhubě.

Pokud (nezasvěcení) fanoušci Morrisseyho doufali, že dostanou v červenci jen novou porci hudby od někdejšího idolu "rozcupovaných hedvábných košil", kolekce World Peace Is None of Your Business se rozhodně ponese spíš v duchu politických proklamací, jakou je právě vydaný třetí "singl" Earth Is The Loneliest Planet.

Pamela Anderson ve videoklipu k písni Earth Is The Loneliest Planet.
Pamela Anderson ve videoklipu k písni Earth Is The Loneliest Planet. | Foto: Aktuálně.cz

Moz nepřestává překvapovat proklamacemi srovnávající pedofily a lidské masožravce, a v novém videu mnohé může podobně šokovat i jméno jeho společnice. Spojení je ovšem zcela logické, uvědomíme-li si, že i bývalá kalifornská kráska dávno vyměnila těsné červené plavky ze série Pobřežní hlídka i "bezplavky" z časopisu Playboy za světu prospěšnější činnosti. Nejnověji je z ní aktivistka, která na festivalu v Cannes zahájila charitu na podporu organizací pracujících na především v oblasti lidských práv i práv zvířat a ochraně životního prostředí.

V novém minutovém poetickém videu stanulo (kdysi) velmi nepravděpodobné duo - Pamela Anderson s Morrisseym - na střeše losangeleského Capitol Toweru a hledí směrem na potemnělé panorama Hollywoodu. V režii Natalie Johns pouze Morrissey proklamuje verše o temném osudu vesmíru, který má na svědomí chybující lidstvo:

Poslechněte si song Earth Is The Loneliest Planet živě. Video s Pamelou Anderson je ještě blokováno pro uvedení v České republice.
Poslechněte si song Earth Is The Loneliest Planet živě. Video s Pamelou Anderson je ještě blokováno pro uvedení v České republice.

"Earth is the loneliest planet of all, earth is the loneliest planet of all / Day after day you say one day, day after day you say one day / But you're in the wrong place and you've got the wrong face / And humans are not really very humane." (Velmi volně přeloženo: "Země je nejkrutější místo, které nikdy nepochopíte, vy nehumánní tvorové, uvědomte si konečně, že za všechen zmar můžete jen vy sami...")

Jediným hudebním nástrojem je tu Morrisseyho podmanivý baryton. Za povšimnutí stojí i místo videa, kde Morrissey pokrčí rameny a vzhlédne vzhůru k nebi.

Podívejte se na video s proklamací textu písně World Peace Is None of Your Business.
Podívejte se na video s proklamací textu písně World Peace Is None of Your Business.

Ostatně už první dva "singly" z Morrisseyho kolekce, která má vyjít 14. července, byly proklamacemi v podobném duchu. S titulní World Peace Is None of Your Business pomohla Mozovi Nancy Sinatra, ve druhé ukázce nazvané Istanbul zpěvák u skleničky vypráví příběh o otci, který hledá svého mrtvého syna.

V titulní písni jeden z veršů textu zní: "Bohatí musí profitovat a bohatnout a chudí musí zůstat chudými - to je to, proč existují vlády." A na jiném místě pokračuje: "... tvrdě pracovat a jednoduše platit daně a nikdy se na nic neptat... Světový mír není váš byznys".

Producentem alba je Joe Chiccarelli, který v minulosti spolupracoval s kapelami The Strokes, The Killers, ale i popvými zpěváky Jasonem Mrazem nebo Mikou. Nástrojové party obsadili členové Mozovi koncertní kapely Boz Boorer (kytara), Jesse Tobias (kytara), Solomon Walker (baskytara), Matthew Walker (bicí) a Gustavo Manzur (klávesy).

Foto: Aktuálně.cz

Loni v říjnu vyšla Morrisseymu autobiografie se stručným názvem Autobiography. Zpěvák v ní poodhaluje médii ustavičně propíranou sexualitu, kdy poměrně detailně popisuje seznámení a dvouletý vztah s fotografem Jakem Owenem Waltersem: „… poprvé v mém životě se stalo z věčného ‚já‘ ,my‘ stejně jako to, že si definitivně s někým můžu rozumět.“ Po uvedení knihy na americký trh však provázela titul kontroverze ohledně odchylek amerického a evropského vydání, kdy byla v zámoří například pozměněna Waltersova identita.

Zatím poslední desku Morrissey vydal pod titulem Years of Refusal v únoru 2009. "O albu Years of Refusal můžeme mluvit jako o dokonalém dovršení regenerace. Nikdy (včetně dob The Smiths) nezněla Mozova deska tak tvrdě a úderně. Je to definitivní výpověď stárnoucího chlápka, který si právě teď užívá možná nejvíc za svůj život," napsal tehdy v recenzi na Aktuálně.cz Michal Pařízek.

Dnes už ovšem víme, že Morrissey může být ještě daleko tvrdší a údernější.

P.S. Kdo si ještě myslí, že by se mohli jednou dát znovu dohromady The Smiths?

 

Právě se děje

Další zprávy