VIDEO Kleopatra s Alláhem i podmaňující Albarn a androgyn

Kultura Kultura
28. 2. 2014 15:55
Podívejte se na pět nejzajímavějších videoklipů uplynulého týdne: Katy Perry, Damon Albarn, Haim, Coldplay a Forest Swords.
Podívejte se na nejlepší videa uplynulého týdne.
Podívejte se na nejlepší videa uplynulého týdne. | Foto: Aktuálně.cz

Video - V pravidelné páteční várce nejnovějších videoklipů jsme nemohli opomenout Katy Perry, která asi nejvíc marketingově kalila popové vody coby Kleopatra, která naštvala spoustu věřících v arabském světě. Nový klip ale vydal také Damon Albarn či Coldplay. A za pozornost rozhodně stojí i sesterské trio Haim či Forest Swords, který za pár dní přijede do Prahy.

Katy Perry – Dark Horse (ft. Juicy J)

Video k Dark Horse Katy Perry jsme nezařadili tak úplně z hlediska vysokého estetického kreditu (vlastně vůbec ne, o tom později), ale spíš kvůli poprasku, jaký způsobil v náboženských kruzích.

Katy Perry – Dark Horse (ft. Juicy J)
Katy Perry – Dark Horse (ft. Juicy J)

„Video zřetelně zobrazuje rouhačství v momentě, kdy Katy Perry zachvátí věřícího a slovo Bůh ohněm,“ ozřejmuje založení online petice, jež má nyní více než 50 tisíc podpisů, její autor Shazad Iqbal. Zpěvačka se v klipu coby Kleopatra stává čarodějkou proměňující své nápadníky v písek a právě jednomu z nich na krku visí řetízek s přívěskem zastupujícím slovo Alláh, což je dle Iqbala arabský výraz pro boha.

Videoklip však navzdory požadavku na jeho smazání na internetu stále visí. Nás však stejně tak děsí nikam se neposouvající hranice vkusu popové interpretky. Oproti nesmyslnému vložení arabských motivů do prostředí starověkého Egypta, rapující sfinze a přeměny ctitele na „člověkopsa“ v Dark Horse je infantilní dovádění v džungli v klipu Roar ještě v pořádku.

Damon Albarn: Lonely Press Play

Škoda, že se tento klip nepromítá na plátnech biografů. Všechno by bylo ještě opravdovější. Nové video Damona Albarna k písni Lonely Press Play vnese do vašich duší klid a něhu. Nebojte, skutečně se nenacházíte na lyrickopoetickém portálu ani webu astrologické poradny. Jen ještě než pokročíte ve čtení, schválně si ho pusťte. Cítíte vzrušení? Ba nevysvětlitelný smutek?

Damon Albarn: Lonely Press Play
Damon Albarn: Lonely Press Play | Video: Youtube

Nejste mimozemšťani. Vizuální cestopis mozku Blur a Gorillaz probudí snad i mrtvé smysly. Po vědeckofantastickém videu k pilotnímu singlu Everyday Robots ze stejnojmenné sólové desky tak obrací o sto osmdesát stupňů – klip si natáčel i režíroval sám na tablet během cest po Tokiu, Londýně, Severní Koreji nebo dobře známém Islandu a dostane svou živočišností.

Pokud se v jedné minutě a padesáti vteřinách přistihnete, jak s otevřenými ústy pozorujete červenou kuličku, pak je to v pořádku. Albarnovi zbaští cokoliv jako malé dítě snad každý. Netrpělivě vyhlížíme v kalendáři 28. duben – tehdy totiž „všední roboti“ vtrhnout do ulic.

Coldplay: Midnight

Dva gify ve dvou po sobě jdoucích dnech a ten třetí nová skladba rovnou s videem. Poslední dobou se ukazuje, že promo kampaně k novým materiálům fungují jen tehdy, když jsou agresivní a jdou se vším ven, nebo masírují nervy posluchačů nekonečnými fragmenty tvorby.

Coldplay: Midnight
Coldplay: Midnight | Video: Youtube

Na rozdíl od zaoceánských kolegů Arcade Fire a jejich graffiti „tažení“ zvolili Coldplay variantu číslo jedna. Nutno přiznat, že spíše než samotný akt vydání singlu a videa Midnight způsobil rozruch tak trochu, nebo vlastně docela hodně bon-iverovský zvuk. Zda je to dobře, nebo špatně, si přeberte sami. My se zastavíme u povedeného obrazu z dílny Mary Wigmore. Pořízen byl režimem nočního vidění a perfektně autenticky zachycuje ducha noci. A magii půlnoci. Fascinuje přitom lehkostí, jakou se od atmosféry temných hvozdů, přírody, přesune k pulsujícím městským ruchům. Midnight je prvním singlem od vydání písně Atlas, soundtrackového příspěvku do filmu The Hunger Games: Vražedná pomsta, a zároveň pravděpodobně prvním střípkem z nové albové mozaiky od poslední Mylo Xyloto z roku 2011. Víc toho popaři neřekli. A tak čekáme na další „přepadení“.

Haim: If I Could Change Your Mind

Haim na třetí rovná se zaručený poprask. Tři dlouhovlasé sestry nejenže se fantasticky vypadají, ale i výborně hrají, ba dokonce velmi umně skládají. Načež se umisťují na předních příčkách žebříčků nejlepších alb mezi hudebními legendami. Jen pro pořádek – s debutem ocejchovaným titulem Days Are Gone vyrukovaly teprve loni v září.

Haim: If I Could Change Your Mind.
Haim: If I Could Change Your Mind. | Video: Youtube

Čarodějky? Ne, jen se ocitly ve správný čas na správném místě. Se správným zvukem. Vylovit popový sound z lůna osmdesátých let takřka v nezměněné podobě a prezentovat ho s nekompromisností a zápalem Jacksonovi vlastními, v „hadrech“ z jednadvacátého století, vyžadovalo před verdiktem veřejnosti značnou porci kuráže. A hle – kus nostalgie či znechucení nynějšími cirkusovými popovými polotvary přetrvává v hodně z nás. Nové video k písni If I Could Change Your Mind vzdává hold přesně tomuto desetiletí – dlouhé pohledy do kamer, hra se stíny a naučená choreografie s nemoderními pohyby vyvolají úsměv na tváři. Warren Fu odvedl obdobně poctivou práci jako u dvou posledních klipů Daft Punk. V době pokusů o navrácení cti discu tak může být hudební svět klidný – na pozici „Spajsek“ už má ucházející kandidátky.

Forest Swords: The Weight of Gold

Hudební video – to není jen o příběhu, převlecích nebo četnosti zachycení interpreta. I s absencí těchto elementů lze pořídit uhrančivý vizuální doprovod. Jeho alfou a omegou mnohdy bývá „jen“ vysoký estetický kredit dosažený bravurní znalostí fotografické teorie a praxe.

Forest Swords: The Weight of Gold
Forest Swords: The Weight of Gold

Hrátky s hloubkou ostrosti, druhy záběrů od celků po detaily a promyšlené kompozice obrazů pak leckdy atakují divákovu pozornost víc než několikaminutové nakrucování se interpreta před objektivem či jeho snímání při hře z různých úhlů. Video k písni The Weight of Gold umělce Forest Swords, režírované Benjaminem Millepiedem, manželem herečky Natalie Portman a mj. choreografem Černé labutě, je ukázkovým příkladem. Pětiminutovou stopáž naplňuje pouze tanec a putování androgynního tanečníka Billyho Barryho „v zemi, kterou nikdo nespatřil“. A přesto neodlepíte zraky od obrazovek laptopů, odzbrojeni tamním specifickým rázem krajiny, který nabývá na velkoleposti právě sofistikovanými kompozicemi s důrazem na kontrast člověka a přírody. Forest Swords se s aktuální deskou Engravings podívá i do České republiky, a to 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy