VIDEO Karen O na Měsíci, lovesong pro Putina i šílenství

Kultura Kultura
14. 2. 2014 16:17
Podívejte se na nejzajímavější videoklipy uplynulého týdne. Nová videa představila také Anna Calvi, Chelsea Wolfe i St. Vincent.
Podívejte se na nejlepší videa tohoto týdne.
Podívejte se na nejlepší videa tohoto týdne. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Podívejte se na nejzajímavější videoklipy uplynulého týdne. Najdete mezi nimi i několik aktuálních lovesongů, byť poněkud alternativních.

Karen O, Spike Jonze: Moon Song

Poslechněte si Moon Song z filmu Ona v podání Karen O a Spikea Jonzeho.
Poslechněte si Moon Song z filmu Ona v podání Karen O a Spikea Jonzeho.

Zpěvačka kapely Yeah Yeah Yeahs Karen O spolupracuje s režisérem Spikem Jonzem už poněkolikáté. Tentokrát mu do filmu Ona (Her) napsala jednu z nejkrásnějších milostných písní v hollywoodských filmech. A proto jako malý příspěvek ke svatému Valentýnu zařazujeme i Moon Song. Píseň má nominaci na Oscara, stejně jako celý film. Na oscarovém večeru se jí diváci dočkají i naživo, tam ovšem intimní baladu zcela jistě zválcují irští U2, kteří se rozhodli po dlouhé době vystoupit živě právě na Oscarech a právě se svým nominovaným songem Ordinary Love. Kdo vyhraje Oscara?

St. Vincent: Digital Witness

Poslechněte si Digital Witness od St. Vincent.
Poslechněte si Digital Witness od St. Vincent.

Příliš mnoho radosti se může zvrhnout v šílenství. Důkazem je tvorba Američanky Annie Erin Clark alias St. Vincent, shodují se s nadsázkou světová hudební média. Jak trefné v souvislosti s novým videoklipem k písni Digital Witness. Po dobu třech a půl minut je divák ponechán napospas divokým pastelovým barvám, sterilním symetrickým scénám a škrobeným pohybům „naprogramované“ lidské populace. Obraz odlidštěné civilizace očima režiséra China Moyi skvěle sekunduje tematickému textu, v němž experimentální popařka zpívá: „People turn the TV on it looks just like a window, yeah.“ Annie Clark se vrací na scénu, s bizarním novým účesem popírajícím gravitaci, po vydání EP Brass Tactics loni v květnu, které natočila s Davidem Byrnem, zakladatelem legendární novovlnné kapely Talking Heads. S ním spolupracovala už rok předtím na desce Love This Giant. Skladba Digital Witness se objeví na eponymním albu, jež vychází 25. února nově na labelu Loma Vista.

Anna Calvi: Piece by Piece

Poslechněte si Piece by Piece od Anny Calvi
Poslechněte si Piece by Piece od Anny Calvi

Již čtvrté video k repertoáru loňské desky Anny Calvi One Breath. A opět si takřka nedovolíte mrknout. I navzdory tomu (nebo právě proto), že obsahem scénáře je tentokrát jen ona a elektrická kytara. Klip točený „jedním dechem“ explicitně vyjadřuje to, díky čemu Anna Calvi odzbrojila třeba pionýra ambientu Briana Ena – pokrokovým písničkářstvím zabaleným do mimořádně uhrančivých temných atmosfér. A samozřejmě i silným charizmatem. Tvorba této art-rockové femme fatale se dlouhodobě vyznačuje dokonalou symbiózou zvuku a obrazu – dle jejích slov má každá skladba svůj abstraktní svět, jehož přesnou vizi se umělkyni daří přenášet na plátno díky opakované spolupráci s přítelkyní Emmou Nathan. Piece by Piece je v tomto ohledu výjimkou, s výstupem režisérského dua Mathy & Fran však mohou být všichni spokojeni. Anna Calvi se v rámci turné ke studiové dvojce podívá 6. března i do České republiky.

The Notwist: Kong

Poslechněte si Kong od The Notwist.
Poslechněte si Kong od The Notwist.

Kam se může kapela debutující s grunge-metalovou nahrávkou za čtvrt století vyvinout? Při sledování zbrusu nového videa německých The Notwist ke skladbě Kong se této otázce neubráníte. Již změnou vydavatelství, jmenovitě z Domina na Sub Pop, nás kapela chtěla definitivně utvrdit v posunu zvuku ke vzdušnému rocku a zmíněná píseň z připravovaného alba Close to the Glass je důkazem místo slibů. Animovaný vizuální doprovod se může bez znalosti kontextu jevit jako nekomplikovaný a bezstarostný. Ve skutečnosti však vypráví skutečný příběh Markuse a jeho rodiny, které doma uvěznila povodeň. Mladík zároveň sní o tom, že je z tíživé situace vysvobodí superhrdinové. Jeho přání se díky skvělé práci japonského animátora Yua Sata splní alespoň na plátně. Label na svých stránkách uvádí, že Martin Gretschmann se při nahrávání osmé desky krčil za horou analogových syntezátorů. Možná ještě budeme hodně překvapeni.

Annie: Russian Kiss

Poslechněte si "olympijský song" Russian Kiss od Annie.
Poslechněte si "olympijský song" Russian Kiss od Annie.

Putinova snaha o posílení tradičních hodnot Rusů s přijetím kontroverzního antihomosexuálního zákona loni v létě tvrdě narazila na odpor nejen tamních sexuálních menšin, který podruhé kulminuje v těchto dnech v souvislosti se zimní olympiádou v Soči. K bojkotujícím postavám, mezi nimiž jsou mj. vrcholní představitelé států včetně Baracka Obamy nebo Angely Merkelové, se nyní připojuje i elektropopová zpěvačka Annie. „Výsledkem je Russian Kiss – kritický řev norských a amerických elitních umělců – ačkoliv není olympijskou disciplínou,“ popisuje Norka na svých oficiálních stránkách. Antiputinovské video z dílny Richarda Kerna, představující hybatele norské umělecké scény Bjarneho Melgaarda, otevřeně vyzývá a provokuje zároveň. Za nic se neschovává – vyjádření intimity uvnitř LGBT komunity zaznamenává skutečně detailně. Část výtěžku ze singlu poputuje na konto neziskové organizace All Out hájící práva homosexuálů.

Chelsea Wolfe: Feral Love

Poslechněte si Feral Love od Chelsea Wolfe
Poslechněte si Feral Love od Chelsea Wolfe

Dokonalá iluze. Svět, kde nebezpečí číhá na každém kroku a smrt je pozdravem, dolehne na diváka tak intenzivně, že se mu strachem rozbuší srdce. Američanka Chelsea Wolfe se v interpretacích umírání a gotických náladách až patologicky vyžívá, ať už se jedná o zvukovou či vizuální složku. Feral Love, skladba z nejnovějšího, kritikou dobře přijatého počinu Pain is Beauty, na tom nic nemění. Surrealistický proud hororových obrazů světa obývaného stvořeními, jejichž původ je lidský stejně jako živočišný, si skvěle rozumí s temným textem. Vizuálně atraktivní dílo natočil režisér videí Pearl Jam, Nine Inch Nails nebo U2 Mark Pellington a je úryvkem připravovaného hodinového filmu Lone. Píseň Feral Love zazní ve čtvrté řadě seriálu Hra o trůny.

 

Právě se děje

Další zprávy