VIDEO Joe Karafiát slaví 30 let na scéně i se Zodiakem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 12. 2013 14:41
Novou píseň kytaristy Plastiků produkoval Boris Carloff.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Undergroundový hudebník Joe Karafiát známý jako kytarista kapel The Plastic People of the Universe, Joe Carnation Band nebo Garage slaví 30 let profesionální činnosti. Na sobotním výročním koncertu v pražském Paláci Akropolis představil nový singl Zodiak s textem Egona Bondyho, který producentsky vyšerkoval Boris Carloff.

"Lákalo mě dělat něco trochu jinak, já se vůbec nevyhýbám moderní muzice. Carloff je velice šikovný a ve studiu jsme si rozuměli," říká Karafiát k poněkud překvapivému spojení undergroundu a elektroniky.

"Vždycky jsem měl rád český underground a singl Joe Karafiáta je underground podaný v moderních souvislostech," dodal producent Carloff, v jehož studiu Soundevice kdysi Karafiát produkoval například album kapely Echt.

Singl, který se objevuje pouze v digitální podobě, je předzvěstí nového Karafiátova alba, které by se mělo objevit v příštím roce.

"Chtěl bych ho vydat jako Joe Carnation Band, poslední jsem pod touto hlavičkou natočil v roce 2000, kde mi tam ještě před svou smrtí hostoval Mejla Hlavsa. Nahrávka bude mít modernější zvuk, i když tam určitě bude i hodně kytar," uvedl.

Joe Karafíát - Zodiak (lyric video)
Joe Karafíát - Zodiak (lyric video) | Video: youtube.com

Karafiát odešel ve 22 letech do Anglie, později do Kanady. V zahraničí žil přes deset let. Po svém návratu do České republiky se začal naplno věnovat muzice. Založil Joe Carnation Band, od roku 1991 je členem skupiny Garage, od roku 1997 působí v The Plastic People of the Universe (PPU). S členem PPU Vratislavem Brabencem natočil kytarový doprovod k několika jeho básním.

Aktivní muzikant spolupracuje s mnoha dalšími kapelami jako jsou třeba Overground nebo Basement 11. S PPU v současné době připravuje projekt s brněnskými filharmoniky, hodně koncertuje s Garage a další projekt plánuje v Kanadě.

"Celou moji kariéru dělám to, co mě baví a s lidmi, kteří mě baví. Nikdy jsem nehrál jenom pro peníze," podotkl ke své třicetileté kariéře.

 

Právě se děje

Další zprávy