Věřím, že v sobě zase najdu energii vystupovat, říká Michal Prokop

ČTK ČTK
15. 5. 2021 10:30
Album nazvané Mohlo by to bejt nebe... nepatří k těm, která by nevznikla bez koronaviru, protože ho zpěvák a skladatel Michal Prokop začal připravovat už rok před pandemií. Ta se ale na jeho vzniku stejně podepsala.
Člen Beatové síně slávy Michal Prokop.
Člen Beatové síně slávy Michal Prokop. | Foto: ČTK

Natáčelo se převážně on-line v různých domácích studiích a nahrávání ovlivnila zdravotní indispozice kytaristy Luboše Andršta, jehož party převzali Pavel Marcel a Michal Pavlíček. "Michal v písni Neříkej předvedl, jak to vypadá, když jeden velký kytarista skládá poctu druhému," říká Prokop.

Člen Beatové síně slávy album pokřtí 13. srpna, v den svých 75. narozenin, na festivalu Krásný ztráty live ve Všeticích. "Že se to sešlo s výročím, mi připomněl ve vydavatelství Karel Deniš, když se začalo loni o desce jednat. Rozhodně jsem to tak nemyslel, je to náhoda," podotýká v narážce na šéfproducenta Supraphonu, který nahrávku vydá.

Michal Prokop se svým novým albem.
Michal Prokop se svým novým albem. | Foto: ČTK

Ještě před několika lety si Prokop nebyl jistý, zda po předešlé desce Sto roků na cestě vydá ještě nějakou.

"Čím jsem starší, tím více potřebuju nějaký vnější impulz. Ve svém věku už nemám pocit, že bych něco měl, že něco musím. V tomhle případě byl vnějším impulzem jeden konkrétní dada text Věnovaní, který napsal Tomáš Roreček. Když jsem ho spolu se spoustou jiných dostal, zaujal mě natolik, že jsem si k němu sedl a za dvě hodiny jsem měl písničku vymyšlenou. A od toho momentu jsem chytil vítr do plachet," popisuje.

Prokop poté vytáhl starší skladbu dnes již nežijícího spoluhráče Petra Skoumala nazvanou Last Minute Man, která se nevešla na minulou desku. Další píseň Nebe anebo cesta do pekel napsal už před lety na text Milana Šaška. Ostatní začal postupně shromažďovat.

Do toho složil sedm vlastních věcí a jako bonus zařadil svou první česky zpívanou skladbu Jaroslava Ježka Svět naruby, kterou poprvé představil roku 1969. "V době nastupující normalizace jsem ji nazpíval pro Československý rozhlas, ale původní nahrávka se nedochovala, protože ji v rozhlase smazali. Byla do poslední Houpačky Jirky Černého, kterou zakázali kvůli písni Běž domů, Ivane," vzpomíná.

Pilotní singl alba se jmenuje Má vlast a doprovází ho videoklip. V hlavní roli účinkuje herečka Vilma Cibulková. Video už má na YouTube přes 100 tisíc zhlédnutí.

Videoklip k singlu z nového alba Michala Prokopa Má vlast už má na YouTube přes 130 tisíc zhlédnutí. | Video: Supraphon

Naposledy vystupoval Michal Prokop před publikem loni na začátku října. "Od té doby jsem veřejně nezpíval, takže nevím, co ze mě půjde teď. Dříve pauzy tolik nevadily, byl jsem mladý, ale teď nevím, je to přece jenom sval. Ale věřím, že tu energii v sobě zase najdu," konstatuje hudebník, který by po pauze měl mít první vystoupení 19. června na bigbítovém festivalu v Železné.

Album a pravděpodobně i knihu Ztráty a návraty, kterou s Prokopem napsal hudební novinář Michal Bystrov, pokřtí 13. srpna na festivalu Krásný ztráty live ve Všeticích.

Ve stejný den Prokop vystoupí s kapelou Framus Five, druhý den by se měl představit Pražský výběr. Další program bude záviset na aktuálních protipandemických opatřeních. "Máme něco naplánovaného, ale zatím nevíme, co všechno si můžeme dovolit," dodává.

Prokop zahájil s Framus Five kariéru v roce 1967. Debutové album s názvem Blues In Soul vycházelo ze značného vlivu amerického soulu a rhythm'n'blues.

Následující Město ER na české scéně naplno představilo žánr art rocku. Titulní skladbou Prokop navíc dal možnost vstoupit do českého rockového textařství básníku Josefu Kainarovi.

V 80. letech zpěvák spolupracoval se skladateli Petrem Skoumalem, Janem Hrubým a básníkem Pavlem Šrutem.

Nelíbí se mi, že svoboda ustupuje do pozadí. Zase už slyšíme řeči o klidu na práci, vysvětluje zpěvák Michal Prokop, proč půjde demonstrovat. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy