Velryby Heatha Ledgera svlékají rybáře z kůže

Pavel Turek, tur
5. 8. 2009 16:30
Premiéra hercova posledního klipu pro Modest Mouse
Heath Ledger ve filmu I´m not There
Heath Ledger ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Kromě roztočeného filmu s Terry Gilliamem za sebou australský loni v lednu zemřelý herec nechal i klip, který režíroval pro americké indie rockové Modest Mouse.

Ovšem stejně jako se mu po smrti povedlo vyhrát Oscara a Terry Gilliam si poradil s dokončením Imaginaria  dr. Parnasse, také video ke skladbě King Rat se právě dostává na veřejnost. Zřejmě je to zcela poslední kreativní počin, který po sobě Heath Ledger zanechává.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Frontman kapely Isaac Brock spolu s Ledgerovými partnery z filmové a hudební společnosti The Masses dohlédli na poslední úpravy klipu, který je zhnuseným komentářem ilegálních komerčních lovů velryb u pobřeží Austrálie. Tamní rodák Ledger se rozhodl obrátit role aktérů, a tak se z lovců stává kořist a námořnické velryby stahují nebohé rybáře z kůže a vyvrhují jejich vnitřnosti.

Výtěžek z downloadů klipu na iTunes z prvního měsíce půjde na konto neziskovky Sea Shepherd Conservation Society, která sleduje a dokumentuje nelegální aktivity na otevřených mořích.

Ledger si pro svoje záměry vybral skladbu, která vyšla jako bonus na zatím nejúspěšnějším albu Modest Mouse: We Were Dead Before the Ship Even Sank. To záhy po uvedení na trh v roce 2007 vylétlo na první místo žebříčku Billboard a dobře si vedl i singl Dashboard.

Heath Ledger na loňském předávání Oscarů, kdy byl nominován v herecké kategorii za film Zkrocená hora. Zlatou sošku nakonec nezískal.
Heath Ledger na loňském předávání Oscarů, kdy byl nominován v herecké kategorii za film Zkrocená hora. Zlatou sošku nakonec nezískal. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Bob Dylan je člověk bez tváře, říká film o něm
Terry Gilliam: Nové Monty Pythony dnes těžko hledat

"Heath a já máme společného přítele, a když jsme byli v Austrálii, tak jsme si - moje snoubenka a pár členů kapely - spolu s ním a jeho rodinou vyjeli na lodi, " popisoval svoje první setkání s hercem Isaac Brock v rozhovoru pro VH1 v roce 2007.
"Měli jsme nápad, o kterém jsem si myslel, že zapadl, ale Heath po čase napsal e-mail, že se chce pustit do natáčení."

Video ke skladbě King Rat mělo původně obsahovat také animace od Terryho Gilliama, ale nakonec není v titulcích zmíněn.

Modest Mouse
Modest Mouse | Foto: Wendy Lynch

Pro Ledgera, který si plánoval podvojnou dráhu herce a režiséra ve stylu Seana Penna, to nebyl první klip. Už předtím spolupracoval s Benem Harperem na singlu Morning Yearning a plánoval, že se pustí do celovečerního snímku inspirovaného osudy britského písničkáře Nicka Drakea, k jehož písni Black Eyed Dog také natočil vlastní vizuální interpretaci.

Shodou tragických okolností bylo pro Ledgera toto téma více než symbolické, neboť britský folkař Drake zemřel v roce 1974 na předávkování antidepresivy ve věku 26 let. 

"Jsem přímo posedlý Drakeovým příběhem, sleduji ho už nějakou dobu a doufám, že jej jednou budu moct vyprávět," prohlásil Ledger při tiskové konferenci v Benátkách během uvedení jiného životopisného filmu - koláže o Bobu Dylanovi I'm Not There. 

Premiéra videoklipu King Rat přichází v den, kdy Modest Mouse vydávají nové EP No One's First and You're Next, jež shromáždilo B-strany singlů z jejich posledních dvou alb - Good News for People Who Love Bad News a zmíněného We Were Dead Before the Ship Even Sank.

 

Právě se děje

Další zprávy