Věhlasný Kronos Quartet na festivalu Pohoda připomene zavražděného novináře Kuciaka

Kultura Kultura
17. 5. 2018 12:33
Slovenský autor Miroslav Tóth pro slavný Kronos Quartet píše skladbu o prodloužených chapadlech italské mafie ve slovenské politice. V premiéře zazní na festivalu Pohoda.
Kronos Quartet tvoří zleva John Sherba, Sunny Yang, Hank Dutt a zakladatel tělesa, houslista David Harrington.
Kronos Quartet tvoří zleva John Sherba, Sunny Yang, Hank Dutt a zakladatel tělesa, houslista David Harrington. | Foto: Jay Blakesberg

Pro věhlasný americký smyčcový Kronos Quartet, jenž spolupracoval s Paulem McCartneym či zpěvačkou Björk, píše novou kompozici slovenský skladatel a saxofonista Miroslav Tóth. Připomene zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Zhruba desetiminutová skladba ve světové premiéře zazní na letošním hudebním festivalu Pohoda, který odkazu Kuciaka a Kušnírové též věnuje zahajovací koncert. Informovaly o tom slovenské listy Sme a Denník N.

"V podobných situacích se obvykle píše smuteční hudba nebo zádušní mše. Já se to rozhodl pojmout trochu jinak, právě kvůli přístupu Jána Kuciaka a nasazení, které vkládal do své práce," uvedl Tóth, jehož s Kronos Quartetem propojil ředitel festivalu Michal Kaščák.

Tóth svou skladbu nazval Kvarteto prodloužených chapadel v narážce na Kuciakův poslední nedokončený článek, jenž mapoval, kam až do slovenské politiky sahují "chapadla" italské mafie.

"Bude to hudba věnovaná jeho odvaze a bude vyjadřovat, co se děje v naší společnosti. Má působit strašidelně," dodává Tóth.

Devětatřicetiletý skladatel a saxofonista stál u zrodu improvizačního orchestru s proměnlivým obsazením Frutti di Mare, rovněž je vůdčí osobností orchestru abstraktní improvizace Musica Falsa et Ficta.

Tóth vytvořil hudbu k desítkám dokumentárních filmů, též zkomponoval tři opery, z nichž ta poslední se jmenuje Oko za oko.

Deník SME připomíná, že festival Pohoda skladatele oslovuje dlouhodobě, minulý rok díky němu nová díla pro orchestr vytvořili Vladimír Godár, Petr Kofroň a Martin Burlas - každý zkomponoval sedmiminutové dílo. Program tehdy přednesl Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu pod taktovkou Mariána Lejavy.

22. ročník festivalu Pohoda, jenž je s kapacitou zhruba 30 tisíc návštěvníků největším na Slovensku, se na trenčínském letišti uskuteční ve dnech 5. až 7. července.

Hlavními hvězdami jsou letos anglické duo tvořící elektronickou hudbu The Chemical Brothers, klavírista a zpěvák Jamie Cullum, kytaristka St. Vincent nebo Jamajčan Ziggy Marley.

Zahajovací večer festivalu bude patřit takzvané Československé filharmonii, tělesu složenému z filharmoniků obou států, jež si letos připomínají 100. výročí vzniku. Na programu budou - pro velký festival populární hudby netradičně - díla Antonína Dvořáka i Bedřicha Smetany.

K československému tělesu se na připomínku vloni zesnulého Mariána Vargy přidá také Collegium Musicum, někdejší skupina tohoto významného klavíristy.

Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela pak spolu s pěveckými sbory z celého Slovenska uvede Dvořákovy Biblické písně.

 

Právě se děje

Další zprávy