Věčný provokatér Morrissey se vrací. Vydá desáté album

11. 3. 2014 11:57
Morrisseyho nová deska ponese titul World Peace Is None of Your Business. Bývalý frontman The Smiths vyrazí na koncerty v USA s Tomem Jonesem a Cliffem Richardem.
Morrissey.
Morrissey. | Foto: Profimédia

Praha, Londýn - Nový rok, nové začátky. Steven Patrick Morrissey, jenž se proslavil jako frontman manchesterské kapely The Smiths, se třináctkovým rokem, obrazně řečeno, proklopýtal. Zdravotní patálie se ale s novou érou, zdá se, daly na ústup a zpěvák nás zahrnuje novinami ohledně dalšího studiového alba.

A jeho proslulá fanouškovská webová stránka True To You nyní přináší detaily. Deska s pořadovým číslem deset nese poměrně pikantní název World Peace Is None of Your Business. Vyjde na konci června nebo na začátku července, poprvé pod křídly Harvest Records přes Capitol Records.

Morrissey: The Last Of The Famous International Playboys
Morrissey: The Last Of The Famous International Playboys

Na desátém sólovém albu začal Moz pracovat v lednu letošního roku ve Francii. Na všech dvanácti skladbách se promítne práce producenta Joea Chiccarelliho, v minulosti spolupracujícího třeba s The Strokes, The Killers, Jasonem Mrazem nebo Mikou. Nástrojové party obsadí členové jeho koncertní kapely Boz Boorer (kytara), Jesse Tobias (kytara), Solomon Walker (baskytara), Matthew Walker (bicí) a Gustavo Manzur (klávesy).

Znovuzískanou vitalitu potvrzuje Morrissey i ohlášením dvou hlavních amerických show v arénách. Spíše než oznámením koncertů však způsobil poprask volbou předskokanů – přijetí pozvání sirem Tomem Jonesem a sirem Cliffem Richardem je pro něj prý „poctou a uchvácením“ zároveň. Obě vystoupení podpoří i zpěvákova častá koncertní spolupracovnice, missourijská zpěvačka Kristeen Young.

Foto: Aktuálně.cz

Loňský rok nebyl pro Moze nejšťastnějším. Zpěvák prodělal oboustranný zápal plic, krvácející vředy a gastrointestinální poruchu. „Očekává se ode mě, že tu budu na Velikonoce. Byl to špatný rok. V nemocnicích jsem byl tak často, že mě doktoři měli po krk, a není nic, co by víc urychlovalo stárnutí, než ležet na nemocniční posteli, snažit se zotavit z tamního jídla," řekl Morrissey serveru NME.

Loni v říjnu vyšla umělci autobiografie se stručným názvem Autobiography. Zpěvák v ní poodhaluje médii ustavičně propíranou sexualitu, kdy poměrně detailně popisuje seznámení se a dvouletý vztah s fotografem Jakem Owenem Waltersem: „… poprvé v mém životě se stalo z věčného ‚já‘ ,my‘ stejně jako to, že si definitivně s někým můžu rozumět.“ Po uvedení knihy na americký trh však provázela titul kontroverze ohledně odchylek amerického a evropského vydání, kdy byla v zámoří například pozměněna Waltersova identita.

Zatím poslední deska Morrisseyho Years of Refusal vyšla v únoru 2009 na labelech Decca/Polydor. Devátý počin sklidil víceméně pozitivní ohlasy, mj. s hodnoceními 8,1 z 10 na Pitchforku nebo 8/10 na NME.

 

Právě se děje

Další zprávy