Zemřel Petr Skoumal, autor Koleje Yesterday i dětských písní

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 28. 9. 2014 17:18
Spolu s Janem Vodňanským patřili k nezapomenutelným uměleckým dvojicím 60. a 70. let. Psal scénickou i filmovou hudbu. Známé jsou i jeho písně pro děti a skladby z večerníčků.
Jeho hudba provázela Járu Cimrmana i Maxipsa Fíka
Jeho hudba provázela Járu Cimrmana i Maxipsa Fíka | Foto: Profimedia

Praha - Ve věku 76 let zemřel v neděli ráno v nemocnici v pražských Střešovicích po těžké nemoci hudebník Petr Skoumal. 

Klavírista, skladatel a příležitostně i textař Petr Skoumal se mohl chlubit širokým spektrem posluchačů od nejmenších dětí až po dospělé. Tvorba milovníka českého humoru čítá scénickou hudbu ke stovkám filmům, divadelním a televizním inscenacím a večerníčkům, kromě toho se podílel i na desítkách alb, ať už vlastních či kolegů. Skoumal, v jehož písních se mísí klasika, šanson, jazz, folk i rock. Mezi nejznámější písně patří Kolej Yesterday, kterou napsal pro Michala Prokopa.

Poslechněte si píseň Kolej Yesterday, kterou napsal Petr Skoumal pro stejnojmenné legendární album Michala Prokopa.
Poslechněte si píseň Kolej Yesterday, kterou napsal Petr Skoumal pro stejnojmenné legendární album Michala Prokopa.

Popularitu si vydobyl v polovině 60. let, kdy začal vystupovat se zpívajícím básníkem a poetickým textařem Janem Vodňanským. "Petr byl o tři roky starší a jako jediný z nás měl uměleckou školu, proto jsem ho respektoval jako vedoucího," řekl Vodňanský.

Skoumal se pak stal i formálně vedoucím jejich "souboru", protože to vyplývalo z podmínek agentury, která jim na konci sedmdesátých let začala zajišťovat vystoupení po malých mimopražských klubech. "Museli jsme zvolit vedoucího, tak jsem ho zvolil. Já jsem byl zase předseda kontrolní a revizní komise. Nikdo nám to nezrušil, tak jsme to pak využívali i při představeních, kdy jsme se tak představovali divákům," vzpomínal.

Až do zákazu jejich úspěšného, leč politicky nepohodlného dua v roce 1981 představovali Skoumal s Vodňanským svébytný kulturní fenomén. Plody jejich tvorby jsou zaznamenány na deskách S úsměvem idiota, S úsměvem Donkichota, Hurá na Bastilu a dalších. "Těch vzpomínek jsou tisíce, tisíce mimořádných momentů," řekl. Když společně skládali písně, jednalo se prý o takové prolnutí, že je podepisovali výhradně jako autorská dvojice.

Zpět ke spolupráci oba svedly až v roce 1989 Večírky rozpadlých dvojic.

V 60. letech byl jakoby jen mimochodem zpívající hráč na klávesové nástroje Skoumal také dramaturgem a autorem hudby v pražském Činoherním klubu a spolupracoval na cimrmanovských filmech. Písničkami pro děti hladil dětské duše vedle Svěrákových a Uhlířových songů na deskách Kdyby prase mělo křídla, Jak se loví gorila, Pečivo, Pro děti od pěti a Kampak běžíš, ježku. Používal poezii Emanuela Frynty, Pavla Šruta, případně svou vlastní.

Poslechněte si píseň Aristokrat od dua Jan Vodňanský a Petr Skoumal.
Poslechněte si píseň Aristokrat od dua Jan Vodňanský a Petr Skoumal.

K albům pro dospělé ...se nezblázni, Poločas rozpadu, Hotelový pokoje, Březen, Nebo cibule, přidal Skoumal práci na albech Luboše Pospíšila, Michala Prokopa a C&K Vokálu, na prahu padesátky se pak na několik let připojil i k Vladimíru Mišíkovi a jeho skupině Etc. Ve Skoumalových písních zní sarkasmus, melancholie a stesk po starých časech. "Když si sám sebe představím ve dvacátých, třicátých letech, mám pocit, že bych se tam cítil dobře," říkal.

Kumšt provázel Skoumala už od dětských botiček. V šesti letech (narodil se 7. března 1938 v Praze) ztvárnil nejmenší dítě ve filmu Nezbedný bakalář. Kdo za okupace navštívil rodinu překladatelů Aloyse a Hany Skoumalových, byl ohromen klavírní improvizací dítěte se zlatými vlásky, které stěží dosáhlo na piano vídeňské výroby. Poválečné roky strávil Skoumal v Londýně, kam byl jeho otec vyslán jako kulturní atašé. A učil se u pianistky Lizy Fuchsové.

Poslechněte si titulní song z alba Když jde malý bobr spát.
Poslechněte si titulní song z alba Když jde malý bobr spát.

Později na pražské konzervatoři vystudoval obor dirigování a na brněnské JAMU řízení sboru. Psal scénickou hudbu k filmům (Jára Cimrman ležící spící, Rozpuštěný a vypuštěný, Přijela k nám pouť), k animovaným snímkům (Král a skřítek, Zaniklý svět rukavic, Malá čarodějnice) nebo k více než 150 divadelním a televizním inscenacím. O půvabný hudební doprovod se Skoumal postaral také u večerníčků Maxipes Fík, Králíci z klobouku nebo A je to!

V životopise, který sepsal už jako renomovaný muzikant pro rekvalifikační zkoušky u Pražského kulturního střediska, manžel herečky Ilony Svobodové uvedl: "Nevím, jestli se ještě v životopise uvádějí koníčky. Já mám rád fotografování, vaření, víno, ženy, kvalifikační i rekvalifikační komise a koneckonců i zpěv.

 

Právě se děje

Další zprávy