Odešel jeden z největších jamajských hudebníků. V 68 letech zemřel Robbie Shakespeare

ČTK ČTK
9. 12. 2021 7:19
Ve věku 68 let zemřel hudebník Robbie Shakespeare, oznámila jamajská ministryně kultury. Baskytarista a člen reggae dua Sly & Robbie zesnul ve středu na americké Floridě, kde byl podle serveru BBC News nedávno hospitalizován kvůli operaci ledvin.
Baskytarista Robbie Shakespeare na snímku z roku 2011 při vystoupení v pražském Lucerna Music Baru.
Baskytarista Robbie Shakespeare na snímku z roku 2011 při vystoupení v pražském Lucerna Music Baru. | Foto: ČTK

"Jsem v šoku a smutná. Právě jsem obdržela zprávu, že můj přítel a bratr, legendární baskytarista Robbie Shakespeare, zemřel," uvedla jamajská ministryně kultury Olivia Grangeová. Podle ní byl "nějakou dobu nemocný". Označila ho za jednoho z největších jamajských hudebníků.

Robbie Shakespeare se narodil roku 1953 v hlavním městě Jamajky Kingstonu. V polovině 70. let minulého století vytvořil s bubeníkem Slyem Dunbarem duo Sly & Robbie, čímž se stali jednou z nejvlivnějších dvojic v historii žánru. Hudebníkovi, jenž získal i sošku Grammy, se připisuje inovace žánrů reggae a dancehall.

Duo spolupracovalo s mnoha hvězdami reggae, například s Bobem Marleyem nebo Peterem Toshem. Coby producenti hráli s hvězdami popové a rockové hudby, jako jsou Bob Dylan, Mick Jagger, Cyndi Lauperová nebo Grace Jonesová.

Dvojice Sly & Robbie vystoupila také v Česku, například na festivalu Colours of Ostrava v roce 2015 nebo v pražském Lucerna Music Baru o čtyři roky dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy