Ve věku 66 let zemřel zpěvák Segrado, širší veřejnosti ho objevil Horáček

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 7. 2021 10:37
Byl znám spoluprací s Petrem Hapkou a Michalem Horáčkem, své první sólové album dokončil v téměř 60 letech. Tuto sobotu ve věku 66 let zemřel zpěvák, herec a výtvarník František Segrado. Oznámila to režisérka a scenáristka Marta Santovjáková Gerlíková, která s ním natočila celovečerní film.
Františka Segrada (na snímku) širší veřejnosti objevil Michal Horáček.
Františka Segrada (na snímku) širší veřejnosti objevil Michal Horáček. | Foto: DVTV

"Postupně se vytrácí lidové nářečí a to je krása i kvalita sama o sobě. Písnička je dobrý způsob, jak nářečí předat mladší generaci," vysvětloval svůj zájem o lidovou hudbu pro Hospodářské noviny.

Valašský zpěvák a někdejší kuchař i číšník Segrado čtyři desítky let vystupoval s nejrůznějšími kapelami od folkových po rockové, například s Dobrohoští nebo Křováky. Zúčastnil se nahrávání spousty alb, s vlastním ale přišel až v říjnu 2014, několik měsíců před svými šedesátinami.

"Myslím, že takový počin dává příležitost upozornit i na možnosti společenského uplatnění lidí ve vyšším věku obecně, a snad alespoň některým z těch, kteří se cítí být odsouváni stranou, dát pozitivní impulz nebo aspoň vzkaz: pořád jsou tu ti, kteří si životní zkušenosti váží a považují ji za nenahraditelnou hodnotu," řekl tehdy Michal Horáček.

Hudbu napsali Segradovi přátelé včetně Hapky, autorem textů byl právě Horáček. Ten Segrada objevil širší veřejnosti, když ho přizval ke spolupráci na muzikálu Kudykam či albu villonských balad Český kalendář.

Segrado vystupoval také jako Pozorovatel v Horáčkově projektu Kudykam, kde jako jediný neměl stálou alternaci. "Pro mne je totiž doslova nezastupitelný," vysvětloval Horáček.

František Segrado zpívá píseň Chtěl jsem ti říct, kterou napsali David Rotter s Oldřichem Janotou. | Video: Full Moon Agency

Ještě předtím, roku 2002, zpíval na CD Tak to chodí, které Horáček vytvořil se skladatelem Jardou Svobodou ze skupiny Traband. Kromě toho účinkoval s kapelou Veselá bída, která pracuje s lidovým repertoárem podobně jako Čechomor.

Roku 2016 se představil divákům na plátnech kin v celovečerním rodinném filmu z Valašska nazvaném Děda. Vypráví o rázovitém valašském dědovi, k němuž na prázdniny přijíždějí na chalupu do Prlova vnuci z Prahy v podání Anny Čtvrtníčkové a Jáchyma Dimova.

Snímek zároveň přibližuje historii, zvyklosti, řemesla, nářečí, přírodu a události na Valašsku. Segrado se představil v hlavní roli dědy, ve filmu dále účinkují Petra Hřebíčková, David Suchařípa, Bolek Polívka, Kristýna Frejová nebo Petr Čtvrtníček.

František Segrado se narodil ve Vsetíně, žil v Jablůnce. Jeho pradědeček byl Ital. Poslední album V paralelním vesmíru, na kterém zpívá písně od Radůzy nebo Xaviera Baumaxy, vydal před čtyřmi roky.

"Působí jako milostiplná litanie. Písně mnoha autorů se shodně nesou v pomalých tempech a třiašedesátník Segrado je interpretuje autoritativním hlasem bezmála svatého muže. Z alba promlouvá důvěryhodná bytost, která nehledá, protože už našla a snad se vším se vyrovnala," napsal o desce novinář Ivan Hartman na serveru Aktuálně.cz.

Radůza mi napsala můj příběh zrození, ale protože jsem zrovna vypadal na umření, napsala i písničku o tom umření, líčí zpěvák František Segrado. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy