Ve strašidelném teepee zazní světová alternativa

Tomáš Turek (Radio Wave)
1. 8. 2009 12:00
Kutnohorský Gask Artfest nabízí i hudební program
Handsome Furs
Handsome Furs | Foto: Liam Maloney

Kutná Hora - Galerie středočeského kraje připravila v Kutné Hoře multižánrový festival, který u nás nemá obdoby. Kromě výtvarných a filmových laskomin, které odstartovaly v pátek 31. července, na něm během příštího týdne zahrají Bill Callahan, Casiotone For The Painfully Alone, Health, Handsome Furs, Final Fantasy, Fucked Up nebo Oneida

Co si budeme nalhávat - český festival, to většinou znamená mucholapku na „festiválkové lidičky", kteří si rádi dají svoje „pivánko" a přitom se letmo kouknou na super „kapelky", které mohli vidět před týdnem v místním kulturáku nebo televizní estrádě -  plus nějakou tu zahraniční hvězdu, za českými hranicemi spíš už jen doutnající.

Foto: Liam Maloney
Čtěte také:
Handsome Furs: Leonard Cohen je pěkný prevít!
HEALTH uzdraví Prahu losangeleským hlukem
Písničkář Casiotone: Bruce Springsteen mi zní domovem

Může to znít sebevíc arogantně, ale žádné Wohnuté Billy na kutnohorském Gask Artfestu nečekejte. Jako kdyby se konečně hnuly ledy a také ik nám dorazila možnost dopřát si festival, za jakým jsme doposud museli vyrážet k sousedům. Ať už je to dnes majestátní barcelonský Primavera Sound nebo německý Melt. I ty začínaly v menším měřítku, v němž teď můžeme zažít nultý ročník kutnohorského Gask Artfestu.

HEALTH
HEALTH | Foto: Aktuálně.cz

Nejen hudební část s přiléhavým indiánským názvem Creepy Teepee jde proti tradiční omezenosti a bojácnosti místních klišé festivalového servisu. Hudební program je plynulým vyústěním několikaleté práce kurátorujících AM 180 Collective.

Skupiny lidí, kteří k nám spolu s hrstkou dalších organizátorů koncertů na bázi „udělej si sám" přivážejí už pěkných pár let relevantní hudebníky, jimž se jinak média a apriori spotřební promotéři povětšinou ve strachu z neznámého straní.  

Gask Artfest sází na jistoty ryze kvalitativní. Z pražského koncertu už víme, že tanečně-hluková kapela Health naživo opodstatňuje světový věhlas scény kolem losangeleského klubu The Smell. Také už jsme poznali, že pekelně talentovaný Owen Pallett coby Final Fantasy není jenom plachým chlapíkem, který aranžuje smyčce pro Arcade Fire, ale i výsostným sólovým umělcem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nebo že Bill Callahan, který donedávna vystupoval coby Smog, patří ke zralé elitě současného písničkářství nesoucí pochodeň tisknutelných písňových textů v tradici Toma Waitse, Boba Dylana nebo Lou Reeda. Letos navíc přijede se svým zatím možná nejlepším albem vůbec, Sometimes I Wish We Were An Eagle.

Na nádvoří jezuitské koleje vedle chrámu svaté Barbory se od úterý 4. srpna do neděle 9. můžete zaposlouchat do hudby, která si v první řadě neláme hlavu s prodeji desek nebo rádiovými rotacemi.

Casiotone for the Painfully Alone
Casiotone for the Painfully Alone | Foto: Hannah Persson

Pro světovou alternativní scénu kultovní brooklynská skupina Oneida k nám přijíždí v čase, kdy jejich mamutí trojalbum Rated O definitivně maže žánrové i hlasitostní škatulky.

Podobně jako další vystupující hudebníci sekce Creepy Teepee boří hranice mezi hudbou a ostatními uměleckými žánry. Koncerty punk-hardcoreové tlupy Fucked Up jsou zároveň performancí - stejně jako exkluzivita každého vystoupení experimentálního dua Lucky Dragons.

Infobox

Letošní "nultý" ročník má být zároveň pozvánkou před zahájením provozu centra umění v prostorách Jezuitské koleje v květnu 2010. Po rekonstrukci části Jezuitské koleje se do ní z Prahy přestěhuje i část zaměstnanců. U části z nich to ale vyvolalo obavy o budoucnost této instituce, jejímž zřizovatelem je Středočeský kraj. Spory začaly v únoru odvoláním dlouholetého ředitele muzea Ivana Neumanna.

Kurátoři Creepy Teepee pochopitelně nelovili jen v zahraničí, ale můžete si tu v koncentrované míře užít i české odpovědi na současnou světovou scénu. Ať už to jsou bouřliváci Climatizado, zasmušilý folktronik Dné nebo rozpustilé Kazety.

Zároveň je v Kutné Hoře možné přičichnout k úplně nejčerstvějším světovým alternativně rockovým objevům. Například o písničkáři Dentu Mayovi básnili Animal Collective natolik, až mu nakonec na svém vydavatelství Paw Tracks vydali rozverný debut. Stříbrný lesk nitě temného rocku z rodu Joy Division zase předvedou newyorští Crystal Stilts.

Až budete z kraje příštího roku číst výroční ankety o nejpovedenějších deskách, je víc než pravděpodobné, že se mezi nimi objeví řada z těch interpretů, které můžete spatřit v následujícím týdnu v Kutné Hoře.

A to jsme si ještě neřekli o tom, co všechno můžete vidět v artovém letním kině a na výstavách, které pohltí ulice i náměstí jinak tichého starobylého města. Centrum dění se zkrátka první týden v srpnu přesouvá do Kutné Hory.

 

Právě se děje

Další zprávy