Ve 34 letech zemřela producentka Sophie, spolupracovala s Madonnou

ČTK ČTK
30. 1. 2021 17:06
Ve věku 34 let v noci na sobotu zemřela hudební producentka a autorka experimentálního popu Sophie. Rodačka ze skotského Glasgow přišla o život v důsledku nehody doma v Aténách, sdělil její tým webu BBC.
Sophie se nad ránem vydala pozorovat úplněk, načež uklouzla a spadla.
Sophie se nad ránem vydala pozorovat úplněk, načež uklouzla a spadla. | Foto: Transgressive Records

Interpretka, celým jménem Sophie Xeonová, měla na kontě nominaci na cenu Grammy i projekty se zpěvačkami Madonnou nebo Charli XCX. Znali ji také Češi, poprvé roku 2013 a naposledy vloni v září Sophie vystoupila na festivalu nezávislé tvorby a digitálního umění Lunchmeat.

Její vydavatelství Transgressive v prohlášení na Twitteru uvedlo, že Sophie se nad ránem vydala pozorovat úplněk, načež uklouzla a spadla. "Vždycky tady bude s námi. Naše rodina děkuje všem za jejich lásku a podporu a prosí o soukromí v této zdrcující chvíli," uvedl label.

Manažerský tým o Sophie hovoří jako o průkopnici a jednom z nejvlivnějších umělců posledních deseti let. Podle BBC při tvorbě inovativní hudby kombinovala prvky popu, trance a undergroundové taneční hudby, k nimž přidávala "pokřivené, dezorientující zvukové stopy". Její styl byl lehce rozeznatelný a vysoce žádaný.

Skladby začala Sophie vydávat v roce 2013, o dva roky později ji americká zpěvačka Madonna přizvala k tvorbě svého singlu Bitch, I'm Madonna. S Angličankou Charli XCX spolupracovala Sophie na několika počinech, také byla u vzniku jedné ze skladeb pro album Big Fish Theory kalifornského rapera Vince Staplese.

První vlastní album vydala roku 2018. Deska nazvaná Oil of Every Pearl's Un-Insides byla nominovaná na Grammy v kategorii pro nejlepší taneční nebo elektronické album.

"Pokojný odpočinek úžasné umělkyni, která přímo před našima očima vedla revoluci," reagoval na zprávu o úmrtí hudební kritik Anthony Fantano, jehož kanál na serveru YouTube má více než 2,3 milionu fanoušků. "Kdykoli by bylo příliš brzy," dodal.

Sophie přibližně před třemi lety potvrdila spekulace o tom, že je transgender. Svou popularitu využívala k šíření povědomí o právech transgenderových osob, doplňuje BBC.

Sophie vydala jedinou autorskou desku, z ní pochází skladba It's Okay To Cry. | Video: Transgressive Records
 

Právě se děje

Další zprávy