V Trutnově letos vystoupí Iggy Pop a The Stooges

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 4. 2011 9:18
Letošní ročník se koná od 18. srpna do 21. srpna
Iggy Pop
Iggy Pop | Foto: Reuters

Praha  - Na letošním Open Air Music Festival Trutnov, který se koná od 18. srpna do 21. srpna, vystoupí Iggy Pop s The Stooges.

Praotec punku se s touto kapelou loni představil na festivalu Colours of Ostrava. "Bude se jednat o jedno z jejich posledních vystoupení. The Stooges končí a Iggy omezuje koncertní činnost," uvedl zakladatel trutnovského festivalu Martin Věchet.

Letošní ročník "východočeského Woodstocku" je věnován organizaci Amnesty International, Jimu Morrisonovi a indiánským bojovníkům od města Tippecanoe, kteří byli před dvěma sty lety pobiti americkou armádou. Festival je rockovou přehlídkou pod širým nebem s nejdelší tradicí v Česku. V průběhu dvou desetiletí neodsekl undergroundové kořeny, jež zapustil na sklonku socialismu; dál neochvějně kombinuje indiánskou image s odkazem disentu.

Letos se ale v tradičním areálu Na Bojišti pravděpodobně uskuteční naposledy. Místní radnice pozemky v těsné blízkosti přírodního areálu určila k zastavění a na jaře zde začala první etapa pokládání kanalizace.

"Pro letošní léto máme smluvní úpis na užívání posvátné půdy s výhledem na prodloužení možná o dva či tři roky. Nicméně na místě se již začala pokládat kanalizace. S ní přijdou investoři. A to je začátek konce," říká Věchet.

Vstupenky jsou již v prodeji na internetových stránkách festivalu za 880 korun. Cena platí do konce dubna a při objednání 11 vstupenek se dostává jedna zdarma.

Loňský ročník, na kterém v srpnu vystoupilo přes sto domácích i zahraničních kapel, podle pořadatelů navštívilo asi 15 000 lidí. Jeho hvězdou byla britská kapela Manic Street Preachers.

Podporu festivalu dlouhodobě vyjadřuje bývalý prezident Václav Havel. Historie trutnovské přehlídky se začala psát v roce 1987, když první ročník rozehnala komunistická policie. Trutnovský festival se od podobných akcí liší nejen tradicí.

Mnoho účinkujících i účastníků - kmen spiklenců, jak je nazývá Věchet - spojují podobné názory a postoje. Na festivalu například nemohou hrát hudebníci vedení v seznamech někdejší Státní bezpečnosti jako agenti a spolupracovníci, nevysvětlí-li věrohodně, jaký byl důvod jejich nařčení z údajné spolupráce.

 

Právě se děje

Další zprávy