V Tronu Daft Punk ukazují, jak by hráli v roce 1700

Karel Veselý
27. 11. 2010 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Electroma - Daft Punk
Electroma - Daft Punk | Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

Foto: Aktuálně.cz

Obrýlený matematický génius Caribou a jeho tropické rytmy z vesmíru jsou největším tahákem dalšího pokračování festivalu Electronic Beats, který 1. prosince zaplní pražský Lucerna Music Bar. Jeho červnový koncert v Meetfactory je jednou z největších událostí letošní klubové sezóny a kdo ho promeškal, může si to ve středu vynahradit. I tentokrát Caribou přijede do Prahy se svojí kapelou. Letos vydal fantastickou desku Swim, na níž smíchal opojnou psychedelii s taneční hudbou; album se nedávno dočkalo i remixové verze v podobě desky Swim: Remixed. Jedním z těch, kteří se na skladbách vyřádili, byli i Junior Boys, jejichž mozek Matt Didemus vystoupí v Lucerně jako DJ.

V týdnu bohatém na zajímavé koncerty doporučujeme i pondělní vystoupení rapperů Oddateee a Subtitle na strahovské Sedmičce, ve čtvrtek na stejném místě zahraje americká experimentální kytaristka Marnie Stern a o den později hiphopový kubista Odd Nosdam. Za pozornost stojí i festival Next, který se koná koncem týdne v Bratislavě mimo jiné za účasti norských post-jazzmanů The Thing.

 

Zpráva týnde

V Kalifornii se udělovaly 38. Americké hudební ceny neboli American Music Awards. Největší hvězdou ceremoniálu se stal šestnáctiletý kanadský zpěvák Justin Bieber, který si odnesl čtyři ceny včetně té nejprestižnější - interpreta roku. Nechal za sebou Eminema i Ushera, kteří se museli spokojit s dvěma vítězstvími. S prázdnou z večera ale neodešly ani Lady Gaga nebo Taylor Swift.

Foto: Reuters

Večírek hvězd se pak protáhl až do rána, americká média si ale spíše všímají trochu rozpačité atmosféry ceremoniálu, který prý nebyl ani tak oslavou hudebního průmyslu, jako spíše zádušní mší. „Není to definitivní potvrzení blížící se apokalypsy, když napíšeme, že nejzábavnější vystoupení večera měla Ke$ha?" rýpnul si blog Idolator do bezkrevných hudebních vložek.

O mnohém vypovídají čísla sledovanosti. Podle statistiků nikdy televizní přenos z AMA nesledovalo tak málo lidí - v kategorii nejlukrativnějšího diváckého segmentu to bylo jen přes čtyři procenta. Vypadá to, že náctiletí fanoušci Justina Biebra, Miley Cyrus nebo Katy Perry se na televizi už nedívají a nikoho jiného už dnes popové hvězdy nezajímají. Bídné statistiky jsou výzvou (a hlavně varováním) pro Grammy, které měly v minulých letech vážné problémy s udržením v hlavním vysílacím čase.

American Music Awards ostatně kdysi vznikly právě jako trucpodnik slavnějšího ceremoniálu. V roce 1973 koupila vysílací práva na Grammy televize CBS, ale  její konkurent ABC se odmítal smířit s porážkou a udělal si vlastní trofeje. Na rozdíl od poroty odborníků Národní akademie hudebního umění a věd hlasují v AMA běžní fanoušci, přesněji vzorek průměrných konzumentů hudebního průmyslu. I proto AMA lépe odráží změny, které se odehrávají v masovém popu a v minulosti měly často ve sledovanosti nad (někdy trochu zkostnatělými) Grammy navrch.

V roce 2010 to ale neplatí. Televizní estrády, prodejní žebříčky i nadžánrové popové hvězdy jsou ozvěnou starých časů hudebního průmyslu. Šéfové nahrávacích společností udržují jeho iluzi - přestože každý už tuší, že se systém rozpadá.

 

Další zprávy

Foto: Interkoncerts

Axl Rose z Guns N' Roses žaluje společnost Activision Blizzard, která vytváří hru Guitar Hero. Nelíbí se mu, že ve skladbě Welcome To The Jungle použité v novém díle série zní i Slashova kytara. Výslovně prý společnost žádal, aby se jeho bývalý parťák a současný arcinepřítel ve hře nevyskytoval. Dvacet milionů dolarů to ale spraví.

Prosinec je obvykle měsícem, v němž hudební novináři a jejich periodika zveřejňují seznamy nejlepších desek roku. Čím dříve je vydají, tím spíše se jich někdo v té  záplavě všimne, a tak se letos první seznamy objevily už v polovině listopadu. Největším nedočkavcem byl londýnský obchod a distribuční společnost Rough Trade, pro něž je albem roku 2010 - tradá! - Swim od Caribou. Líbil se i navrátivší se básník Gill Scott Heron a deska Hidden od These New Puritans.

Thom Yorke shání dobrovolníky na svůj umělecký projekt lidské sochy vikingského krále Knuta, vládce Anglie, Dánska a Norska ze začátku 11. století. Dva tisíce lidí mají tuto neděli v britském Brightonu vytvořit monarchův obličej, který bude viditelný i z vesmíru. Akce bude součástí kampaně proti klimatickým změnám, kterou pořádá organizace The 350.org. Vousatý král už na první pohled není ekologická ikona, vybrán byl naopak proto, že podle pověsti si dal postavit trůn na břehu a chtěl poručit přílivu, aby se stáhnul zpět. Všichni mimozemšťané by se měli dívat na jeho portrét 11 hodin britského času a poslouchat u toho písničku Sail To The Moon z alba Hail To The Thief.

John Lennon 5
John Lennon 5 | Foto: Reuters

„Nikdy by nás nenapadlo, jak těžké je realizovat něco takového - technicky i finančně," popisuje Bono z U2 práci na muzikálu Spider-man v rozhovoru pro NME. Společně s The Edgem napsali pro broadwayskou show na 40 kompozic, z toho 18 písní. Příprava se nakonec protáhla na osm let a čekání možná ještě nekončí, protože minulý týden byla znovu o měsíc odsunutá premiéra. Skladby slavnější půle kapely má hrát 18členný orchestr a stylově se mají pohybovat od smyčců přes garážový rok až po experimenty, dance music i jazz. Stylový rozptyl prý občerství atmosféru a možnosti jejich mateřského souboru při skládání nových věcí. Podle posledních propočtů stála příprava muzikálu 65 milionů dolarů, což je největší částka v historii Broadwaye. Aby se show zaplatila, musela by běžet nepřetržitě skoro deset let.

Vinylová deska Double Fantasy, kterou John Lennon podepsal Marku Chapmanovi chvíli předtím, než ho tento vyšinutý fanoušek 8. prosince 1980 zastřelil, se prodává za půl milionu liber. „Je to nejúžasnější artefakt rock'n'rollové historie," cituje NYPost.com odborníka na archiválie a bývalého majitele vinylu Gary Zimeta. Nejde jen o Lennonův podpis, ale také o otisky prstů Chapmana, který dodnes za vraždu pyká ve vězení a pravidelně žádá o propuštění.  Současný majitel vinylu se ho prý chce zbavit, protože mu kvůli němu někdo vyhrožuje smrtí. Vypadá to, že přináší jen samé problémy. Tak kdo si ho koupí teď?

Žebříčky

Susan Boyle
Susan Boyle | Foto: Profimedia.cz

Všichni, kdo už odepisovali Susan Boyle, by se měli stydět (a já už to dělám). Její nová deska Gift dokázala v USA zůstat v silné konkurenci na čísle jedna,  a dokonce vylepšit prodeje z prvního týdne, což je v současných podmínkách skoro zázrak (asi ty Vánoce). Na jejích 335 tisíc nestačila ani desetiletá dívenka Jackie Evancho, další objev televizních talentových soutěží s vánočním albem O Holy Night. Na trojce je mezi poraženými Rihanna s novinkou Loud. Nepomohly jí ani dva hity číslo jedna, které z ní už vytáhla. // V Británii Rihanna pro změnu Boyleovou porazila, ale už nestačila na Take That. Jejich Progress prodal v prvním týdnu těžko uvěřitelných 520 tisíc kusů a v tabulce nejrychleji prodávaných desek v historii britského žebříčku se zařadil na dvojku; těsně za Oasis a jejich Be Here Now. // V Česku mají světové trháky pomalejší rozjezd - Rihanně patří číslo 26., Boyleové 43 a Take That se ani nedostali do padesátky. Za vedoucím triem Bílá, Hegerová, Nightwork ale startuje kompilace hitů Pink, kterou Češi prostě milují. // V amerických singlech vládne opět Rihanna - s Only Girl (In The World), Britové nejvíc kupovali televizní hvězdy JLS a Love You More. V českém žebříčku je pořád léto, tentokrát se Shakirou.

 

Nové desky

Album Kanye Westa My Beautiful Dark Twisted Fantasy jsme už recenzovali. Kritika v anglo-amerických médiích leží rapperovi a producentovi u nohou - sedm z periodik registrovaných na serveru Metacritic ohodnotilo album maximální známkou. „Není to jen nejlepší Westovo album, ale kandidát na nejlepší hiphopové album v historii. Říkejte tomu West Side Story," píše Clash Music a Chicago Tribune dodává: „West má problémy neudělat ze sebe v médiích každé tři měsíce idiota, ale také má za sebou nejambicióznější a nejúchvatnější momenty v popu za posledních deset let."

Foto: Aktuálně.cz

Hvězdy emo-rocku My Chemical Romance pracovaly na nové desce čtyři roky a výsledkem je konceptuální album Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys. „Je to další deska se směšným post-apokalyptickým konceptem, kterou dolů táhne komplex ublížených pubescentů," píše Los Angeles Time. Průměrně hodnocenou desku ale hodnotí desítkou v specializovaném měsíčníku na tvrdou hudbu Kerrang.

Po sérii vysokoprofilových hostovaček na albech jiných interpretů se regulérního debutu konečně dočkává Nicki Minaj. Titul Pink Friday útočí za mořem na titul nejprodávanější desky sólové rapperky v historii, ale kritika nadšená není. „Poslouchat desku je frustrující zážitek, slyšíte holku, která se nemůže rozhodnout, jestli se vydat vlastní cestou, nebo zapadnout do davu," píše Guardian.

Švédská zpěvačka Robyn dokončuje sérii, kterou nás bavila celý rok. Body Talk Pt. 3 vychází jako třetí EPčko v řadě a zároveň jako kolekce nejlepších skladeb z celé série. „Robyn dokázala, že mezi jedničky a nuly elektronické hudby se vejdou i opravdové emoce," píše Onion A.V. Club, který neváhal s udělením maximálního hodnocení.

 

Klip týdne

Sexuální orgie a rock, to šlo vždycky dohromady. Britská kapela Klaxons u příležitosti svého nového klipu Twin Flames právě takové radovánky zorganizovala, ale výsledek má blíže k surreálnům snům nebo špatnému LSD tripu než k čisté pornografii. Víc než sexuální vzrušení tak od Twin Flames očekávejte zmatení nebo rozrušení. Klaxons se právě nacházející ve své psychedelické fázi a my to musíme respektovat. Autorem jednoho z nejlepších klipů letošního roku je Saam Farahmand, který dříve spolupracoval s The xx, These New Puritans nebo New Young Pony Club.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Foto: Reuters

V deníku Guardian se francouzská dvojice Daft Punk přiznává, že k hudbě pro remake sci-fi Tron je inspirovala klasická hudba, k níž prý oba hudebníky poutá silná vášeň. Tohle by Daft Punk natočili v roce 1700, charakterizují Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo očekávaný soundtrack. Výsledek popisují jako retro-futurismus inspirovaný i Hitchcockovým skladatelem Bernardem Herrmannem nebo Vangelisem. Do nahrávání alba, které má "překlenovat mezeru" mezi digitálním a analogovým, zapojili i devadesátičlenný orchestr, protože chtěli použít nástroje s delší životností, než mají jejich syntezátory. "Duše a emocionalita klasické hudby je tak silná a Stradivarius tu bude i za tisíc let," říkají autoři soundtracku v narážce na slavné cello Duport Stradivarius, na které hrával i Mstislav Rostropovich. Zatímco syntezátory už nebudou za pár let nikoho zajímat, vážná hudba je prý nesmrtelná. Od robotů to zní docela poraženecky.

Zatímco zámořští kritici aplaudují nové desce Kanye Westa, blog Stereogum už očekává tu příští - jeho ohlášené společné EP s Jay-Zem nazvané Watch The Throne. Najdete ho v jejich seznamu nejočekávanějších desek příštího roku, který Stereogum neváhal zveřejnit už teď. Nejvíc se prý máme těšit na nové desky Aphexe Twina, Fiony Apple, The Avalanches nebo Beastie Boys.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě jednou West, právě v souvislosti s klasikou. Je tento rapper lepší než Wolfgang Amadeus Mozart? Deník National Post si pozval hráče z Torontského symfonického orchestru, aby oba hudebníky srovnal v různých kategoriích. „My Beautiful Dark Twisted Fantasy je jedno z nejlepších alb roku, nicméně na Mozarta nemá," zní kupodivu výsledek vtipného článku. Vysvětlovat Kanye Westa fanouškům vážné hudby sice může být komplikovanější, ale můžou vám pomoci obrázky internetového fenoménu LOL Cats, které nabízí blog Soldout.


 

Varujeme

Tento týden je v anglo-amerických médiích zcela ve znamení Kanye Westa, a tak mu musíme věnovat i rubriku s aktuálním internetovým fenoménem. Hyperaktivní hudebník je známý rychlopalnými žlučovitými poznámkami na sociální síti Twitter. Píše je rád , píše jich hodně a zápisky dobře spoluvytváří jeho obraz neurotického maniaka. Co když se v nich ale skrývají moudré životní rady? Vyzní jinak, když je budou přednášet roztomilé děti nebo důstojná babička? Ne; ale je to sranda.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy