V Praze začíná ostrovní festival United Islands

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 6. 2011 12:08
Letošní ročník představí přes 150 projektů
Audio Bullys.
Audio Bullys. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přes 150 hudebních projektů se představí na festivalu United Islands, který v pátek startuje na Střeleckém ostrově v Praze. Na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy je připraveno devět scén o více než 60 000 metrech čtverečních.

Osmý ročník akce v předvečer festivalu ve čtvrtek zahájila Klubová noc, která návštěvníkům 20 pražských klubů nabídla koncerty převážně mladých českých kapel napříč hudebními žánry.

Páteční hudební program na hlavní scéně zahájí vystoupení kapely The Tap Tap. Největšími hvězdami festivalu budou představitelé britské elektronické scény Audio Bullys, španělská kapela La Troba Kung Fu nebo ska punkoví Russkaja z Rakouska.

Festival přiváží také kubánského hudebníka Gorkiho Aguilu, který má ve své vlasti zákaz působení. Aquila je frontmanem kapely Porno Para Ricardo, jejímž třem dalším členům kubánské úřady nedovolily vycestovat na festival do České republiky. Aguila vystoupí s hostujícími českými muzikanty ze skupiny Alaverdi v sobotu na hlavní scéně.

Akce nabídne kromě hudby i doprovodný program jako kino nebo literární scénu. Po skončení pátečních koncertů od 22 hodin zvou pořadatelé na hudebně divadelní představení souboru Teatr Osmego Dnia ve dvoře Tyršova domu.

Stage na Slovanském ostrově Jiřího Voskovce. Jeho dílo přiblíží netradiční verze písniček Osvobozeného divadla. Přesně 30 let od smrti poloviny nezapomenutelného dua Voskovec + Werich přijali pozvání Marie Rottrová, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka, Václav Havelka, Jana Šteflíčková a další, kteří zazpívají s bigbandem Konzervatoře Jaroslava Ježka.

Letošní dvojnásobná návštěvnost festivalového webu prý naznačuje vyšší diváckou účast na United Islands než loni, kdy na festival podle pořadatelů zavítalo kolem 30 000 lidí.

Oficiální stránky s programem najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy