V Česku poprvé vystoupí Kamasi Washington. Spoluhráč Kendricka Lamara míchá jazz a hip hop

Kultura Kultura
24. 1. 2018 7:15
Do Česka v květnu poprvé přijede jazzový saxofonista Kamasi Washington, který zásadně přispěl k úspěchu rapera Kendricka Lamara. „Dorostla generace jazzových hudebníků, kteří vyrostli s hip hopem. Dospívali jsme s rapery a dýdžeji, jejich hudba nás provází celý život,“ říká.
Kamasi Washington vloni vydal druhé album zvané Harmony of Difference.
Kamasi Washington vloni vydal druhé album zvané Harmony of Difference. | Foto: Rachot Production

Tenorsaxofonista a skladatel Kamasi Washington, který úzce spolupracoval s raperem Kendrickem Lamarem a dnes je považován za velký objev americké jazzové scény, vystoupí 23. května v pražském Divadle Archa. Půjde o jeho koncertní premiéru v Česku.

Prvních sto vstupenek za 890 korun bude v Arše k zakoupení od středy, informovali pořadatelé Respect Festivalu, pod jehož hlavičkou se vystoupení uskuteční.

Šestatřicetiletý Washington se na západoamerické scéně etabloval roku 2004, kdy natočil album se spolužáky z Kalifornské univerzity v Los Angeles - dnes vyhledávaným pianistou Cameronem Gravesem a basistou přezdívaným Thundercat, který vloni koncertoval v pražském Lucerna Music Baru.

Washingtonova velká chvíle přišla roku 2015, kdy s některými svými spoluhráči účinkoval na přelomovém albu To Pimp a Butterfly rapera Kendricka Lamara. Politicky angažovanou desku, která míchala rap s jazzem i funkem a osobitě vyprávěla o současné situaci černochů v USA, saxofonista také zaranžoval.

Album v Americe vzbudilo mimořádný ohlas. Hlásil se k němu tehdejší prezident Barack Obama, raper Lamar i jeho spoluhráči se stali osobnostmi hnutí Black Lives Matter, jejich vystoupení patřilo k vrcholům loňských cen Grammy.

Z toho všeho těžil také Kamasi Washington, který ve stejné době vhodně odstartoval sólovou dráhu - krátce po vydání Lamarova alba zveřejnil svůj vlastní debut, trojalbum The Epic čítající dohromady téměř tři hodiny.

Skladba Truth z EP Harmony of Difference saxofonisty Kamasiho Washingtona. | Video: Young Turks

Deska hned vyskočila mezi nejprodávanější tituly žebříčku Billboard a saxofonistovi zajistila takřka nepřetržitý zájem médií.

Hudebník jej rychle zužitkoval a naplánoval dlouhá turné po USA, Evropě i Japonsku, jejichž součástí byla vystoupení na festivalech Glastonbury ve Velké Británii, Coachella v USA či barcelonské Primaveře.

Výrazně Washingtonovi pomohlo, že své album vydal na značce Brainfeeder populárního producenta Flying Lotuse. Vyhnul se tak zařazení do škatulky jazz a získal angažmá v místech, kde běžně účinkují rockeři či rapeři - zkrátka mimo okruh jazzklubů.

Další hosté Respectu

◼ Koncert Kamasiho Washingtona v Divadle Archa pořádá festival Respect, který začínal za éry Václava Havla na Pražském hradě. Nyníse koná na pražském Výstavišti, letos ve dnech 16. a 17. června.

◼ Prvními oznámenými hosty jsou izraelský rocker Dudu Tassa s arabskou skupinou The Kuwaitis. Kdysi si je jako předkapelu vybrali Radiohead, před třemi roky účinkovali na festivalu Colours of Ostrava.

◼ Na červnovém Respect Festivalu vystoupí také íránský pěvec Alireza Ghorbani, který nedávno zaujal na festivalu etnické hudby Womex. "K jeho inspiracím patří poezie sufijských básníků, jejichž otevřenost dráždila středověké krutovládce stejně jako současné fundamentalisty," uvádějí pořadatelé.

"Už dorostla generace jazzových hudebníků, kteří vyrostli s hip hopem. Dospívali jsme s rapery a dýdžeji, jejich hudba nás provází celý život. Rozumíme stejně dobře J Dillovi a Dr. Dremu jako Mingusovi a Coltraneovi," srovnává Washington známé postavy rapové scény a jazzové historie.

Vloni v září saxofonista vydal druhou nahrávku nazvanou Harmony of Difference. Obsahuje hudbu, kterou složil pro bienále umění ve Whitneyho muzeu amerického umění. Některé skladby v květnu zazní také na pražském koncertu.

Například hudební časopis Pitchfork vyzdvihl, jak velkolepě působí Washingtonova aranžmá. Saxofonista vytváří hudbu, která je zároveň hluboká, oduševnělá i posluchačsky přístupná, napsal magazín.

Britský deník Guardian dokonce Washingtona označil za ikonu nejmladší jazzové generace.

 

Právě se děje

Další zprávy