V 71 letech zemřel hudebník Ivan Král. Hrál s Patti Smith i Iggym Popem

Kultura Kultura
2. 2. 2020 23:05
Ivan Král patřil k nejznámějším českým hudebníkům. Po emigraci do USA proslul v sedmdesátých letech minulého století jako baskytarista skupiny Patti Smith Group. Sobotní smrt slavného hudebníka oznámil na Twitteru viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar. Vzápětí ji potvrdil i pražský festival Metronome.
Ivan Král.
Ivan Král. | Foto: ČTK

Ivan Král se narodil 12. května 1948 v Praze. Společně s bratrem Pavlem a rodiči odjel roku 1966, tedy jako osmnáctiletý, do USA. Jeho otec Karel Král pracoval v New Yorku jako překladatel pro Českou tiskovou kancelář. Když otec o dva roky později odmítl obsazení země "spřátelenými armádami", rodina přišla o občanství.

Ivan Král se nejprve protloukal různě, myl podlahy, pracoval u benzinového čerpadla, provozoval stánek s palačinkami. Vystudoval francouzštinu, literaturu a hudbu.

Pracoval pro vydavatelství Apple Records a působil ve skupinách Luger nebo Blondie. Říkal, že jen o vlásek mu uniklo účinkování s Rolling Stones. V 70. letech minulého století zažil dobu, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba.

Roku 1975 se stal členem doprovodné kapely slavné americké zpěvačky Patti Smith, se kterou nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni mnoho písní včetně hitu Dancing Barefoot. Ten se dočkal 70 předělávek od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnyho Deppa a prestižní časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

"Patti pro mě znamenala strašně moc. Byla pro mě něco jako zjevení. Poprvé jsem ji viděl na čtení básní, byl to nářez, byla jako Rimbaud, jako Verlaine. Naprosto mě uchvátila. Ne jako žena nebo básník, ale jako osobnost, jako člověk. Když jsem ji potkal podruhé, prostě jsem se jí zeptal, jestli nepotřebuje basáka," vzpomínal Král.

V období 1975 až 1979 se prý cítil nezastavitelný. "Každý v kapele byl v pohodě, protože jsme hráli s Patti. Jedno z posledních setkání proběhlo v Ann Arbor v Michiganu a pak jsem ji viděl ještě v New Yorku na její narozeniny, kde mě požádala, abych šel na pódium a přidal se k ní. Chvěl jsem se, když jsem slyšel naše písně," doplnil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Svůj slavný hit Dancing Barefoot zpíval Ivan Král například na Benátské noci. | Video: Eva Pašková

Skupina se rozpadla v roce 1979 a Král pak krátce působil v sestavě Johna Calea ze slavných Velvet Underground. Počátkem osmdesátých let byl členem bandu zpěváka Iggyho Popa, se kterým nahrál alba Soldier (1980) a Party (1981). 

Složil hudbu pro několik filmů a pracoval také jako producent. Počátkem devadesátých let se začal vracet do Československa, kde v práci producenta pokračoval pro Jiřího Suchého nebo skupiny Mňága a Žďorp, Garage a Lucie. Pro ni Král vyprodukoval nahrávku Černý kočky mokrý žáby (1994), která se roku 2011 při vyhlašování hudebních cen Anděl stala Deskou dvacetiletí.

V Česku také opakovaně vystupoval, někdy s celou kapelou, někdy akusticky jen ve dvou s kytaristou Honzou Ponocným. Zato v USA koncertoval zřídka. "Už jsem ty kluby všechny projezdil a koncertování spojené se starostí, aby se prodalo dost vstupenek, mě tolik neláká," vysvětloval.

Zkomponoval hudbu k filmům Modré z nebe (1997) a Cabriolet (2001). Vydal několik sólových alb, přičemž s největším úspěchem se setkalo to první, Nostalgia z roku 1995, které získalo cenu Akademie populární hudby.

Králova poslední nahrávka Colors vyšla v Česku předloni, předchozí Always před šesti lety. Vznikaly v nahrávacím studiu nedaleko jeho domu v americkém Michiganu, texty k nim psala Králova životní partnerka a manažerka Cindy Hudsonová.

"Potřeboval bych někoho, kdo by mi napsal dobré české texty. Mně trvalo dlouho napsat text v angličtině, v češtině bych to už nezvládl," podotýkal.

"Dobrá melodie nezná hranice. V Česku je mnoho talentů, ale bez anglických textů budou mít vždy omezené publikum. Posluchač chce ideálně cítit emocionální spojení se slovy zpěváka. Jak se to ale může stát v cizím jazyce? Melodie jsou nejdůležitější, ale zážitek z písničky je intenzivnější, když se posluchač osobně ztotožní s textem," říkal Král.

Své životní osudy koncem loňského roku vylíčil v autobiografii nazvané Neuvěřitelný Ivan Král, kterou s ním sepsal novinář Honza Vedral.

"Knihu jsme dávali dohromady více než rok prostřednictvím videorozhovorů přes oceán. Ivan byl u sebe doma nebo ve studiu a doslova se přehraboval ve vzpomínkách," popsal Vedral. "I když ani na minutu nepřestal být gentleman, překvapilo mě, kolik zákulisních her, ústrků, špíny i nosů bílých od kokainu se může skrývat třeba jen za dvě a půl minuty dlouhou písničkou," doplnil.

Prosincového křtu knihy v pražském klubu FAMU už se Král nezúčastnil.

Podle zprávy, kterou médiím v neděli večer středoevropského času rozeslala Králova partnerka Cindy Hudsonová, mu 28. února 2020 česká Warner Music vydá poslední album Smile. Rovněž jeho autobiografie pod názvem Bloc, Shock, Rock teprve letos vyjde anglicky.

Když jsem přijel v 60. letech do USA, myslel jsem si, že jim ukážu, jak se dělá správná hudba. Narazil jsem ale, nikdo nepřišel, říká Ivan Král. | Video: DVtv
 

Právě se děje

Další zprávy