Zemřela Věra Špinarová. Slavné zpěvačce s chraplavým hlasem bylo 65 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 3. 2017 9:00
Ve věku 65 let zemřela v motolské nemocnici zpěvačka Věra Špinarová. O úmrtí informoval její syn Adam Pavlík. "Chtěl bych touto cestou poděkovat celému zdravotnickému týmu a lékařům nemocnice v Motole za péči, kterou mé mamince věnovali," uvedl syn zpěvačky. Špinarová zkolabovala minulý týden na koncertě v Čáslavi, kde se jí během koncertu zastavilo srdce. Do pražského Motola ji transportoval vrtulník.
Věra Špinarová.
Věra Špinarová. | Foto: ČTK

Ve věku 65 let zemřela v neděli v pražské motolské nemocnici zpěvačka Věra Špinarová. Oznámil to její syn a producent Adam Pavlík. Ve středu zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce.

Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesněn a zveřejněn, uvedl Pavlík.

Zpěvačka zkolabovala při koncertu v rámci společného turné s Heidi Janků. Nevolno se jí udělalo už po druhé písni. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla převezena letecky do motolské nemocnice.

Věra Špinarová překvapila v televizní show Dejdara. Bylo to jedno z posledních vystoupení zpěvačky. | Video: TV Nova

Věra Špinarová se na hudební scéně pohybovala více než půl století. Jejím poznávacím znamením byl chraplavý hlas, který ji vždy tak trochu odlišoval od ostatních zpěvaček české pop-music.

Rodačka z Pohořelic u Brna byla po celý život spojena s ostravskou hudební scénou. Své první album s názvem Andromeda vydala v roce 1972. O deset let později ji proslavila nahrávka Meteor lásky, na které byly hity jako Meteor lásky nebo Bílá Jawa 250. Výběr hitů To nejlepší z roku 2004 získal za prodej platinovou desku.

S velkým ohlasem se setkalo její první sólové turné s názvem Nadoraz 2010, které absolvovala po českých i slovenských městech se skupinou svého syna Adama, který matce dělal i manažera.

Jeden z posledních rozhovorů se zpěvačkou Věrou Špinarovou vedl na podzim roku 2015 moderátor Jan Kraus. | Video: Show Jana Krause, FTV Prima

U příležitosti jejích 65. narozenin na konci loňského roku vyšla kompilace s názvem Zóna lásky. Uzavírá ji titulkové melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš. "Herec Jiří Sovák mi před mnoha léty řekl: Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne Jednoho dne se vrátíš, každý ví, že je to Špinarka," řekla tehdy ČTK zpěvačka.

Věra Špinarová – Jednoho dne se vrátíš | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy