Uvidíme se v roce 2025. První člen korejské sestavy BTS jde do armády

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
17. 10. 2022 13:06
Členové celosvětově známého jihokorejského popového boybandu BTS, kteří se v Bílém domě setkali s americkým prezidentem Joem Bidenem a jejichž klipy mají na YouTube miliardy zhlédnutí, nastoupí povinnou vojenskou službu. Jako první do armády odejde nejstarší člen, devětadvacetiletý zpěvák a tanečník Kim Sok-čin vystupující jako Jin. V pondělí to oznámila manažerská firma Hybe, jež BTS řídí.
Jin hovoří na tiskové konferenci v Bílém domě poté, co se tam letos v květnu členové BTS sešli s americkým prezidentem Joem Bidenem.
Jin hovoří na tiskové konferenci v Bílém domě poté, co se tam letos v květnu členové BTS sešli s americkým prezidentem Joem Bidenem. | Foto: Profimedia.cz

V Jižní Koreji platí povinná dvouletá vojenská služba. Moment, kdy bude muset narukovat, Jin odkládal co nejdéle. V prosinci ale oslaví 30. narozeniny a déle už ze zákona čekat nemůže. "Jin koncem října zruší žádost o odklad služby a splní potřebné kroky," oznámila teď společnost Hybe.

Podle ní také všichni další členové formace postupně odejdou do armády, jak nařizuje zákon. "Hybe i členové BTS se těší na to, až se okolo roku 2025 znovu sejdou poté, co všichni splní vojenskou povinnost," dodala firma.

Jihokorejský parlament už několik let debatuje, zda změnit ústavu a zaručit popovým umělcům podobnou výjimku z povinné vojenské služby, jakou mají tamní olympionici nebo špičkoví interpreti klasické hudby. Někteří zákonodárci takové opatření podporují, jiní ne. Podobně rozporuplně vycházejí průzkumy veřejného mínění, společnost se na jednoznačné odpovědi neshodne, píše agentura AP.

Momentálně musí všichni zdraví jihokorejští muži ve věku 18 až 28 let do armády na 18 až 21 měsíců. Cílem opatření je, aby byla země připravená se bránit v případném konfliktu se svým sousedem, Severní Koreou, vybavenou jadernými zbraněmi.

Do dovršení 30 let mohou vybraní jedinci zažádat o odklad, jako to udělali právě zpěvák Jin a také druhý nejstarší člen sestavy, raper Suga. Ten bude mít třicetiny příští rok v březnu. Nejmladšímu členovi Jungkookovi je 25 let.

Podle agentury AP muzikanty nejprve čeká pět týdnů základního vojenského výcviku, než budou rozřazeni do jednotek a dostanou konkrétní úkoly. Jihokorejský ministr obrany I Čongsop už v srpnu řekl, že pokud členové BTS narukují, budou moci v rámci propustek dál zkoušet a vystupovat alespoň v zahraničí.

Singl Dynamite od kapely BTS má jen na YouTube 1,6 miliardy zhlédnutí. | Video: Hybe Labels

Kapela BTS existuje od roku 2013, proslula synchronními tanečními kreacemi a energickými popovými písněmi jako Butter, Dynamite nebo My Universe, kterou nahrála s britskými Coldplay.

Její členové zpívají a rapují o sounáležitosti či pozitivní víře v sebe sama. Vedle hitu Gangnam Style od jihokorejského rapera zvaného Psy jim bývá přisuzováno, že v době neustálého rozšiřování internetu a sociálních sítí vzbudili celosvětový zájem o žánr k-pop, to znamená korejskou pop-music. Zvlášť populární jsou BTS u mladých.

Letos v červnu hudebníci oznámili, že na čas přerušují činnost a hodlají rozvíjet sólové dráhy. Podle člena kapely, který si říká RM, dosáhli BTS úspěchu a nyní potřebují vyspět jako jedinci. Momentálně si připadají ztracení, unavení a u několika posledních singlů nevěděli, kým jsou, dodal. Akcie skupiny Hybe kotované na burze v reakci na toto oznámení klesly o 25 procent.

Uplynulou sobotu se členové sestavy po čase sešli a odehráli zdarma koncert v druhém největším jihokorejském městě Pusanu, aby podpořili kandidaturu Jižní Koreje jako hostitelské země veletrhu Expo 2030.

Podle agentury Jonhap toto vystoupení BTS navštívilo okolo 52 tisíc lidí, další ho sledovali na velkoplošných obrazovkách po celém Pusanu.

"Pokud si to všech nás sedm přeje a pokud nám zůstanete věrní, překonáme veškeré překážky, které nás v budoucnu čekají, a budeme koncertovat dál. Musíte nám věřit," řekl během koncertu člen kapely RM.

Zpěvák Jimin na plakátu avizujícím koncert, který BTS uplynulou sobotu odehráli v druhém největším jihokorejském městě Pusanu. Navštívilo ho 52 tisíc lidí.
Zpěvák Jimin na plakátu avizujícím koncert, který BTS uplynulou sobotu odehráli v druhém největším jihokorejském městě Pusanu. Navštívilo ho 52 tisíc lidí. | Foto: ČTK/AP
 

Právě se děje

Další zprávy