USA se loučily s královnou soulu. Pohřeb Franklinové se změnil v mnohahodinovou show

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2018 2:01
Pieta se nesla v uvolněné atmosféře a hosté se během hudebních vystoupení pohupovali do rytmu.
Foto: Reuters

Detroit - Spojené státy se v pátek rozloučily s královnou soulu Arethou Franklinovou, která 16. srpna v 76 letech podlehla rakovině slinivky. Pohřeb v Detroitu trval řadu hodin.

Mezi smutečními řečníky vystoupil mimo jiné někdejší americký prezident Bill Clinton, kterému Franklinová zazpívala při jeho inauguraci v roce 1993.

Zpěvačka je uložena v pozlacené rakvi a stejnou barvu mají i její šaty. Během ceremonie pak bylo víko rakve uzavřeno. Do kostela apoštolské církve v Detroitu, kde se pohřeb koná, tělo ženy s výjimečným hlasem přivezl Cadillac LaSalle z roku 1940. Stejný vůz podle deníku USA Today vezl v roce 1984 i tělo zpěvaččina otce C. L. Franklina, který byl známým reverendem a bojovníkem za lidská práva.

Pohřeb byl prolnut projevy a hudebními vystoupeními mimo jiné Chaky Khanové, Jennifer Hudsonové, Ronalda Isleye a Stevieho Wondera.

Organizátoři nicméně předem ujišťovali, že poslední rozloučení bude pieta a ne show. Pieta se ale nesla v uvolněné atmosféře a hosté se během hudebních vystoupení pohupují do rytmu.

Foto: Reuters

Biskup Charles Ellis, který za přípravou pohřbu stál, chtěl, aby pieta posloužila ostatním i jako duchovní probuzení. "Nezáleží na tom, kolik peněz máte. Nezáleží na tom, jak slavní jste, protože na konci dne všichni skončíme v rakvi," řekl. "Tohle je skutečný život, který prožíváme," dodal.

"Dnešní oslava života Arethy Franklinové byla taková, jako samotná dáma: radostná, silná a plná hudby. Poděkování všem, kteří vystoupili, promluvili ve vzpomínce na ni a učinili z toho rozlučku, jakou si zasloužila," napsala na Twitter někdejší první dáma USA Hillary Clintonová, která dorazila se svým manželem.

Bill Clinton ve vzpomínkovém projevu sdělil, že Franklinová měla úžasný talent a že dokázala okouzlit publikum nehledě na svou nemoc. Prohlásil také, že po celý život byl fanouškem Franklinové. Zavzpomínal i na to, jak se s ní loni setkal v zákulisí při jejím posledním veřejném vystoupení, kterým byla charitativní akce v Harlemu pro nadaci Eltona Johna.

Někdejší prezident se rovněž omluvil hostům, aby mu odpustili, že byl šťastný, když dnes do kostela přijel a rakev byla ještě otevřená. "Zajímalo mě, co má přítelkyně bude mít dnes na sobě," dodal k pobavení hostů. Tělo Franklinové během veřejného vystavení bylo každý den oděno do jiných šatů. V závěru projevu Clinton pustil na svém mobilu zpěvaččinu píseň Think.

Foto: Reuters

Před příjezdem rakve s pozůstatky čekaly u kostela stovky fanoušků Franklinové.

Objevily spekulace, že pohřbu bude přítomen i Barack Obama, který byl prvním a zatím jediným černošským prezidentem USA.

Na jeho inauguraci v roce 2009 Franklinová zazpívala, podobně jako Clintonovi. Mluvčí Obamových ale stejně jako na počátku tohoto týdne prohlásil, že někdejší prezident s bývalou první dámou v kostele nebudou.

Obama i  jeho předchůdce George Bush mladší do Detroitu nepřijel, oba ale zaslali prohlášení věnované Franklinové. Obama zpěvačku ocenil za to, že odrážela americký příběh a že její hudba zachycovala nejhlubší lidské tužby. Bush napsal, že Franklinová byla ženou s hlubokým charakterem a milujícím srdcem.

Na pohřbu promluvila také vnučka Franklinové Victorie, která prohlásila, že bude vždy chovat v srdci část odkazu své babičky. "Nic mně neznělo líbivěji než hlas mé babičky. Ten hlas uklidňoval," řekla.

Syn Franklinové Edward se s matkou rozloučil písní Mercy Mercy Me, kterou nazpíval Marvin Gaye.

Veřejnost se s Franklinovou mohla rozloučit v úterý a ve středu v rotundě detroitského Muzea afro-amerických dějin Charlese H. Wrighta, kde bylo její tělo vystaveno v pozlacené rakvi a kam přišly tisíce lidí.

Odešla Aretha Franklinová. Americký gospel a soul ztratily jeden z nejznámějších hlasů. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy