Všestranný člověk. Žbirka byl cílevědomý, empatický i gentleman, vzpomínají umělci

ČTK ČTK
10. 11. 2021 21:34
Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miroslav Žbirka, který zemřel ve věku 69 let, byl významný autor i pohodový a vtipný muž. Odchod autora písní jako Biely kvet, Atlantida, Čo bolí, to prebolí nebo Balada o poľných vtákoch je velkou ztrátou pro československou hudbu, shodují se zástupci pop-music.
Miroslav Žbirka na snímku z roku 2017.
Miroslav Žbirka na snímku z roku 2017. | Foto: ČTK

"Přestože často působil nenápadně, Meky Žbirka patřil mezi nejdůležitější muzikanty československé hudební scény. A to nejen díky řadě svých hitů, ale i ohromujícím přehledem a přístupem, se kterým sledoval hudební vývoj," říká hudební kritik Honza Vedral, autor knihy Zblízka, jež popisuje osud slovenského muzikanta.

"Měl v muzice neuvěřitelný rozhled, který dokázal přenést jak na své posluchače, tak na celou hudební branži. Je to ohromná ztráta, odešel významný autor, interpret a člověk," doplňuje.

"Je to moc smutné. Já jsem na něm vyrůstal, když na začátku 90. let moderoval televizní pořad Rhytmick, a vždycky mě strašně bavil i jeho suchý britský humor," vzpomíná hudební novinář a moderátor Honza Dědek.

Žbirka se v roce 1982 stal prvním slovenským zlatým slavíkem, po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

"Nikdy jsem nepoznal tak univerzálního člověka, jako byl Meky. Jednak byl odkojený skupinou Beatles, vedle toho byl mimořádně empatický a cílevědomý a chytrý autor, skladatel, textař i zpěvák. Teď už se dá říct, že se mu na sklonku života splnil velký sen, když svoje poslední nahrávky pořídil v londýnských studiích Abbey Road, po kterých toužil celý život," připomíná moderátor Miloš Skalka.

Členy skupiny Olympic zastihla zpráva o Žbirkově úmrtí před vystoupením v Litovli. "Sedíme v šatně úplně zmrzlí. Máme půl hodiny před koncertem a teď jsme se to dozvěděli. Určitě něco vymyslíme, asi mu věnujeme nějakou písničku. Kamarádili jsme spolu, on byl strašně milý společník, vždycky byl dobře naložený, skvělý zpěvák, kterému nikdy neujela intonace. Prostě super chlap," líčí zpěvák a kytarista Petr Janda.

"Je to překvapivá zpráva, i když jsem tušil, že není v pohodě, protože jsme za něho měli nedávno zaskočit na koncertu, který nemohl absolvovat," vypráví zpěvák skupiny No Name Igor Timko. "Ještě nedávno jsme spolu hráli a on byl plný života. Měl skvělý humor. Vzpomínám, že v den mé svatby měl po koncertě a ve starém hotelu Slovan v Košicích, kde jsem se za ním stavil, mi řekl: Oceňuji, mladej, že se ženíš i přes to, v jaké žiješ branži," vzpomíná Timko.

Ředitel hudebních cen Žebřík Jarda Hudec považuje Žbirku za skvělého gentlemana, jehož význam překračuje rámec hudební scény. "Je to strašná ztráta po umělecké i lidské stránce. Byl pokorný a skromný, jeho krédem bylo, že hudba je jedna z mála věcí, kde se staří učí od mladších," podotkl Hudec.

Nečekaná byla zpráva o Žbirkově úmrtí také pro Michala Dvořáka, člena skupiny Lucie a ředitele festivalu Soundtrack, kde slovenský zpěvák letos obdržel cenu za celoživotní přínos. "Zdálo se mi, že je v mentální i fyzické síle, hýřil ostrovtipem," vybavuje si Dvořák.

"Byl to jeden z nejvtipnějších muzikantů, které jsem kdy poznal. Strašně se mi líbilo, jak umí být nad věcí," konstatuje spolumajitel festivalu Benátská! a frontman skupiny Doctor P. P. Petr Pečený.

 

Právě se děje

Další zprávy