Unie prodloužila hudebníkům autorská práva na 70 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 9. 2011 20:35
Lhůta byla doposud stanovena na 50 let

Brusel - Evropští hudebníci budou moci využívat autorská práva na své nahrávky až do pozdního věku, jejich nahrávky totiž budou chráněny 70 let po jejich vzniku.

Prodloužení ochranné lhůty, která byla dosud stanovena na 50 let, na svém zasedání schválila většina členských států Evropské unie. Česko bylo proti.

Nové opatření silně prosazovali sami umělci, kteří často argumentovali tím, že autorská práva na nahrávky pořízené na začátku jejich kariéry vyprší ještě za jejich života, a že tak ve stáří přicházejí o finanční příjmy.

Evropská komise ve svém původním návrhu prosazovala prodloužení autorských práv dokonce na 95 let, nakonec však zvítězilo kompromisní řešení, které v roce 2009 schválil Evropský parlament.

Hudebníci rozhodnutí EU samozřejmě vítají. Server BBC například cituje jednoho z členů legendární skupiny ABBA Björna Ulvaeuse, který zdůraznil také fakt, že muzikanti budou moci prakticky po celý život určovat, jak se s jejich nahrávkami zachází. "Teď se už nebudu muset dívat, jak skupinu ABBA používají v televizní reklamě," řekl.

Pro nové opatření, které hudebníkům zajistí příjmy po delší dobu, hlasovala kvalifikovaná většina států unie. Proti byli kromě České republiky ještě Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Slovinsko, Slovensko a Švédsko.

 

Právě se děje

Další zprávy