Underworld vezou do Prahy nové album

jps, tur
13. 10. 2007 9:00
Klasici taneční scény završí Electronic Beats
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Underworld letos oslavili čtyřiadvacet let od chvíle, kdy Karl Hyde a Rick Smith coby studenti Cardiff Art College vydali desku u CBS records. Inspirovali si nejen Kraftwerk, ale i reggae, pokoušeli hranice novoromantického electroclashe a také trpělivost svých fanoušků a vydavatelů.

Nové řadové album Oblivion With Bells jedné z ikon roztančených 90. let vychází v pondělí a předznamenává turné, které 27. října přivede Underworld do Prahy v rámci Electronic Beats Festivalu a o čtyři dny později do Bratislavy.

  • Celé album si můžete poslechnout na Myspace kapely ZDE

Jméno Underworld si dali v druhé polovině 80. let - když Hyde se Smithem přibrali do party Darrena Emmersona. Pak se po dvou spíše kytarově zabarvených deskách se odevzdali elektronickému undergroundu. V roce 1993 vydávají přelomovou desku Dubnobasswithmyheadman, kterou charakterizuje temné hypnotické techno a hit Cowgirl.

Underworld - Crocodile

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zásadní komerční průlom přišel s generačním hitem Trainspotting. Těžko říct, jestli skladba Born Slippy víc proslavila Trainspotting, nebo to bylo naopak, rozhodně se dá říci, že v létě roku 1996 se Evropa natřásala v divokém rytmu Underworld.

V druhé polovině 90.let se Underworld definitivně zabydleli v roli žijících klasiků; spolu s Chemical Brothers a The Prodigy tvořili trojúhelník prvních globálních elektronických hvězd.

Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Zatím poslední desku A Hundred Days Off  vydali v roce 2002 poté, co Darren Emerson opustil sestavu; album znamenalo návrat k temnějším a introvertnějších tech-houseovým aranžím.

Od příprav novinky Oblivion with Bells si Underworld odskočili opět za Dannym Boylem. Skoro deset let poté, co spolu skrze Trainspotting definovali náladu jedné generace, se opět pustili do společného díla. Výsledkem byl soundtrack k Boylovu filmu Sunshine.

Na vystoupení v pražském Veletržním paláci Underworld doprovodí trojice projektů zastupujících různé podoby německé elektronické scény: duo Alter Ego, frankfurtští Booka Shade, kteří za sebou mají předskakování Depeche Mode, a berlínská formace THE MAN no. 9.

Koncerty doplní čeští DJové Ladida a Josef Sedloň. Vstupenky stojí v předprodeji 550 korun.

  • Více o festivalu Electronic Beats čtěte ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy