Underworld přivezou do Prahy nové album

Jan Pomuk Štěpánek
20. 7. 2007 13:05
Veletržní palác v říjnu rozduní legendární technaři
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rick Smith a Karl Hyde naplánovali vydání desky Oblivion with Bells na začátek října, Praha tak bude pravděpodobně jedním z prvních míst, kde skladby zazní naživo. Underworld tu vystoupí v rámci druhého ročníku festivalu Electronic Beats.

Páté řadové album jedné z ikon roztančených 90. let předznamená začátkem září singl Crocodile a poté kapela vyrazí na světové turné, v jehož rámci se zastaví 27. říjns právě v Praze a o čtyři dny později také v Bratislavě.
 
Underworld letos oslavili čtyřiadvacet let od chvíle, kdy Hyde a Smith coby studenti Cardiff Art College vydávají desku u CBS records. Inspirování nejen Kraftwerk, ale i reggae pokoušejí hranice novoromantického electroclashe a také trpělivosti svých fanoušků a vydavatelů.

Mnoho let předtím, než Prince zredukoval své jméno na jediný symbol, Hyde se Smithem používali grafický znak neurčitého obsahu, kterému sami říkali "freur".

Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Až v druhé polovině 80. let si dají název Underworld, přibírají do party Darrena Emmersona a po dvou spíše kytarově zabarvených deskách se odevzdávají elektronickému undergroundu. V roce 1993 vydávají přelomovou desku Dubnobasswithmyheadman, kterou charakterizuje temné hypnotické techno a hit Cowgirl.

Zásadní komerční průlom přichází spolu s generačním hitem Trainspotting. Těžko říct, jestli skladba Born Slippy víc proslavila Trainspotting, nebo to bylo naopak, rozhodně se dá říci, že v létě roku 1996 se Evropa natřásala v divokém rytmu Underworld.

Paradoxně největší hit, který kdy Underworld měli, se na albu Second Toughest in the Infants vůbec neobjevil, Born Slippy putovala původně jen na b-stranu jiného singlu. Až obrovský úspěch spojený s Trainspottingem donutil kapelu vydat album znovu s bonusovým CD, na kterém už hypnotické techno Born Slippy nechybělo.

V druhé polovině 90.let se pak Underworld definitivně zabydleli v roli žijících klasiků; spolu s Chemical Brothers a The Prodigy tvoří trojúhelník prvních globálních elektronických hvězd.

Zatím poslední desku A Hundred Days Off  vydávají v roce 2002 poté, co Darren Emerson opouští sestavu; album znamená návrat k temnějším a introvertnějších tech-houseovým aranžím.

Od příprav novinky Oblivion with Bells si Underworld odskočili opět za Dannym Boylem. Skoro deset let poté, co spolu skrze Trainspotting definovali náladu jedné generace, se  opět pustili do společného díla. Výsledkem je soundtrack k poslednímu Boylovu filmu Sunshine.

Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

V Praze vystoupí v rámci akce Electronic Beats a organizátoři slibují upřesnit další vystupující; dá se očekávat, že je v říjnu ve Veletržním paláci doprovodí ještě několik dalších naživo hrajících projektů a řada dýdžejů.

Underworld mohou jen doufat, že si české publikum dokáží podmanit lépe než před pár týdny v Řecku. Když vystupovali na aténském Efekt Festivalu, třicet maskovaných anarchistů vyzbrojených baseballovými pálkami a železnými tyčemi vzalo klub útokem a jedním z desítek zraněných byl i Rick Smith, který byl následně ošetřen v jedné z místních nemocnic.

Předprodej na Electronic beats v Praze byl zahájen 20. července v síti Ticketpro. Do 31. srpna stojí lístek 350,- Kč, od 1. září pak 450,- Kč a od 1. října 580,- Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy