Na festival Metronome přijede duo Underworld, od loňska vydává novinku každý týden

Kultura Kultura
20. 11. 2019 10:23
Britské taneční duo Underworld, které čerpá ze stylů od techna po trance a svého času vystřelilo do žebříčků díky soundtracku k filmu Trainspotting, vystoupí na příštím ročníku pražského hudebního festivalu Metronome.
Underworld jezdí do Česka od roku 2002.
Underworld jezdí do Česka od roku 2002. | Foto: Rob Baker Ashton

Ve středu to oznámili pořadatelé, podle nichž jsou Underworld "symbolem pro mnoho generací, a přitom jsou naprosto moderní", jak uvádí ředitel akce David Gaydečka. Momentálně je v prodeji omezený počet 2000 vstupenek za zvýhodněnou cenu 1590 korun.

Underworld.
Underworld. | Foto: Gaelle Beri

Festival Metronome se uskuteční 19. a 20. června 2020 opět na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Underworld pocházející z velšského Cardiffu tvoří dvojice DJů Karl Hyde a Rick Smith. Do Česka jezdí od roku 2002, kdy debutovali na festivalu Creamfields, zatím naposledy hráli před třemi roky na Colours of Ostrava.

V Praze tentokrát představí vloni odstartovaný projekt Drift. Skrze něj duo každý týden vydává nový nebo doposud neveřejný materiál - skladby, videa či výtvarná díla.

Underworld jsou jednou z nejdéle působících skupin na elektronické hudební scéně, existují od roku 1980. Přelomová pro ně byla třetí deska nazvaná Dubnobasswithmyheadman z roku 1994, která obsahovala hity Cowgirl nebo Dark & Long. Kapela se jimi přihlásila k probíhající revoluci v žánru rave. Megahit Born Slippy pak vyšel v roce 1995, proslavil ho režisér Danny Boyle ve filmu Trainspotting o životě skotského mladíka závislého na heroinu.

Toho času Underworld fungovali ještě jako trio. Sestava však roku 2000 přežila odchod Darrena Emersona a od původní směsi techna, house music a drum-and-bass se pozvolna posunula k melodičtějšímu projevu. "Dnes působí dojmem elektronických pokračovatelů Pink Floyd. Síla Underworld ovšem není v nahrávkách, spíš v jejich koncertním provedení," napsal v Hospodářských novinách hudební novinář Josef Vlček.

Svůj největší hit Born Slippy hráli Underworld před třemi roky na festivalu Electronic Beats v Berlíně. | Video: Telekom Electronic Beats

Podle něj jsou Underworld typickou "vizuální" kapelou, jejíž efektní světelná a laserová show přebíjí hudební dojmy s výjimkou hypnotického beatu.

Festival Metronome existuje od roku 2016, letos přivítal britského zpěváka Liama Gallaghera nebo kapely Morcheeba a Kraftwerk.

Pořadatelé akce David Gaydečka a Martin Voňka, kteří stojí také za gratis festivalem United Islands of Prague, a podnikatel Libor Winkler ze skupiny RSJ do týmu nedávno přibrali promotéry Serge Grimauxa a Serge Borensteina s Janem Ludvíkem z Karlín Group. Ta od letoška provozuje koncertní sál Forum Karlín.

"Pomohou nám představit publiku ty nejlepší mezinárodní umělce, dopřát účastníkům ještě komfortnější prostředí, neboť hodláme plochu na pražském Výstavišti, kde se událost uskuteční, ještě zvětšit, abychom naši společnou vizi posílili a urychlili její růst," uvedl k tomu pořadatel Martin Voňka.

Novým marketingovým ředitelem akce, která se u této příležitosti přejmenovala z Metronome Festival na Metronome Prague, se stal Jakub Horák. Dramaturgyní zůstává Barbora Šubrtová a výkonným producentem Martin Mára.

 

Právě se děje

Další zprávy