Underground si připomněl 70. léta

ČTK, Hej
12. 3. 2006 17:00
Praha - Pět undergroundových kapel koncertovalo včera ve Slivenci k 30. výročí koncertu, který nepřímo vedl ke vzniku Charty 77.

Vzpomínaným koncertem byla akce 21. února 1976 v Bojanovicích u Prahy. Krátce po ní tehdy komunistická Státní bezpečnost pozatýkala řadu undergroundových muzikantů a sedm z nich soudy odsoudily na řadu měsíců do vězení. Nesouhlas s represemi státní moci vůči nezávislé hudební scéně tehdy stmelil řadu lidí a nepřímo vedl ke vzniku Charty 77.

"Původně nevinná akce lidí, kteří se chtěli bavit po svém, vyústila v neskutečnou represi státního aparátu," řekl hudební publicista Vojtěch Lindaur.

Na včerejší vzpomínkové akci vystoupili se svými kapelami muzikanti, kteří hráli právě na bojanovickém "druhém festivalu druhé kultury", jak jej kdysi nazval guru českého undergroundu Ivan Martin Jirous. Básník Jirous nechyběl ani ve Slivenci, kde přečetl několik svých textů.

Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous | Foto: Aktuálně.cz

Festival zahájila skupina DG 307, následovaly The Hever & Vazelína Band, Umělá hmota a Martin Schulz se svou bluesovou kapelou SMS. Časový skluz programu již nedovolil vystoupit připravenému Pepovi Pilařovi a jeho Classic Rock'n'Roll Bandu.

Hlavní hvězdou večera však byla stejně jako před lety kapela The Plastic People of the Universe; zahrála dávné hity jako Magické noci, Kanárek nebo Apokalyptickej pták. "Za 30 let zase tady, to uteče," loučil se s publikem zpěvák "Plastiků" Jiří Kabeš.

Jako přídavek zazněly již zlidovělé Muchomůrky bílé od již zesnulého hlavního skladatele kapely "Mejly" Hlavsy. Neplánovaně si s kapelou v úplném závěru krátce zazpíval také Kanaďan Paul Wilson, který s ní v 70. letech vystupoval, než jej úřady vyhostily ze země.

"Atmosféra teď byla podobná jako tehdy, jen dřív koncerty byly mnohem narvanější," řekl fotograf Ondřej Němec, který se zúčastnil obou festivalů. "Tehdy se hrávalo jen párkrát za rok a lidi se sjeli z celé republiky. Stáli na židlích i v oknech a muzikanti se z pódia občas ani nedostali na záchod," zavzpomínal Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy