Unáhlený příběh zpěváka U2

Tomáš Turek
25. 1. 2006 0:00
Recenze - Zoufalý nedostatek literatury o největší rockové kapele/instituci současnosti na českém trhu je zarážející.

V době, kdy vychází kdejaký štěk o domácích i zahraničních pop-hvězdičkách, nemá český čtenář k dispozici sebeútlejší knihu o U2 - o fenoménu čtyř "velkých malých" Irů, kteří i po bezmála třiceti letech vyvolávají nadšení takřka beatlesovské.

U2 a Joshua Tree; výřez
U2 a Joshua Tree; výřez | Foto: Anton Corbijn

Neoficiální životopis zpěváka U2 Bono, ve jménu lásky, který vydává Albatros, je vůbec první příležitostí dočíst se něco o globálních stars v češtině. Ale biografie má tolik slabých míst, že nadšení se nekoná.

Britský publicista Mick Wall unáhleně poskládal mozaiku časopiseckých článků různé kvality a pokusil se je zastřešit participací U2 na Live Aid. Charitativní megakoncert byl sice pro kapelu zlomovým okamžikem, nicméně autor jen vytváří zbytečně dlouhý oslí most z události, kterou Bono&spol už několikrát překonali.

Soupis neřestí

Množství archivního materiálu postačilo Wallovi, aby vystavěl ucházející obraz Bona- adolescenta; dál už se jen zmítá v závalu příliš velikého sousta. Důkazem je hned to nejzákladnější: snadno dohledatelné faktografické omyly.

Obálka knihy
Obálka knihy | Foto: Albatros

Každý fanda U2 snad ví, že jeden z nejznámějších videoklipů k With or Without You se nenatáčel na střeše losangelského obchodu s lihovinami. Záměna s Where the Streets Have no Name se dá omluvit, kdyby se obdobné nesmysly s přibývajícími stránkami nevršily. I čtenáře, který rezignuje na chybné datace, zarazí bazírování na vykřičníku za názvem desky Achtung Baby nebo záměna Allena Ginsberga s Williamem S. Burroughsem, který si krátce před smrtí zahrál v klipu Last Night on Earth.

Bono ekumenický
Bono ekumenický | Foto: www.u2boy.nl

Role dvorního fotografa U2 Antona Corbijna je tu skoro pominuta, ač právě on zásadně napomohl vizuální prezentaci skupiny. To dokládá nedávno vydaná velkorysá fotopublikace U2 & I . O přezíravosti svědčí i "zapojení" režiséra Wima Wenderse až v momentě společné práce na snímku Million Dollar Hotel. Na obálce knihy je uvedeno jméno Bono Vox, ale tento přídomek - českými médii navíc často pokládaný za příjmení - už zpěvák dobrých dvacet let nepoužívá.

Kdy se dočkáme

Knize nelze upřít spoustu informací, o které byl český čtenář dosud připraven. V záplavě chyb jsou ovšem devalvovány na spekulaci. Nemluvě o tom, že namísto pokusu o interpretaci pro leckoho kontroverzních politicko-charitativních aktivit se autor v evidentní bezradnosti omezuje na výčet lidí, se kterými se Bono na tom kterém večírku bavil.

Bono bojující
Bono bojující | Foto: www.u2boy.nl

Ostentativní snaha vyvarovat se bulvárních zkazek - kterých mimochodem o zpěvákovi U2 koluje v porovnání s jinými stars mizivé množství - se nakonec ukazuje jako alibismus. Z pod povrchu stejně tu a tam vyskočí zpráva, kolik Bono vlastní domů a jaký je jeho majetek.

Navíc je biografie vystavěna chronologicky, ale občas autor začne zmatečně skákat v ději. Přes jinak kvalitní práci Jany Bernáškové suchému jazyku nepomáhá ani překlad květnatých citací profesionálního rétora Bona.

Albatros chvályhodně vydal biografii takřka ihned po anglickém originálu, takže text "dojede" až do loňska. Nicméně očekávání kvalitního materiálu o populárním "rebelovi s příčinou" v češtině se snad naplní až s vydáním rozhovorů Bono on Bono od Michky Assayase, které na únor chystá Portál.

Mick Wall: Bono, ve jménu lásky. Albatros, 2005. 356, stran, náklad a cena neuvedeny.

Oficiální stránky U2 naleznete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy