Umělci emigrují z Ruska. Odešli režisér Balagov či zpěvačky Pugačovová a Zemfira

Kultura Kultura
7. 3. 2022 22:07
Třicetiletý ruský režisér Kantěmir Balagov, jenž za své dva snímky obdržel dvě ceny na prestižním festivalu ve francouzském Cannes, emigroval ze země. Oznámil to polský deník Gazeta Wyborcza. Filmař na sociálních sítích nasdílel fotku z letiště se psem.
Režisér Kantěmir Balagov na festivalu ve francouzském Cannes.
Režisér Kantěmir Balagov na festivalu ve francouzském Cannes. | Foto: ČTK/APInvision

"Odjeli jsme z Ruska. Je nám to hrozně líto a jsme tím úplně zdrcení. V jednom okamžiku nám vzali celou budoucnost, vzali nám rodiče i přátele," napsal Balagov. "Jednu věc nám ale vzít nemohli: film. Soucítíme se všemi Ukrajinci a Rusy, kteří jsou proti téhle noční můře," dodal.

Balagov je autorem filmu Těsnota, za nějž roku 2017 v Cannes obdržel cenu Fipresci, a tři roky staré Vysoké dívky. Tento snímek o obléhání Leningradu v době druhé světové války, jejž promítala také česká kina, mu vynesl cenu za režii ve druhé hlavní soutěžní sekci festivalu v Cannes pojmenované Un certain regard. Kam odjel, Balagov neupřesnil.

Režisér se tak přidal k čím dál početnější skupině umělců, kteří po ruské invazi na Ukrajinu opustili zemi. Již o víkendu agentura ČTK informovala, že z Ruska odcestovala někdejší sovětská popová hvězda Alla Pugačovová se svým mužem, moderátorem Maximem Galkinem.

Minulé pondělí byla Pugačovová se synem a dcerou spatřena na moskevském letišti Vnukovo, odkud pokračovala soukromým letadlem zřejmě do USA za svou starší dcerou. Její manažerka už týden neví, kde se pěvkyně nachází, uvedl server news.ru.

Baletní choreograf Alexej Ratmanskij již potvrdil, že po zahájení invaze odjel z Ruska do New Yorku.

Do Francie zamířily populární rocková zpěvačka Zemfira s herečkou a režisérkou Renatou Litvinovou, které si koupily jednosměrnou letenku, napsal portál Woman.ru s odvoláním na jejich přátele. Zemfira ze svého instagramového účtu, kde ji sleduje přes 660 tisíc lidí, smazala veškeré příspěvky a zanechala jediný - bílý nápis na černém "Ne válce".

Píseň Žít v té hlavě uvedla ruská zpěvačka Zemfira také roku 2013 v pražském klubu Sasazu. | Video: Zemfira

Nejnověji pak Rusko podle deníku Gazeta Wyborcza opustil také Anton Dolin, přední tamní filmový kritik a šéfredaktor časopisu Iskusstvo kino. Zamířil do lotyšské Rigy poté, co mu nacionalisté na dveře od bytu nasprejovali písmeno Z, symbol současné ruské invaze na Ukrajinu.

"Nejde žít v zemi, dokonce ani ve vlastní a milované, když vám tam zavírají ústa," napsal Dolin na Facebooku. Válku jasně odsoudil.

V dohledné době se nikdo z nich nemusí vrátit. Umělce, kteří se vymezují proti válce, už předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin na sociální síti Telegram označil za zrádce. Toto pondělí pak poslanec Sultan Chamzajev z vládnoucí strany Jednotné Rusko oznámil, že navrhne zakázat návrat do země těm umělcům a podnikatelům, kteří odjeli v době ruské invaze, informovala agentura RIA Novosti.

Pojmy jako invaze nebo válka jsou v Rusku nově protiprávní, Chamzajev proto užil pojmu "speciální vojenská operace", jímž Kreml zaštituje tažení na Kyjev. "Měl by být vydán zákaz opětovného vstupu všem, kdo uprchli," navrhuje poslanec, podle nějž se teď Rusové musí sjednotit.

 

Právě se děje

Další zprávy