Ukrajinu podpořil celý svět, řekl Porošenko. Jamale za Eurovizi udělil titul národní umělkyně

ČTK ČTK
17. 5. 2016 11:03
Ukrajinský prezident Petro Porošenko udělil titul národní umělkyně zpěvačce Jamale, která o víkendu zvítězila v písňové soutěži Eurovize se skladbou 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina. Mezitím na internetu získala 75 tisíc hlasů petice požadující změnu výsledků soutěže: u diváků vyhrál ruský zpěvák Sergej Lazarev, avšak hlasy porotců mu přisoudily páté místo, a tak celkově skončil třetí.
Petro Porošenko a Jamala
Petro Porošenko a Jamala | Foto: ČTK

Zpěvačka Jamala, který o uplynulém víkendu zvítězila v soutěži Eurovize, získala titul národní umělkyně. Udělil jí ho prezident Ukrajiny Petro Porošenko.

"Je to fantastické vítězství. Udělala jsi šťastným obrovské množství lidí. Fakticky Ukrajinu podpořil celý svět," prohlásil Porošenko. Vítězství v prestižní soutěži podle hlavy státu má zvláštní význam jak pro všechny Ukrajince, tak zvláště pro krymské Tatary žijící na Krymu anektovaném Ruskem. O jejich strádání tak díky Jamale vědí nejen diplomaté, ale i obyčejní lidé.

Prezident také nařídil ministerstvu zahraničí, aby navrhlo Jamalu na zvláštní vyslankyni UNICEF.

"Složila jsem tuto píseň proto, že jsem nemohla mlčet... Chtěla jsem říci pravdu," odpověděla zpěvačka, která je sama krymskou Tatarkou a v písni vypráví příběh své babičky.

Letos se do finále Eurovize poprvé probojovala i Češka. Gabriela Gunčíková ale nakonec skončila předposlední.

Mezitím více než 75 tisíc lidí podpořilo petici požadující změnu výsledků Eurovize, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. "... mnozí jsou přesvědčeni o tom, že letošním 'vítězem' se nestal interpret, který by si to zasloužil," praví se v petici, která však nenavrhuje žádné konkrétní řešení. Petici navrhl jistý Armén z Jerevanu a vzápětí ji rozšířila ruská média.

Petice však nemá žádnou právní sílu. Loni v létě se 150 tisíc Rusů podepsalo pod petici požadující zrušit prezidentův výnos o ničení zakázaných západních potravin, likvidace kontrabandu však přesto pokračovala, poznamenala BBC.

Ukrajinská zpěvačka Jamala je krymskotatarská zpěvačka a na Eurovizi zvítězila s písní nazvanou 1944, která je věnována krymským Tatarům. | Video: Rádio Svobodná Evropa
 

Právě se děje

Další zprávy