Ufoni vezou na Štvanici americký pop z Kambodže

Michal Pařízek
28. 6. 2008 16:07
Vrcholí jedenáctý Respect Music Festival
Besh O Drom
Besh O Drom | Foto: Nóra Pacher

Praha - Poslední červnový víkend se na pražském ostrově Štvanice opět sešli fanoušci world music. Respect Music Festival dospěl do jedenáctého ročníku a znovu přivezl osvědčené hvězdy i zbrusu nová jména.

Koncerty putovní přehlídky Respect se konají po celý rok, ale festivalový víkend je přece jen něco výjimečného, hlavně díky střetu i synergii různých kultur. Letošní ročník rozhodně není výjimkou. Ještě více potvrzuje etablování world music do všech hudebních žánrů i globální pronikání "západních žánrů" do celého světa.

Letos měli organizátoři smůlu, ale i tak zajistili program, za jaký by se nemusela stydět žádná evropská přehlídka world music.

Tanya Tagaq
Tanya Tagaq | Foto: Aktuálně.cz

Hned dvě původně plánovaná vystoupení bylo nutno nahradit. První festivalový den, pátek, byl ochuzen o zpěvačku Asu a hlavně o výjimečný soubor z Konga - Kasai All Stars nedostali víza do shengenského prostoru. Místo nich vystoupila v Čechách už etablovaná maďarská divočina Besh'O'Drom a rusko německý soubor sídlící v Berlíně, Ersatmusika.

Nejočekávanějším vystoupením pátečního večera byl set francouzského sdružení Lo Cor de la Plana. Tento soubor prezentuje korsické polyfonické vokály ve spojení s pouštními rytmy nedaleké Afriky. Jejich vystoupení jsou velmi energická, a přestože jde o Evropany tak v některých chvílích dochází až k tribálním vibracím.

V sobotu program začal už v brzkém odpoledni vystoupením izraelského souboru Toy Vivo Trio a program má hned tři vrcholy.

Oumou Sangare
Oumou Sangare | Foto: Aktuálně.cz

Zpěvačka Tanya Tagaq je přední interpretkou inuitského hrdelního zpěvu, na koncertech ji doprovází violoncello a elektronika - a učí se od ní sama Björk. V jejím případě nejde o přednes, ale o performanc s  důležitou vizuální složkou.

Malijská zpěvačka Oumou Sangare je v Africe hvězdou už dvě dekády, ale do Čech přijíždí poprvé. Její elegantní  hudba je označována jako akustický funk a snoubí se v ní rytmická živelnost s typickou západoafrickou melodikou. Jde o jednu z nejkultovnějších hudebních hvězd kontinentu, srovnávanou s hvězdami typu Aliho Farky Toureho nebo Salifa Keity.

Nejočekávanějším vystoupením letošního ročníku a zároveň jednou z nejtajemnějších skupin, které v posledních letech zavítaly do Česka, jsou ale bezesporu Dengue Fever. Skupina pochází z undergroundových kruhů Los Angeles a vévodí jí hlas Chhom Nimol, zpěvačky z  Kambodži.

Dengue Fever
Dengue Fever | Foto: Aktuálně.cz

Dengue Fever jsou doma jak na festivalech world music, tak v psychedelických rockových klubech. Nedávno vydali třetí album Venus On Earth a jeho poslech evokuje vůni napalmu, chuť nudlové polévky pcho a zároveň atmosféru surfových barů ze 60. let.  

Nejde o world music, nejde o underground. Daleko spíše o mimozemský střet surf rocku, amerického sweet popu a východoasijské melodiky. Zpěv v khmérštině tomu všemu nasazuje korunu. Venuše na zemi je název skutečně na místě.

Po prvních momentech, kdy se obskurita mísí se zvědavostí, nastávají euforické stavy a diktátor Pol Pot se obrací v hrobě, protože kambodžská hudba znovu ožívá. Tvůrce klipů pro Queen of The Stone Age Johan Pirozzi o turné Dengue Fever po Kambodži natočil fascinující dokument Sleepwalking Through The Mekong Delta.

Celý program přehlídky najdete na oficiálních stránkách ZDE

Sleepwalking Through The Mekong Delta - trailer

 

Právě se děje

Další zprávy