Udílení cen Grammy se kvůli koronaviru odkládá na neurčito

Reuters ČTK Reuters, ČTK
Aktualizováno 6. 1. 2022 9:29
Kvůli obavě z šíření varianty koronaviru zvané omikron budou hudební ceny Grammy uděleny později než obvykle. Ve středu večer to oznámila pořádající Národní akademie hudebního umění a věd, když ceremoniál odložila na neurčito. Konat se měl 31. ledna v Los Angeles.
Snímek z loňského pandemického udílení cen Grammy.
Snímek z loňského pandemického udílení cen Grammy. | Foto: ČTK/AP

"Těšíme se, až s vámi největší hudební noc v roce oslavíme v jiné datum, které brzy oznámíme," vzkazují pořadatelé, podle nichž je zdraví přednější. Rozhodnutí konzultovali "s městskými a státními úředníky, odborníky na zdraví a bezpečnost, uměleckou komunitou a mnoha partnery".

O odložení Grammy média spekulovala již dříve, mnozí umělci váhali s účastí a někteří rovnou vyzvali akademii, aby udílení nechala na později, napsal web Variety.

Spojené státy tento týden poprvé oznámily přes milion pozitivních testů na nemoc covid-19 za jeden den, počet pacientů v nemocnicích přesáhl 100 tisíc.

Připravit na galavečer losangeleskou halu, která slouží i pro sportovní zápasy, zabere podle jejího provozovatele zhruba deset dní. Termíny jsou zablokované jinými akcemi až do poloviny dubna, dostatek volných dní pro pořádání Grammy tak bude nejdříve v červnu.

Nejvíc nominací na Grammy, celkem 11, letos získal popový hudebník a bavič s jazzovou průpravou Jon Batiste. V osmi kategoriích mohou uspět zpěvák Justin Bieber a zpěvačky Doja Cat nebo H.E.R. Vloni byly Grammy uděleny s šestitýdenním zpožděním.

Další velká americká kulturní akce, festival nezávislých filmů Sundance, se letos ze stejného důvodu bude konat jen ve virtuálním prostředí. Osobní, respektive "fyzickou" část programu zrušil na poslední chvíli.

Podle pořadatelů bylo nemožné vytvořit v horském středisku Park City ve státě Utah takové podmínky, jaké by účastníkům poskytly ochranu před koronavirovou variantou omikron. Letošní ročník akce založené hercem Robertem Redfordem se koná od 20. do 30. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy