U2 zatáhli pařáty. Nejúspěšnější turné všech dob končí

Karel Veselý
31. 7. 2011 10:52
360° Tour trvala dva roky, vidělo ji 7,2 milionu lidí
Koncert kapely U2 ve Španělsku
Koncert kapely U2 ve Španělsku | Foto: Reuters

Moncton - Irské rockové hvězdy U2 dokončily v sobotu v kanadském Monctonu své obří turné 360°, které vstoupilo do historie jako nejúspěšnější koncertní šňůra všech dob.

Začala 30. června 2009 a během dvou let a jednoho měsíce navštívila 78 měst v třiceti zemích, které uvítaly dohromady sto deset koncertů. U2 na nich vidělo 7,2 milionu fanoušků na pěti kontinentech a hrubý zisk je 720 milionů dolarů. Nejvíc lidí na U2 přišlo v Mexico City - 104 tisíc. Na kalifornském Rose Bowl stadionu v Pasadeně hráli pro 97 tisíc lidí a koncert živě vysílali na YouTube, kde ho vidělo 10 milionů lidí.

Foto: Reuters

Už v polovině letošního dubna U2 překonali při vystoupení v Brazílii dosavadní rekordmany - Rolling Stones a jejich A Bigger Bang Tour z let 2005-2007. Statistici hlásí, že všechny koncerty turné byly vyprodané a že je v průměru navštívilo 66 tisíc diváků, což je rovněž historické číslo.

Do dějin se turné zapíše i unikátní obří konstrukcí pódia, která připomíná kosmickou loď na dlouhých nohách, vesmírnou stanici nebo pařát; odtud také neoficiální přezdívka The Claw. Padesát metrů vysoká stavba drží zvukový aparát i projekční plochu o celkové rozloze přesahující čtvereční kilometr a hlavně umožnila, aby kapela byla obklopena diváky ze všech stran. Proto ostatně turné neslo jméno 360° Tour.

Ikonickou konstrukci - o níž list Chicago Tribune utrousil hlášku, že někdy na velikosti záleží - navrhli podle Bonova nápadu designeři Willie Williams a Mark Fisher. Protože stavba zabrala tři a půl dne a k dopravě bylo potřeba sto dvacet náklaďáků, nechali si U2 u belgické společnosti Stageco vyrobit hned tři kusy. Společnost Panther Management, která měla technické záležitosti turné na starost, už oznámila, že všechny tři konstrukce po skončení turné hodlá prodat.

Koncert kapely U2 ve Španělsku
Koncert kapely U2 ve Španělsku | Foto: Reuters

Nabízí je na svém webu jako "kus rock and rollové historie". Pro případné budoucí použití žertovně navrhují obří lunapark nebo víko na archeologické vykopávky; jinak ale veří, že je někdo odkoupí a využije coby stálou scénu pro kulturní podniky. Cena zatím zveřejněna nebyla; odhaduje se, že celkové náklady na výrobu jednoho kusu jsou mezi patnácti až dvaceti miliony liber.

Veleúspěšné turné pro albový propadák

Díky turné zatím irský kvartet vládne průběžnému žebříčku nejlépe vydělávajících muzikantů letošního roku. Zvláštním paradoxem je fakt, že největší šňůra rockové historie se původně rozjela na podporu alba No Line On The Horizon, které bude v kontextu kariéry U2 považováno s pěti miliony prodaných kusů po celém světě za komerční propadák. Tak málo desek Bono a spol. naposledy prodali na začátku osmdesátých let se svými prvními dvěma studiovými kolekcemi Boy a October.

Albu především chyběl hitový singl a poprvé od roku 1983 se U2 nepodívali do britské Top 10 singlového žebříčku. Pilotní singl Get On Your Boots vybojoval jen dvanáctku. Vědomi si horšího ohlasu desky zařazovali U2 písně z novinky většinou už v první třetině setlistu. Zatímco minulé turné Vertigo doprovázela stejnojmenná píseň jako neoficiální hymna, tentokrát se z nové kolekce žádná skladba do podobné pozice nevyloupla.

Foto: Aktuálně.cz

Úspěšné turné k neúspěšné desce - v tom U2 na konci nulté dekády nového tisíciletí pěkně odráží realitu hudebního průmyslu, v němž klesající prodeje alb musí nahrazovat zisky z koncertů. U2 coby zástupci poslední velké generace globálních hvězd si hýčkají slávu z předchozích dekád, navíc se mohou spolehnout na nostalgii fanoušků. V seznamu nejvíce vydělávajících interpretů posledních let tak jednoznačně vládnou veteráni.

Žádný div, že se irská superskupina příliš nežene do dokončení své třinácté studiové desky, ačkoliv Bono se již tradičně hned po dokončení No Line On The Horizont rozhovořil o velkých plánech. Muzikanti údajně poslední dva roky pracují hned na třech nezávislých albových projektech, ale letos už žádný z nich rozhodně nevyjde. Meditativní album s náboženskou tématikou nazvané Songs of Ascent, taneční nahrávka s klubovým zvukem i přímočará rocková deska, musí ještě počkat.

Čtěte také:
Recenze DVD: Pro U2 už začíná být zeměkoule malá

"Zatím jsme neměli čas se k materiálu vrátit a dokončit ho," prohlásil v polovině června pro britský Guardian baskytarista Adam Clayton. "Byli jsme všichni trochu naštvaní, protože by bylo ideální vydat desku do konce roku. Není to moje nejoblíbenější rozhodnutí, ale odložit desku je zatím jediná rozumná cesta."

Koncert irských U2.
Koncert irských U2. | Foto: Martin Brabec

Největší šanci na dokončení má podle něj zmíněné rockové album, které kapela připravuje s producentem Danger Mousem. Pokud se plány nezmění, zatím nepojmenovaná deska vyjde na podzim 2012.

Na kahánku má naopak klubový projekt, pro který U2 angažovali i hitmakera Will.I.Ama z Black Eyed Peas, francouzského DJe Davida Guettu nebo producenta RedOne, který stojí za hity Lady Gaga. Clayton o desce s výrazně tanečním zvukem prohlásil, že byli původně z nahrávky velmi nadšení, ale postupem času zjistili, že "příliš nesedí k esenci U2" a rozhodli se ji nevydat.

Možná materiál bude mít stejný osud jako experimentální hudba k reálným i imaginárním filmům natočená s Brianem Eno, kterou Bono a spol. vydali v roce 1995 pod hlavičkou jednorázového projektu Passengers.

Zapomeňte na Spidermana, přichází Nebezpečná myš

Ještě dalším uvažovaným plánem bylo natočit pod hlavičkou U2 materiál, kterým Bono a The Edge přispěli k broadwayské show Spider-Man: Turn Off the Dark. Jenže nákladný muzikálový komiks vzbudil při nedávné oficiální premiéře (a mnoha odkladech) hluboké rozpaky a spíš to vypadá, že slavnější polovina U2 se na pavoučího muže bude snažit rychle zapomenout. Čtrnáct písní na téma jeho příběhů natočených za dohledu dvorního producenta kapela Steve Lillywhitea v podání muzikálových herců vyšlo v tichosti už v polovině června a sbírá stejně negativní recenze jako samo představení.

U2 remixují sami sebe přímo na koncertě... Crazy Tonight
U2 remixují sami sebe přímo na koncertě... Crazy Tonight | Foto: Jakub Unger, Aktuálně.cz

"Většina písní jsou pouhé vágní skeče písní od U2, a když jim zpěváci z divadla zkouší propůjčit Bonovy emoce, zní to neuvěřitelně škrobeně," napsal časopis Rolling Stone a album odměnil třemi hvězdičkami z pěti. Portál AllMusic.com dal soundtracku dokonce jednu z pěti a písně popisuje jako "bezbarvý a nabubřelý chaos".

Soundtrack má i mizerné prodeje: Album nakouklo na sedm dní do amerického albového žebříčku na příčce 86, ale už další týden první dvoustovku opustilo. Pilotní singl Rise 1 v podání představitele hlavního hrdiny Reeve Carneyho doprovázeného Bonem a The Edgem vyskočil v květnu na číslo 74 singlového žebříčku poté, co si odbyl premiéru při finálovém večeru televizní soutěže American Idol.

Fanoušci U2 ale letos tak úplně zkrátka nepřijdou. Bono a spol. chystají na vánoční trh nové vydání slavného alba Achtung Baby, které kapela natáčela před dvaceti lety v Berlíně po pádu železné opony.

Foto: Reuters

Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava.
Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava. | Foto: Reuters

Deska obsahující hity One nebo Even Better Than the Real Thing je považována za umělecký vrchol v kariéře kapely a její výročí připomene deluxe edice obsahující napěchovaný booklet, rarity či alternativní verze skladeb. Kapela k výročí desky vydá také tematickou aplikaci pro tablety.

Součástí oslav je i dokument From the Sky Down (Dolů z nebe) od Davise Guggenheima, který 8. září zahájí letošní filmový festivalu v Torontu. Snímek režiséra oscarového dokumentu Nepříjemná pravda odvypráví příběh slavného berlínského období kapely a bude vůbec prvním zahajovacím dokumentem v pětatřicetileté historii přehlídky.

 

Právě se děje

Další zprávy