U2 vyrazí na turné, Bono se ale ještě nemůže hýbat

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 12. 2014 17:55
Irská kapela naplánvala na rok 2015 turné s devatenácti zastávkami. Frontman Bono se ho zúčastní, i když se bude ještě několik měsíců zotavovat z těžkého pádu z kola.
U2.
U2. | Foto: Reuters

Londýn - Frontman irské skupiny U2 Bono, který se v listopadu vážně zranil při pádu z kola v newyorském Central Parku, se ještě pár měsíců nebude moci příliš hýbat. Uvedl to kytarista The Edge při oznámení termínu turné U2 v roce 2015, kterého se podle něj Bono ale již zúčastní. Tradiční vánoční akustické vystoupení však U2 zrušili.

"Je nyní zpět v Dublinu a v podstatě se příštích pár měsíců nemůže hýbat. Je ale houževnatý a zdraví se mu vrací. Podařilo se mu vyváznout z něčeho, co lze přirovnat ke zraněním z autohavárie. Utrpěl mnohačetné zlomeniny kostí v lokti a zádech. Ale je v pohodě," řekl hudebník ve středu v rozhovoru pro rozhlasovou stanici společnosti CBS.

U incidentu bylo podle něj štěstí, že Bono měl na hlavě přilbu. "Byla to neděle, v parku bylo mnoho lidí a on prostě nedával dost pozor. Jel rychle z jednoho svahu, když někdo vkročil do cyklistické stezky. Zatočil, aby se vyhnul, ale přeletěl řidítka," vrátil se The Edge k listopadové nehodě.

Čtyřiapadesátiletý Bono podle dřívějších zpráv utrpěl nejméně šest zlomenin a na operačním sále strávil pět hodin. Zranění zahrnují zlomeninu v oblasti oční klenby, trojitou zlomeninu levé lopatky, zlomeninu malíčku a komplikovanou zlomeninu levé paže. "Byl odstraněn porušený nerv, kost pak byla vyspravena třemi kovovými pláty a osmnácti šrouby," řekl po operaci chirurg Dean Lorich.

Skupina věří, že bude s to odehrát květnové turné v 19 městech světa v kompletní sestavě. Při pondělním koncertu U2 na Times Square se střídali za mikrofonem na Bonově místě americký rocker Bruce Springsteen a zpěvák Chris Martin z kapely Coldplay.

Po dekádě větších venkovních koncertů se U2 během nového turné iNNOCENCE + eXPERIENCE přestěhují do hal. Turné odstartují 14. května ve vancouverské Rogers Areně a severoamerickou část zakončí 23. července v newyorské Madison Square Garden.

V Evropě odstartují 4. září v Turíně a postupně přijedou do Amsterodamu, Stockholmu, Berlína, Barcelony, Antverp, Kolína nad Rýnem, Londýna a Glasgowa. Celé turné pak uzavřou 11. listopadu v Paříži.

Podle pořadatelské společnosti Live Nation se začnou vstupenky na jednotlivé koncerty prodávat příští pondělí. Praze se však slavní Irové vyhnou. Nejblíže to budou mít jejich čeští fanoušci zřejmě do berlínské arény O2 World, kde U2 zahrají 24. a 25. září.

 

Právě se děje

Další zprávy