U2 vyprávějí o U2 už i v češtině

Jakub Pech
16. 11. 2007 12:35
Monografi sepsal letitý přítel kapely Neil McCormick
Obal knihy U2 o U2
Obal knihy U2 o U2 | Foto: Portál

Praha - Nejpopulárnější hudební instituce současnosti loni dostala příslušně výpravný pomník. Velkoformátová kniha U2 o U2 se v roce 2006 stala světově nejprodávanějším knižním titulem o hudbě. Teď vychází v češtině.

Autorem je uznávaný hudební žurnalista Neil McCormick, který od začátku 90. let píše pravidelné sloupky do nejprodávanějšího britského seriozního deníku Daily Telegraph. Ve čtvrtek bichli plnou fotografií podepisoval v Praze.

McCormick se s členy kapely zná velmi dobře: přátelil se s nimi na protestantské střední škole Mount Temple ještě v dobách, kdy všichni společně byli jen hudebními fanoušky. Kniha ale ukazuje, že i on byl jedním z prvotních hybatelů, který postrčil neznámé mladíky ze zkušebny na světová pódia.

Jako začínající žurnalista měl kontakty s dublinským hudebním časopisem Hot Press - a jeho redaktor Bill Graham se na McCormickovo pozvání přijel podívat na zkoušku U2. Napsal o nich první krátkou zprávu a doporučil jim managera Paula McGuinesse, se kterým úspěšně spolupracují dodnes.

Čtvrteční autogramiáda v Praze
Čtvrteční autogramiáda v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Kniha vypráví příběh úplných počátků od roku 1976, kdy skupina vystupovala pod názvy Feedback, nebo Hype. Tady přichází na scénu jejich další věčný a důležitý spolupracovník.

Grafik Steve Averill - který mimochodem rovněž výtvarně zpracoval  monografii - vymyslel šest názvů, z nichž si irská čtveřice vybrala U2, nechybělo moc a mohli se jmenovat například Flying Tigers. Averill také navrhl první plakát, první sérii placek pro fanoušky a vůbec se spolupodílel na celkové image kapely.

Linie pokračuje přes první echo pedál kytaristy Edge, jenž se stal pro zvuk U2 tak typický, přes nahrávací smlouvu podepsanou na dámském záchodě až k prvním domům zakoupeným za honoráře.

Cesta mezi tím byla opravdu dlouhá a jak autor podotýká, kniha je mnohem čtivější a zábavnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Pochopitelně nemohou chybět Bonovy politické názory.

McCormick v dobách, kdy U2 začínali
McCormick v dobách, kdy U2 začínali | Foto: Portál

U2 o U2 končí rokem 2006. McCormick na knize pracoval dva roky, v průběhu nahrávání zatím posledního alba How to Dismantle an Atomic Bomb (2004) a následného turné Vertigo Tour pořídil na sto padesát hodin interview.

Z výpovědí Bona, Edge, Adama, Larryho a managera McGuinesse poskládal materiál, jenž ve svázané formě vypadá jako obrovský časopisecký článek.

O vytvoření rozsáhlé monografie požádal Neila McCormicka sám Bono poté, co si před pár lety přečetl jeho humornou autobiografii Byl jsem Bonovým dvojníkem (v USA pod názvem Chtěl jsem zabít Bona) - v níž mimo jiné líčí neúspěchy svých vlastních hudebních projektů. I tak činorodý muž v současnosti působí v rockové kapele The Ghost Who Walks.

 

Právě se děje

Další zprávy