U2 (ne)překvapili. Ohlásili desku na prezentaci iPhonu 6

Kultura Kultura
Aktualizováno 10. 9. 2014 0:01
Irská kapela vydá album Songs of Innocence 13. října. Přednostně je uslyší fanoušci na iTunes. Zdarma!
U2 na prezentaci Applu ohlásili novou desku Songs of Innocence.
U2 na prezentaci Applu ohlásili novou desku Songs of Innocence. | Foto: Reuters

Cupertino - Pochybnosti a pověsti, které kroužily kolem ohlášení nové desky kapely U2 jsou pryč. Irský band kolem zpěváka Bona ohlásil album Songs of Innocence na prezentaci nového iPhonu 6.

Oficiálně album vyjde 13. října, samozřejmě nejdříve bude k dispozici na iTunes. Ode dneška je tam zdarma pro všechny až do data oficiálního vydání.

Podobně loni v překvapila své fanoušky i Beyoncé, jen s tím rozdílem, že nedala album na iTunes zdarma.

Album vznikalo v Londýně, New Yorku Dublinu i Los Angeles, producenty se stali Danger Mouse, Paul Epworth, Ryan Tedder, Declan Gaffney a Flood. V základní verzi obsahuje celkem jedenáct písní (mimo jiné i duet se zpěvačkou Lykke Li), k mání ale bude i jeho deluxe podoba, na níž budou čtyři další nové nahrávky a k tomu ještě několik songů z desky v jejích akustických podobách…

"Chtěli jsme nahrát velmi osobní album," řekl Bono časopisu Rolling Stone. "Pokusili jsme se zjistit, proč hrajeme v téhle kapele, a také rozkrýváme naše vztahy, naše přátelství. Celé album je o cestách - ať už je chápeme geograficky, duchovně, nebo i sexuálně. A bylo to pro nás těžké, ale šli jsme do toho. Nakonec mi přijde, že jsme nahráli jasné melodie a jasné myšlenky."

Tim Cook uvádí na scénu U2.
Tim Cook uvádí na scénu U2. | Foto: Reuters

Bono také tvrdí, že se U2 zkusili vrátit ke svým kořenům, k hudbě, kterou on sám poslouchal v 70. letech - od glam rocku přes Bowieho k počátkům elektroniky či Joy Division. Album také začíná songem The Miracle (of Joey Ramone) s výrazně punkovými akordy. "Našel jsem svůj projev díky Joey Ramonemu. Nebyl jsem v sedmnácti či osmnácti typický punkrockový zpěvák, dokonce jsem zněl jako holka. Ale pak jsem slyšel právě Joeyho a ten opravdu taky zpíval jako holka, pochopil jsem, že právě to je i má cesta."

Pověsti o účasti kapely na prezentaci Applu začaly minulý týden, kdy několik irských reportérů hlásilo na Twitteru s jistotou, že U2 ohlásí svou desku společně s iPhonem 6. Dohady v pondělí rozdmýchal také list New York Times, který napsal o partnerství kapely U2 s Applem.

Symbióza obou "firem" ale sahá přinejmenším do roku 2004, kdy Apple prodával limitovanou edici iPodu se značkou U2 v souvislosti s vydáním alba How To Dismantle An Atomic Bomb.

Zpěvák Bono byl ostatně dobrým přítele Steva Jobse a je také autorem charitativního projektu Red, který Apple podporuje od jeho vzniku v roce 2006.

U2 se na scéně pohybují už osmatřicet let. Jejich počiny patří v oblasti pop music k nejvýdělečnějším, a to jak nahrávky, tak i turné. Dosud prodali asi 150 milionů desek a získali dvaadvacet Grammy. Za song Ordinary Love pro film Mandela: Cesta ke svobodě mají letošní Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy