U2 měli v Maroku soustředění s Enem

jps, AP
9. 6. 2007 10:00
Kapela v Africe zahájila přípravy na nové album
Foto: Reuters

Londýn Největší kapela současnosti na svých stránkách potvrdila, že se právě vrátila z Afriky, kde začala pracovat na skladbách pro novou desku. Spolu s dvorním producentem Danielem Lanoisem se "kreativního soustředění" zúčastnil i Brian Eno.

Několik hudebních session prý kapele dalo rámcovou představu o tom, jakým směrem se budou U2 na novém albu  ubírat. "Zatím nemáme konkrétní hudební plány, budeme se prostě snažit nahrát tak dobré věci, že nebude možné je nevydat," nechal se slyšet frontman kapely Bono.

Maroko je oblíbeným místech evropských hudebníků a umělců vůbec. I kapela si pochvalovala kreativní atmosféru, která na africkém setkání panovala. "Je to poprvé, co kapela pracuje Enem a Lanoisem coby skladateli, nikoliv jen producenty. I díky tomu to bylo jiné, experimentálnější a mnohem svobodnější a volnější, než jindy," okomentoval soustředění bubeník Larry Mullen.

Slavní Irové mají novou biografii a v sobotu ji v Dublinu podepsali 250 výhercům webové soutěže. Další fanoušci se tísnili venku.
Slavní Irové mají novou biografii a v sobotu ji v Dublinu podepsali 250 výhercům webové soutěže. Další fanoušci se tísnili venku. | Foto: Aktuálně.cz

Zvukový mág a experimentátor Brian Eno s U2 spolupracoval na ambientním projektu The Passengers a nyní se k práci s kapelou vrací, aby U2 pomohl s novou deskou. Spolu s Enem U2 v marockém studiu navštívil Daniel Lanois, který kapele naopak pomáhal na většině jejich alb. Lanois a Eno se navíc dobře znají navzájem, jen v osmdesátých letech Lanois produkoval čtyři Enova alba.

Zatím poslední řadové album vydali U2 před třemi lety. Deska How to Dismantle an Atomic Bomb znamenala návrat k ostřejším rockovějším figurám a kapele se minimálně komerčně zadařilo. Deska debutovala na prvním místě prodejních hitparád hned ve dvaatřiceti zemích světa.

Nové, zatím bezejmenné album U2 má vyjít ještě letos. Bono hned začátkem ledna prohlásil, že kapela možná opět na čas opustí rockový zvuk. "A nebo naopak, pokud u rocku zůstaneme, bude zvuk mnohem tvrdší. Ale ať už se stane cokoliv, náš zvuk rozhodně nebude stejný," dodal tehdy čerstvě jmenovaný rytíř v rozhovoru pro BBC.

"Dosáhli jsme maxima, kam jsme s nimi mohli dojít - a já chci vidět, jestli je možné dosáhnout ještě o úroveň výš," říká a dodává: "Hlavně na tom budeme pracovat."

Foto: Reuters

Bono také prohlásil, že ho velmi láká obnažit hudbu U2 až na dřeň - třeba jen za použití akustické kytary a hlasu. "Rád bych natočil několik takových skladeb, aby měl hlas dostatek prostoru," říká. O textech zatím bojovník za třetí svět, který po nápravě a boji proti beznaději vášnivě volal právě na desce How To Dismantle An Atomic Bomb, nemluví.

Nejpopulárnější hudební instituce současnosti se každopádně nemůže zastavit a podle manažera U2 Paula McGuinnesse už je jasné, že kapela s novým albem vyrazí na turné na jaře 2008. A opět prý půjde o monstrózní akci."Samozřejmě, že to bude obrovské. Velké koncerty k U2 patří, kapela je v tomhle dobrá a patří k její reputaci," říká McGuiness.

Pokud je nutné brát Bonovo přemítání vážně, pak musí nálsedovat otázka, jestli nový směr, kterým se kapela vydá, bude použitelný pro velké koncerty na stadionech. Ale skupina, která se pohybuje na špici popularity od začátku 80. let, má v zásobě desítky hitů, které pokaždé vyprodají ke spokojenosti konzervativnější části fanoušků jakoukoliv arénu.

 

Právě se děje

Další zprávy