U Křižíkovy fontány se sejde 2500 lidí, zahrají Chinaski a Šporcl

ČTK ČTK
4. 5. 2021 15:12
Pod názvem Šance pro kulturu se příští úterý 11. května u Křižíkovy fontány v Praze uskuteční pilotní koncert pro 2500 diváků. Na akci konané v době, kdy Česko začíná uvolňovat opatření proti pandemii koronaviru, zahrají skupina Chinaski, houslista Pavel Šporcl a hosté.
Poslední koncert skupiny Chinaski v dlouholeté sestavě se konal v prosinci 2017 v Brně.
Poslední koncert skupiny Chinaski v dlouholeté sestavě se konal v prosinci 2017 v Brně. | Foto: ČTK

Koncert se koná za podpory ministerstev kultury i průmyslu a obchodu, říká Martin Zvoníček z pořádající Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury.

Podobně jako čtyři akce festivalu Pražské jaro nebo večer České filharmonie se jedná o pilotní projekt, který má naznačit cestu k pomalému návratu diváků. Cílem je ukázat, že koncerty jsou bezpečné, pokud organizátoři i účastníci dodrží doporučená opatření.

Návštěvníci budou muset dodat doklad buď o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR či nanejvýš 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří.

Poslední možností je písemné potvrzení lékaře, že účastník maximálně před 90 dny od data koncertu prodělal nemoc covid-19.

Omezená možnost testování bude i na místě. Pořadatelé si vyhrazují právo provést namátkový antigenní test kohokoli, budou-li mít pochybnosti o jeho zdravotním stavu.

"Po vřele přijaté venkovní výstavě 30 let svobodné kultury, kterou pořádáme v ulici Na Příkopě, jsme se dohodli s ostatními subjekty kulturní scény na tom, že je načase uspořádat akci, která odblokuje kulturní život v České republice," říká za pořadatele Romana Jedličková.

"Společně s Chinaski, Pavlem Šporclem a ostatními chceme ukázat, že je normální chodit ven za kulturou a že si ji v létě budeme moci bezpečně užít. Věřím, že díky této události budeme moci zase začít normálně pracovat a plánovat akce tak, jak jsme byli my i naši fanoušci zvyklí," dodává.

Vstupenky si lidé budou moci od tohoto úterý rezervovat v předprodejní síti Ticketlive. Akce není pořádána za účelem zisku, proto má být vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Účinkující se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady.

Část vstupenek organizátoři věnují zdravotníkům, záchranářům, hasičům, prodavačům a dalším profesím, kterým chtějí poděkovat za nasazení v době pandemie.

Pilotní koncerty se příští týden uskuteční také v oboru klasické hudby. Česká filharmonie 10. května oslaví 125. výročí večerem ve Dvořákově síni Rudolfina, kde bude poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly rovněž zařazeny čtyři koncerty festivalu Pražské jaro za přítomnosti publika včetně toho zahajovacího, plánovaného na 12. května ve Smetanově síni Obecního domu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD v pondělí zkritizoval návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře, který dostal od ministerstva zdravotnictví. Připadá mu proti jiným odvětvím diskriminační.

Návrh podmiňuje vyšší účast diváků na kulturních akcích absolvováním PCR testu nebo procentuální proočkovaností populace.

 

Právě se děje

Další zprávy