Tvůrce Aloise Nebela: Rudiš se učil hrát u táboráku

gra
7. 12. 2007 12:05
Jaromír 99 alias Jaromír Švejdík odpovídal on-line
Jaroslav Švejdík
Jaroslav Švejdík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nová formace Jaromir 99 & The Bombers vydala debutové album - soundtrack ke komiksu Bomber Jaromira 99, ktery uvedlo na trh vydavatelství Labyrint. Kreslíř a hudebník odpovídal on-line na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.

"Dělal jsem na obojím plus mínus čyři měsíce. Dopoledne a odpoledne kreslil a večer nahrával muziku," říká Švejdík.

Kromě Švejdíka tvoří kapelu Jaroslav Rudiš (klávesy) a Joa Kater (kytara, zpěv) - neboli šéf Labyrintu Joachim Dvořák, případně jeho dokonalý dvojník. 

Kapela The Bombers se prý zrodila letos během výstav a vernisáží komiksové trilogie - Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory vyprávějící o výpravčím vlaků Aloisi Nebeleovi, sloužícím na malé stanici v Sudetech.

S Bombers možná vyrazí i na turné. "Chtěli bychom dát malé turné po republice, spíš menší prostory, kavárny, kluby, divadla, ale bude záležet na odezvě," míní

Od roku 1989 je zpěvákem a autorem většiny textů skupiny Priessnitz. "Příští rok bychom konečně chtěli vydat DVD, kde by měl být záznam koncertu s Jesenického Pentagonu a záznam v Akropoli plus nějaké bonusy. DVD je už hotové, chybí už jen finální mix, kterého se asi ujme producent je Ondřej Ježek. K tomu to DVD bychom chtěli jet turné," plánuje.

V roce 2004 se spolu s Janem P. Muchowem, Dušanem Neuwerhem a dalšími hudebníky podílel na projektu Umakart. Je kreslířem filmových storyboardů (Samotáři, Jedna ruka netleská, Děti Duny, Grand Hotel)

"Jára Rudiš hraje-nehraje na klávesy, které jsem mu půjčil právě v létě, když jsme společně tvořili na chatě za Prahou, já komiks a on psal knihu "Potichu" a po večerech jsme si u táboráku hráli písničky Umakartu a od té doby cvičí a koupil si i svůj nástroj," říká o zrodu kapely, ketrá se definuje jako komiksová,

"Nejde nám tolik o formu, jako o obsah, ostré střihy, hru s nadsázkou a některým z nich podle jejich slov  jde také o to užít si konečně trochu rockerského života."

Odpovědi Jaromíra Švejdíka čtěte ZDE:

Odpovězeno: 07. 12. | 10:51Autor: dalibor

Otázka: dobry den jaromire, jak dlouho jste na komiksu delal?

Jaromír 99 : Dělal jsem na něm v létě. Ale asi 3-4 měsíce 10 hodin denně s přestávkami. Snažil jsem se nakreslit jednu až dvě stránky, protože nakladatel tlačil, aby to bylo do Vánoc.

Odpovězeno: 07. 12. | 10:56Autor: petra

Otázka: co noveho chystate s priesnitzema....nova deska vasi hudbu mam hrozen rada....diky za ni petra

Jaromír 99 : Příští rok bychom konečně chtěli vydat DVD, kde by měl být záznan konzertu s Jesenického Pentagonu a záznam v Akropoli plus nějaké bonusy. DVD je už hotové, chybí už jen finální mix, kterého se asi ujme producent je Ondřej Ježek. K tomu to DVD bychom chtěli jet turné.

Odpovězeno: 07. 12. | 10:59Autor: gunn

Otázka: zdravim, jak a na co hraje j. rudis?

Jaromír 99 : Jára hraje-nehraje na klávesy, které jsem mu půjčil právě v létě, když jsme společně tvořili na chatě za Prahou, já komix a on psal knihu "Potichu" a po večerech jsme si u táboráku hráli písničky Umakartu a od té doby cvičí a koupil si i svůj nástroj.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:01Autor: pepa

Otázka: zdravim, taky me zajimaj priesnitz. Nezkusite trochu neco jinyho? elektronika, lo-fi? nebo e citite byt mimo trendy?

Jaromír 99 : Priesnitz je moje srdcová záležitost, ale zrovna teď jsem vidal s kapelou The Bombers nové CD, které je, myslím, dost mimo trendy. Před tím jsem působil v projektu Umakart, který byl spíš elektronický, takže nemám problém s jakýmkoli hudebním stylem.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:04Autor: alois

Otázka: jake se vam letzos libily komiksy? a je vam lito, ze cesi je porad berou jako neco pro deti?

Jaromír 99 : "Bezpečná zóna Goradže", "Persepolis" a "Black hole", kterou zatím mám jen v angličtině, doufám, že příští rok vyjde v češtině, jak je slíbeno. Myslím si, že pohled na komiksy se pomalu mění. Vychází spouta grafik novel, které si získávají respekt i unáročných čtenářů.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:06Autor: Aleš

Otázka: Dobry den... dokazete rozlisovat mezi tim, ktere skladby jsou pro Priessnitz, Umakart a Bombers, nebo to proste jen tak prijde.

Jaromír 99 : U Priessnitz písničky hlavně píše kytarista Petr Kružík, já dělám texty a občas vymyslím melodickou linku. Umakart byli moje melodie, ale spoluautory i Dušan Neuwerth a Honza Muchov a u Bombers jsem napsal texty i písničky sám, ale většinou to jen tak příjde.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:06Autor: Spartan

Otázka: komu fandite?

Jaromír 99 : Jestli jde o fotbal, tak Viktorce Žižkov.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:08Autor: ogilvy

Otázka: nedrti vas spoluprace s reklamkami? ja tam pracoval: na jednu stranu to bylo strasne svudne, ale pod tim to podle me cloveka hodne zmeni

Jaromír 99 : Pro reklamky už moc nepracuji, ale každá kačka dobrá, takže občas si to ještě dám. Ale také to pro mě byla dobrá škola, protože nemám výtvarné vzdělání, takže jsem se učil za pochodu. Myslím, že reklamka může člověka změnit, ale já jsem nebyl uvnitř, takže jsem žádnou změnu nepocítil.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:11Autor: Libor

Otázka: Jak rychle se podle vas ma cist komiks, v kterem neni moc textu?

Jaromír 99 : Čtěte, jak to cítíte, jestli myslíte můj nový komiks "Bomber" doporučuju u něj poslouhat již zmíněný soundtrack od kapely The Bombers, který trvá 40 minut.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:12Autor: gabina

Otázka: jak se vam pracuje s rudisem?

Jaromír 99 : S Járou se mi pracuje parádně, jestli je to v kavárně, v hospodě, na chatě, dáváme si takový malý slovní pinpong a přitom nám pod rukama vznikaj věci, nad kterýma se dobře bavíme.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:17Autor: jindra

Otázka: jake ceske autory mate radi, co jste zajimaveho cetl v posledni dobe? diky a mejte se

Jaromír 99 : Jáchym Topol, Rudiš, Urban...a z těch starších Hrabal, Kundera, Škvorecký a ještě starších Kafka a Hašek. Klasika. V poslední době jsem četl francouzského autora Houellebecq "Možnosti ostrova" a "Elementární částice", to mě hodně bere.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:18Autor: Ivo

Otázka: Bude dalsi deska Priessnitz? A dalsi komoks?

Jaromír 99 : Jestli bude další deska Priessnitz, to v týhle době netuším. Rozhodně nic nového nechystáme. A komiks jsem právě vydal, "Bomber" je týden v obchodech, ale samozřejmě přemýšlím o nových námětech.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:19Autor: Katka

Otázka: Kdy bude koncert v Sazka Arene?

Jaromír 99 : Nikdy...

Odpovězeno: 07. 12. | 11:19Autor: henlein

Otázka: Aloise Nebela prepada minulost. Co prepada vas?

Jaromír 99 : Mě nepřepadá nic, cítím se docela v pohodě.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:22Autor: geek

Otázka: co rikate ceskymu showbyznysu, kdyz se podivate na zebrickY prodejnosti desek a interpretu - mineno v obou smyslech :-). Jste soucasti toho byzynsu, i kdyz nechtenou?

Jaromír 99 : Já myslím, jaký jsme, takový máme politiky i showbyznys. Eva a Vašek, to mluví samo za sebe. Jsme součástí, ale hodně malinkou, myšleno prodejností desek.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:24Autor: Jindra

Otázka: V kuloárech se povídá, že s Priessnitz pomalu skončíš a budeš se věnovat hlavně svým aktivitám komix, Bombers, film atd. Budeš nějak omezovat aktivity s ostatnímy členy kapely?? Má Priessnitz vůbec ještě smysl??

Jaromír 99 : Priessnitz nejspíš už řekli vše, co chtěli. Ale budoucnost této kapely vidím v koncertech, to nám jde nejlíp.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:25Autor: cross

Otázka: jste realista a ateista? me vase komiksy prijdou docela mysticky vlastne,,,

Jaromír 99 : Ateista nejsem, realista asi taky ne. Co na to říct? Jsem pokřtěnej katolík, co se zajímá o budhismus.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:26Autor: gabriela

Otázka: jezdite dobrovolne na huddebni festaky, kdyz zrovna na nich nevystupujete? vystupovali jste nekdy na colours of ostrava?

Jaromír 99 : Dobrovolně ne. Moc mě ty davy nebaví. Na Colours jsme hráli i s Priessnitz i Umakartem. Je to jeden z mála fesťáků, který mě baví.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:28Autor: pepina

Otázka: Ahoj, co z ceske hudebni sceny vas posledni dobe zaujalo?

Jaromír 99 : www.esmeque a Vypsaná fixa, to jsou kapely, u kterých mě baví texty a jejich přístup.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:29Autor: hana

Otázka: Jakou knizku topola mate nejradeji a kterou povazujete za neslabsi...vite ze jste topolovi podobnej (kdyz on jeste vlasy)....

Jaromír 99 : Podobnosti jsem si nikdy nevšiml :) Bavila mě "Sestra" a "Anděl". Doma mám ještě "Noční práce", snad se to tak jmenuje, ale tu jsem nedočetl.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:29Autor: kangaroo

Otázka: Bude koncert v Ostravě? Děkuji za odpověď.

Jaromír 99 : Určitě bude, ale netuším kdy.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:30Autor: M. Kucián

Otázka: Jardo, angažuješ si i v reklamě?

Jaromír 99 : Občas. Kreslím storyboardy na hotový scénář, nic nevymýšlím, jen si přivydělávám.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:31Autor: Poe

Otázka: Budete s The bombers hrát i příští rok nějaké koncerty?

Jaromír 99 : Chtěli bychom dát malé turné po republice, spíš menší prostory, kavárny, kluby, divadla, ale bude záležet na odezvě.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:32Autor: seveN

Otázka: dobry den, opravdu si myslite, ze Priessnitz rekli co meli..? mne se zda, ze Streo by mohlo mit jeste pokracovani.. Ale do niceho vas nenitim, je to Vas boj :-)

Jaromír 99 : Všechno může mít pokračování, ale laťka je nastavená hodně vysoko.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:33Autor: Evžen

Otázka: Dobrý den, nedávno jsem si koupil vaše staré album Potichu, Prouza ted vydala album V tichosti má to nějakou souvislost nebo je to jenom náhoda

Jaromír 99 : Já myslím, že je to náhoda, ale aby toho nebylo málo, Rudiš teď vydal knížku "Potichu". Asi je něco ve vzduchu.....

Odpovězeno: 07. 12. | 11:34Autor: rex

Otázka: fakt vas bavi hrat v brne? videl jsem vase dva koncerty na flede, a pokazde to tam rikate.. :-)

Jaromír 99 : Na to si nevzpomínám..ale Brno je zlatá loď.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:35Autor: honza

Otázka: komiks, hudba, textařina. nebel, priessnitz, bombers. kde berete energii na všechny tyhle projekty a činnosti? nebo se

Jaromír 99 : Ano, je to tak..hraním se odreagovávám od kreslení a naopak.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:36Autor: Jarmil z Kopru

Otázka: Zdravim. Strepy se moooc povedly. Nicmene se chci zeptat jestli s priessnitzem planujete koncert na Šeráku? Zdar a silu. Dlouholety fanousek

Jaromír 99 : Díky. Na Šeráku nic nechystáme.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:37Autor: sylva

Otázka: Od kdy tvorite komiksi, chodite na komiksfesty a takove podobne akce, jaka je vase nej nej komiksova postava superman? batman?

Jaromír 99 : Komiksy dělám asi 8 let. Na festy moc nechodím a moje nejoblíbenější komiksová postava je Vrána.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:38Autor: Jarda

Otázka: Dobrý den jaromire, fandim vám to nove cedecko je hodne zajimavy, takovy netradicni...jak dlouho jste na nem delal? a na komiksu?

Jaromír 99 : Díky. Dělal jsem na obojím plus mínus 4 měsíce. Dopoledne a odpoledne kreslil a večer nahrával muziku.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:39Autor: gabriela

Otázka: sledoval jste souteze cesko hleda superstar nyni pobezi x factor co si o soutezich totoho typu myslite, a kdybyste nebyl slavnej, prihlasil byste se?

Jaromír 99 : Já nejsu slavnej.. :) Nesleduju tyto pořady, nemám ani televizi. Sorry..

Odpovězeno: 07. 12. | 11:40Autor: seveN

Otázka: na koncertech vystupujete vetsinou ve svetru a saku.. vzdycky si rikam tyjo jako to muze v tomhle vydychanym klubovym dusnym vzduchu vydrzet.. Tedy: jak se to da vydrzet?:)

Jaromír 99 : Dá se to, postupně svršky odkládám až .........

Odpovězeno: 07. 12. | 11:41Autor: Matuš

Otázka: Zdravim, jake mate vzdelaní? Myslite si, ze v dnesni době potřebuji mladi umelci školu? Nebo maji šanci se prosadit i bez ni. dekuji

Jaromír 99 : Základní, jsem vyučenej prodavač a škola mě nikdy nebavila, vyučil jsem se vlastně kvůli rodičům, aby měli klid. Jde to i bez školy, ale je to těžší a delší, asi.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:44Autor: kaja

Otázka: co poslouchate ze zahranicni muziky?

Jaromír 99 : PJ Harwey, Radiohead, jejich poslední desku, White Stripe, Cocorosie a spoustu jiných. Poslední dobou vyhledávám hudbu hlavně na MySpace.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:46Autor: daniel

Otázka: jaky typ hudby mate velmi rad? jaka kapela jsou doslova vasi milacci? a je nejaka hudba po ktere vam vsavaji chlupy na rukach? mejte se

Jaromír 99 : Mám rád hudbu emotivní, ne moc složitou. Miláčci? viz předešlá odpoveď.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:47Autor: Poe

Otázka: Cítíte se nyní více jako výtvarník nebo jaku hudebník?

Jaromír 99 : Nejlíp se cítím, když to neřeším a dělám to, co mě zrovna baví.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:47Autor: Alena

Otázka: Jste muj idol :-)))

Jaromír 99 : Díky.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:50Autor: ijtak

Otázka: vypalujete si cedecka a jak vy bojutete proti piratum....jste zastance interaktivnich her s fanousky jako vypsani soutez na to jakou pisnicku chteji na album, on-line prenosy z koncertů a tak...

Jaromír 99 : CD nevypaluji, občas dostanu vypálené a když se mi líbí, tak si ho koupím. Tyhle hry s fanoušky vymýšlí většinou manažery v kancelářích, mě to moc nebaví. On-line přenosy koncertů můžou sloužit jako informace, ale nemůžou přenést atmosféru klubu.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:52Autor: zitan

Otázka: zdravim vas mam velmi rad vasi tvorbu co si myslite o ceske hudebni scene...vcera tady byli tatabojs, jak se vam libi jejich tvorba? at se vam dari a hodne uspechu

Jaromír 99 : Česká scéna je fajn :) taková milá a hodná, něco jako současný český film. Tatabojs mám rád pro jejich hravost a odvahu s jakou se pouštějí do nových projektů.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:53Autor: mia

Otázka: Nový komiks jste vytvořil celý sám? Jaká to pro Vás byla zkušenost, po tak dlouhé spolupráci s J. Rudišem?

Jaromír 99 : Bylo to zajímavé, dobrodružné, únavné.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:54Autor: [email protected]

Otázka: Pošlete mi kontakt na Wachka? Rád bych si u něj objednal polské ložnice, 3.díl...

Díky,
1mk

Jaromír 99 : Tenhle požadavek, prosím, směřujte na nakladatelství Labyrint.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:54Autor: hana

Otázka: je pozdim konec sezony...tu vasi pisnicku naprosto miluju...je nejkrasneji nejedete nejake turne nechystate besotfku nebo neco?

Jaromír 99 : Díky :) Chystáme DVD a po něm turné. Někdy příští rok.

Odpovězeno: 07. 12. | 11:55Autor: pražák

Otázka: Jak vzpomínáš na spolupráci s Jesenickým smyčcovým orchestrem?

Jaromír 99 : Bylo to krásné a obrozenecké, tak snad zas někdy.

 

Právě se děje

Další zprávy