Trutnov uctí Magora a Náčelníka. S Korn a Johnem Calem

Kultura Kultura
16. 8. 2012 6:25
Pětadvacátý český Woodstock se letos koná Na Staveništi
Foto: doublesixrecords.com

Trutnov - Už ve čtvrtek začíná letošní ročník trutnovského festivalu. Nejstarší domácí hudební přehlídka, kvůli specifické indiánské atmosféře přezdívaná český Woodstock, čtvrtstoletí existence oslaví s americkými nu-metalisty Korn nebo Johnem Calem, zakladatelem The Velvet Underground.

Celkově je letos festival zasvěcen dvěma výrazným osobám jeho historie - nedávno zemřelému Václavu Havlovi a undergroundovému guruovi Martinu Magorovi Jirousovi.

Foto: Aktuálně.cz

Černými koňmi programu legendární akce, která se letos koná od 16. do 19. srpna, by ale mohli být američtí punkeři Anti-Flag, alternativní rockeři dEUS či písničkář Adam Cohen, syn o poznání slavnějšího Leonarda.

Vstupenky budou na místě k dispozici za 1 200 korun.

Letos premiérově na staveništi

Festivalovému areálu Na Bojišti, s nímž je „indiánská" akce dlouhodobě spjata, už řadu let hrozilo, že zelené okolí přírodního amfiteátru nahradí průmyslová zástavba. Několik ročníků dokonce pořadatelé avizovali jako vůbec poslední Na Bojišti.

Až letos se nicméně jejich obavy začaly naplňovat. Deset dní před zahájením jej obklopilo několik bagrů, které začínají připravovat prostory pro plánované překladiště balíků a skladové haly.

Foto: Aktuálně.cz

Pětadvacátý ročník by tak v areálu Na Bojišti, příznivci čerstvě překřtěném na „Na Staveništi", měl být opravdu tím posledním. Už dříve byla organizátorům nabídnuta alternativa areálu bývalé vojenské základny Na Prachárně, jejímu získání ale zabránil ledabylý přístup, jenž bývá v tiskových materiálech přezdíván spikleneckou pospolitostí.

Nejprve totiž pořadatelský tým prošvihl termín podání nabídky na získání nového areálu. Posléze nabídku pronájmu od vítězné společnosti za symbolickou cenu nikdo nepotvrdil. Pouze zakladatel akce Martin Věchet vyjádřil obavu z investice do prostorů, které by festivalu nenáležely.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Legendy koketují s elektronikou

Co se týče hudebního programu, Trutnov se často tváří, jako by se na něj příliš nespoléhal a důležitější je dle něj samotná undergroundová atmosféra vycházející z ilegálních kořenů sahajících ke konci komunistického Československa. Přesto se vedle tradičních „Plastiků", českého kytarového undergroundu a několika písničkářů vždy objevuje jedno či dvě poměrně velké jméno světové hudby.

Foto: Aktuálně.cz

Technicky nejnáročnějšími a nejhvězdnějšími jsou bezesporu američtí nu-metalisté Korn, kteří přijíždí s rovnou dvěma kamiony plnými technického vybavení. Loni se kapela poměrně elegantně vypořádala s rostoucí popularitou elektronické hudby a desku The Path of Totality nahrála mimo jiné s dubstepovým producentem Skrillexem nebo duem Noisia.

Zatímco se jim ale fúze hrubozrnné hudby s tanečním podkladem vcelku vydařila, komerční úspěch byl podstatně nižší než v případě o rok staršího návratu ke kořenům v podobě alba Korn III: Remember Who You Are. Na aktuální festivalové šnůře se tak Korn aktuální tvorbě věnují jen ani ne z poloviny a své kultovní skladby jako Freak on a Leash či Here to Stay doplňují raději několika staršími raritami.

Undergroundovému duchu o něco více konvenuje John Cale vycházející z šedesátkové newyorské umělecké scény, konkrétně z experimentálně rockové skupiny Velvet Underground. Klasicky vzdělaný hudebník ale ještě před svým nejznámějším působištěm pomáhal organizovat koncerty hnutí Fluxus a k jeho minimalistickému a intelektuálně pojatému způsobu práce se postupem času znovu přiblížil.

Jeho artificiální tvorba zahrnující takřka třicet sólových alb se pohybuje od těžko stravitelné drone music až po současnou klasiku. Na úvodní skladbě chystané desky Shifty Adventures in Nookie Wood nazvané I Wanna Talk 2 U zase spolupracoval s producentem elektronické hudby Danger Mousem.

 

Čtěte také rozhovory
Anti-Flag: Obama je už jen menší zlo
dEUS: Být netalentovaný je dnes nová forma talentu

 

 

Právě se děje

Další zprávy