Trutnoffský kmen si připomene masakr u Sand Creeku i samet

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 5. 2014 13:50
Trutnoff Open Air Festival je letos věnovaný indiánským obětem masakru u Sand Creeku v roce 1864 a ideálům 17. listopadu 1989. Největší hvězdou bude punková básnířka Patti Smith.
Český Woodstock se letos přejmenoval na Trutnoff.
Český Woodstock se letos přejmenoval na Trutnoff. | Foto: Aktuálně.cz

Trutnov - Letošní Trutnoff Open Air Festival, který se uskuteční 14. až 17. srpna v areálu Na Bojišti v Trutnově, bude věnován indiánským obětem masakru u Sand Creeku v roce 1864 a ideálům 17. listopadu 1989. Loňský ročník pořadatelé věnovali odsunutým německým obyvatelům po druhé světové válce.

Legendární festival Trutnov Open Air se letos přejmenoval na Trutnoff Open Air a oslaví třicetiletí od svého vzniku.

"Letošní setkání věnujeme obětem u Sand Creeku a ideálům 17. listopadu. Čejenským dětem, matkám a bojovníkům, kteří byli před sto padesáti lety v listopadu 1864 zmasakrováni kvůli chamtivosti, zabírání půdy, odlišnosti a neochotě přizpůsobit se bledým tvářím. A je tomu pětadvacet let, co naši zemi spojily listopadové ideály, které jsou dnes mnohými lidmi vysmívány," oznámili pořadatelé festivalu spojovaného s postavou bývalého prezidenta Václava Havla, který zde byl častým hostem.

Největšími hvězdami letošního Trutnoff Open Air Festivalu jsou písničkářka Patti Smith a španělští Ska-P. "Český Woodstock" je pravidelně místem neobvyklých hudebních setkání. Letos zde například vedle undergroundových legend Plastic People of the Universe nebo DG 307 vystoupí populární zpěvák Petr Spálený s Apollobeatem.

Live Patti Smith: Gimme Shelter z alba Twelve (2007)
Live Patti Smith: Gimme Shelter z alba Twelve (2007)

Spálený měl v Trutnově vystoupit již v roce 2011, ale krátce před začátkem festivalu se omluvil ze zdravotních důvodů. Pořadatelé se však domnívali, že skutečným důvodem zpěvákovy neúčasti byla jeho neochota zodpovědět některé otázky pro "festivalový samizdat" na jeho údajný podpis pod takzvanou Antichartou. Zpěvákův manažer Pavel Krejča záležitost s dotazy na Antichartu označil za pouhou "prkotinu", Spálený uvedl, že Antichartu nikdy nepodepsal.

Svými písněmi dále letos Bojiště mimo jiných pobaví kreslíř Mirek Kemel s kapelou, poprvé přijede i Jaroslav Uhlíř s celou kapelou. Na jednom z festivalových večerů se objeví Ondřej Havelka a jeho swingový orchestr Melody Makers.

Vstupenky jsou již v prodeji na internetových stránkách, přestože dosud nejsou známy některé kapely a o programu na jednotlivé dny se návštěvníci tradičně dozvídají až na místě z Festivalového samizdatu.

 

Právě se děje

Další zprávy