Trutnoff rozpálí revolucionářská úderka Ska-P

28. 3. 2014 16:55
Po Patti Smith oznámil trutnovský festival koncertní atrakci Ska-P, která je známá primitivními rytmy a levicovými proklamacemi.
Ska-P.
Ska-P. | Foto: Alina Shupikova

Trutnov - Další oznámenou hvězdou letošního Trutnoff Open Air Festivalu, který se uskuteční 14. až 17. srpna v Trutnově, jsou vedle nedávno ohlášené Patti Smith španělští Ska-P.

Populární a ska punková kapela, která vydala loni své zatím poslední (sedmé) album s titulem 99%, baví zejména milovníky primitivních rytmů, nebo nejasně formulovaných protestů vůči obecnému fantomu společenského útlaku. Mnohem známější ale jsou Ska-P živelnými koncerty. Svou rozjařenou tancovačkou dokázali i v Praze už několikrát rozskákat tisícovky lidí.

„99% je naše prohlášení, žaloba, kterou chceme zastavit zdrcující útisk této společnosti. Je to volání po boji proti všem spekulantům, kořistníkům, utiskovatelům a lhářům," říká k desce, kterou nyní přijede představit i na Trutnoff, sama kapela.

Podívejte se na celý koncert Ska-P na loňském Southside Fustivalu.
Podívejte se na celý koncert Ska-P na loňském Southside Fustivalu.

"Když jsme pořádali první koncert Ska-P v Praze v roce 2009, vůbec jsme netušili, jak je ta kapela u nás populární. Z původně plánovaného prostoru se koncert dvakrát přesouval. Kapacita 2500 návštěvníků byla vyprodaná během dvou týdnů. Další prostor během následujícího měsíce a ve finále se koncert konal v Tesla Aréně s návštěvou přes deset tisíc lidí. Ale když jsme kapelu viděli naživo, museli jsme uznat, že si to zaslouží," sdělil Jakub Siňor z festivalu Mighty Sounds. Koncert si pak kapela zopakovala ve stejné hale loni v dubnu.

"Kdyby Ska-P zažili opravdovou bolševickou tyranii a temnotu komunistických kobek s perzekucemi za hraní hudby, která se jim líbí, asi by je jejich koketérie s rudými hvězdami přešla. Jejich revolucionářství s výzvami k nelhostejnosti a občanským aktivitám rozumíme," podotkl zakladatel festivalu Martin Věchet.

 

Právě se děje

Další zprávy