Trio Sporto: Cédéčko není seriozní médium

tur
27. 11. 2007 8:00
Objev české scény vydává album na mp3 přehrávači

Praha   Pouhý deset měsíců aktivní činnosti stačilo elektro-popovým koumákům ze Sporto, aby se stali jedním z nejvýraznějších objevů na české scéně a vydali hned dva poměrně netypické záznamy svých skladeb.

Po singlu Friday Is Techno - který vyšel v květnu jako volný download ZDE - se rozhodli album One Minute Cardinal pustit do světa na flashovém mp3 přehrávači se sluchátky, baterií a v designovém balení.  Jako kdyby moderními a uživatelsky přátelskými způsoby distribuce mermomocí vyhýbali vydání klasického alba.

"Vyhýbáme se spíš vydání CD, protože to v dnešní době už nemá hodnotu. Není to seriozní médium jako třeba vinyl. Lidi si jich už neváží, okamžitě je nakopčí do mp3 a kopírují je dál. Tak proč to za ně neudělat rovnou?" tvrdí Bourek, jeden ze zakladatelů dnes už tria Sporto, které v minulých dnech koncertovalo s holkama z Robots In Disguise a brooklynskými indie rockovými Enon.   

One Minute Cardinal bude mít premiéru jako rozhlasový pořad v rámci CD Nonstop v úterý od 19 hodin a přehrávač bude záhy následovat.

Sporto - Blank And Blanket

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Skladby Sporto charakterizuje spontánní práce a neustálá mutace. Nic není stálé a verze z Friday Is Techno procházejí častými koncertními obměnami. Také části nového alba a nahrávky se živelným stylem rodily třeba i v autě při cestách na vystoupení, v šatnách, hotelových pokojích nebo přímo v klubech.

"Ty skladby nejsou nikdy hotové. Vznikají opačným způsobem práce, než jsem zažil třeba u své minulé kapely," popisuje Bourek, jehož předchozí kapela Ememvoodoopöka získala Anděla za nejlepší album v kategorii Alternativní a nezávislá scéna za rok 2005.

MySpace Sporto najdete ZDE

"Fáze byly takové, že nejdříve skladby zkoušíš, pak je nahraješ - a pak s nimi jdeš ven. Což je málo variabilní. U Sporto je nejdříve nahraješ, pak je rozebereš, abys je mohl hrát na koncertě a to ti umožní s nima následně pracovat. Je to rychlý, stačí aby nás cestou na koncert v dodávce něco napadlo, připravíme si k tomu samply a už to můžeme večer naživo vyzkoušet."

 

Právě se děje

Další zprávy