Třicetiny Svobodova big bandu v Lucerně

dab, ČTK
22. 11. 2005 21:04
Praha - Jazzový pianista, dirigent a skladatel Milan Svoboda oslaví se svým Pražským big bandem 30 let od jeho založení 30. listopadu koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny. V rámci čistě instrumentálního vystoupení zahrají dva velké jazzové orchestry i řada hostů.
Milan Svoboda
Milan Svoboda | Foto: Aktuálně.cz

Vedle Pražského big bandu, který v menším obsazení pod názvem Kontraband působí dosud, vystoupí také big band složený z bývalých Svobodových spoluhráčů. Jako hosté se představí polský saxofonista Zbigniew Namyslowski a jeho německý kolega Uwe Plath i čeští hudebníci, flétnista Jiří Stivín a pianista Karel Růžička. Na pódiu se vystřídá přes 40 muzikantů.

Program bude podle Svobody "barevný". "Nejsem ortodoxní jazzman a jsem rád, když se to trochu odlehčí různými oživujícími prvky," vysvětlil. S Pražským big bandem koncertoval na řadě jazzových festivalů a nahrál deset alb. Mezi 105 hudebníky, kteří se v souboru dosud vystřídali, nechyběli kromě Stivína a Růžičky ani Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Emil Viklický, Michal Gera nebo František Kop.

Svoboda a jeho spoluhráči se představí již 26. listopadu v pořadu České televize Noc s Andělem. Záznam z koncertu pořídí Český rozhlas, organizátoři akce by jej chtěli vydat na desce. Podobné album vyšlo již z oslavy dvacetiletí kapely před deseti lety. Generální zkouškou bude v předvečer výročního koncertu vystoupení Pražského big bandu a Kontrabandu v Plzni.

Více informací naleznete na www.milansvoboda.com.

 

Právě se děje

Další zprávy