Třetí pokus vyšel. Blink-182 poprvé zahrají v Praze

Kultura Kultura
7. 8. 2014 10:04
Americké pop-punkové trio Blink-182 se po více než dvaceti letech své existence konečně představí i českému publiku.
Blink-182 zahrají 15. srpna v Praze.
Blink-182 zahrají 15. srpna v Praze. | Foto: Profimedia

Praha - Do třetice to konečně promotérům vyšlo a tak se americké pop-punkové trio Blink-182 po více než dvaceti letech své existence prvně představí i českému publiku.

Pražské vystoupení se uskuteční v pátek 15. srpna v pražské Tipsport Areně a v rolích předskokanů se představí jednak punkové trio Gnarwolves z anglického Brightonu a dále americká skupina A Wilhelm Scream produkující melodický hardcore-punk s velkým důrazem na instrumentální preciznost.

"Koncert Blink-182 bereme jako součást oslav letošních 20. narozenin Rock for People," říká Michal Thomes, jeden ze zakladatelů festivalu Rock for People, který koncert pořádá ve spolupráci s promotérskou skupinou Conspiracy.

Návštěvníci koncertu se mohou těšit na největší hity kapely, výpravnou show i nějaká překvapení – sama kapela se totiž podle managementu na českou premiéru velmi těší.

Podle reakcí fanoušků na současné koncerty lze soudit, že kapela má i po více než 20 letech od svého zrodu, co nabídnout. To potvrzuje i jejich letošní headlinování na tak prestižních festivalech, jako jsou britský Reading & Leeds nebo maďarský Sziget.

Blink-182 - After Midnight
Blink-182 - After Midnight

Historie kapely se datuje do roku 1992, kdy se pod původním názvem Blink dali dohromady baskytaristu a zpěváka Mark Hoppus a kytarista a zpěvák Tom DeLonge. Po sporu se stejnojmennou irskou kapelou později k názvu přidali, prý naprosto náhodnou číselnou kombinaci, 182.

Rozverné trio bylo na hony vzdáleno představě spořádaného středoškolského souboru: "...užívali jsme si neskutečnou p...l, celý noci jsme trávili venku na skejtu. Házeli jsme zbytky jídla a drinků po sekuriťácích, kteří nás naháněli v obchodních centrech ve čtyři ráno, vlámávali jsme se do škol, kde jsme v noci hledali ty správný místa na skejt nebo jsme nahý sjížděli slalomem parkingy v San Diegu..." vzpomíná zpěvák Tom DeLonge.

Důležitější než jejich skejtová alotria byl ale fakt, že kapela našla unikátní klíč, jak spojit punkovou údernost s originální a chytlavou melodií. V kombinaci s lascivní a dle slov kritiky "záchodovou" tématikou v textech, tak namíchali koktejl, který baví dodnes.

The New York Times i prestižní časopis The Village Voice je označují za nejvlivnější punkovou kapelu 90. let. Joel Madden, zpěvák a kytarista populárních Good Charlotte, vystihl kapelu trefně a stručně: "Když vám kdokoli v našem žánru řekne, že nebyl ovlivněn Blink-182, lže..." K jejich odkazu se hlásí i nejmladší generace muzikantů, mezi jinými Mumford & Sons, Owl City, Waves nebo kanadská electro diva Grimes.

Blink-182
Blink-182 | Foto: Aktuálně.cz

Skupina za dobu své existence natočila šest studiových alb. Za vrchol kariéry Blink-182 se označuje období mezi léty 1998 až 2001, kdy vyšla nejvíce ceněná alba Enema of the State (1999) a Take Off Your Pants and Jacket (2001). Obě s prodeji kolem 15 miliónů kusů. Kapela natočila v roce 2003 ještě eponymní studiové album ceněné kritikou za nové, "dospělejší" prvky, dané jistě i tím, že členové kapely se stali otci.

Otcovství, únava z cestování a zostřující se projevy „ponorky“ vedly k rozhodnutí vyhlásit v roce 2005 časově nespecifikovanou pauzu. Hoppus a Barker pokračovali ve spolupráci v projektu +44, DeLonge založil projekt Angels & Airwaves.

Všechny tři svedla zpět dohromady až tragická událost v roce 2008. Travis Barker byl jedním ze dvou přeživších letecké nehody, kde další 4 lidé, včetně jeho blízkého spolupracovníka, uhořeli. Setkání u Travisova lůžka na popáleninovém oddělení bylo prvním impulsem, který posléze v roce 2009 dovedl kapelu zpět na pódia. V roce 2011 se vrátili do studia (bohužel v době, kdy se poprvé měli objevit u nás) a vydali šesté řadové album Neighbourhoods a hned v roce 2012 EP Dogs Eating Dogs.

Blink-182 - koncert v Las Vegas 2011
Blink-182 - koncert v Las Vegas 2011 | Video: Aktuálně.cz

Členové Blink-182 dnes již pracují paralelně na svých sólových projektech a kooperacích. Tom DeLonge pokračuje s Angels & Airwaves, Mark Hoppus má novou kapelu Nothing and Nobody. Travis Barker sedí za bicími v superskupině Transplants a spolupracuje s mnoha zajímavými osobnostmi hip hopové a rockové scény, a to jako bubeník i producent.

Kapela jako celek se nicméně již delší dobu chystá natočit nové album. Na twitterovém účtu Marka Hoppuse se objevují první záznamy s hudebními nápady. Momentálně se hledá producent a studio. Ale to nejdůležitější je, že stále nedávají vydechnout davům nadšených fanoušků na festivalových i halových pódiích. A tak nezbývá než doufat, že bubeník Travis Barker stihne loď do Evropy (od své vážné letecké nehody totiž odmítá létat) a Blink-182 potěší letos v létě opět své evropské příznivce. A poprvé konečně také v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy