Princezna Tori Amos přijede s plejádou ženských hrdinek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 12. 2013 15:15
Tori Amos představí 11. června v Praze své čtrnácté album.
Tori Amos
Tori Amos

Praha - Tori Amos představí svou novou nahrávku Unrepentant Geraldines 11. června v pražském Kongresovém centru. Vystoupení bude součástí zpěvaččina světového koncertního turné, které odstartuje 7. května v irském Dublinu. Do Prahy se autorka hitů jako Crucify, Cornflake Girl či Professional Widow vrátí po pěti letech.

Unrepentant Geraldines je zpěvaččino čtrnácté studiové album, které je návratem k současným písní po vydání několika spíše klasickou hudbou inspirovaných a inovativních alb v posledních čtyřech letech.

Mezi poslední alba Tori Amos patří například klasikou ovlivněný titul Night of Hunters nebo orchestrální přepracování jejích skladeb na desce Gold Dust.

Letos v listopadu Amos uvedla zatím nejambicióznější skladatelský projekt své kariéry. V Londýnském národním divadle měl premiéru muzikál The Light Princess, na kterém zpěvačka spolupracovala se spisovatelem Samuelem Adamsonem. Představení tam bude uváděno od konce února 2014.

Tori Amos - Abnormally Attracted to Sin
Tori Amos - Abnormally Attracted to Sin | Video: youtube.com

Tori Amos prodala více než 12 milionů alb, odehrála přes tisíc vystoupení a získala řadu ocenění. Od vydání debutu Little Earthquakes v roce 1992 zaujala svým intimním stylem psaní skladeb. Podle hudební kritiky styl Amos připomíná písně Kate Bush či Joni Mitchell.

Byla jedním z prvních umělců, kteří nabídli svoji hudbu ke stažení. Své písně nechala ztvárnit jako grafické romány a vytvořila k nim originální videa. Je také známá jako spoluzakladatelka humanitární organizace proti sexuálnímu násilí.

Zázračné dítě, které od dvou let hrálo na piáno a v jedenácti je vyhodili z konzervatoře pro příliš radikální kompozice, v celé diskografii vede boj; popisuje příběh ženy, která chce realizovat svou představu ženství, ale vždy v ní selže. Vždy je o něco okradena: okolnostmi, muži, vírou, církví, nebo vlastní touhou po sebeobětování.

Foto: Sony BMG

A tak je její svět zabydlen „Ofélií“, zhroucenou „Sirénou“, „Cornflakovou dívkou,“ která si kvůli zradě matky vytrpěla obřízku, „Profesionální vdovou“ nebo „Jackie“ Bouvierovou  Kennedy, které se jednoho dne zbořila představa o celém životě. Nenašli byste u ní mužského hrdinu - a když, tak jenom ve vyhroceném dialogu jako ve skladbě Raspberry Swirl: „Nejsem tvoje señorita, nepocházím z tvého kmene a v zahradě jsem nespáchala žádný zločin.“ Což je symbolika, která odkazuje k tomu, že vyrůstala jako dcera metodistického kněz a samotný fakt ženství zde již s sebou nesl jistou méněcennost. Náboženská rovina u Tori Amos prosakuje v úmyslném propojování gospelových chórů s citacemi barokních vlivů, což ji přineslo úspěch na albu Boys for Pele v roce 1996, které se dostalo dokonce na druhou příčku Billboardu i UK Top 40. Neustále hledání a pokoušení se realizovat svůj ideál ženy se u Tori Amos úzce prolíná s osobní rovinou. Coby oběť násilného přepadení spojeného se znásilněním napsala zpovědní Me and a Gun, zatímco pocity z prodělaných potratů reflektovala na albu From the Choirgirl Hotel, konkrétně v singlu Spark. 

Tori Amos - Sugar - Live ( best performance ever )
Tori Amos - Sugar - Live ( best performance ever ) | Video: youtube.com

Tori Amos, vlastním jménem Myra Ellen Amos, se narodila v roce 1963 v Newtonu v Severní Karolíně. Zpívala v Los Angeles s hardrockovou skupinou, s níž vydala desku Y Kant Tori Read; poté přesídlila do Londýna.

 

Právě se děje

Další zprávy